ZIUA LIVE. Cristian Diaconescu, președinte PMP „Constanța este centru strategic în regiune. Pe aici se intră. Trebuia ridicată la cer. O bază militară și un steag american, nu ajung. Nu o poți lăsa așa”

  • Din luna martie, Cristian Diaconescu este președintele Partidului Mișcarea Populară

  • Diaconescu este convins că partidul va renaște, pentru că printre rândurile sale se regăsesc 7-8 foști miniștri, oameni cu mare experiență profesională și politică

  • Cristian Diaconescu, a vorbit la ZIUA LIVE și despre situația politică și despre criza guvernamentală pe care PNL și USR PLUS au reușit s-o declanșeze mult prea timpuriu

  • Trupele rusești și mobilizarea lor nu sunt neapărat diferite de alți ani la granița cu Ucraina, însă există și o noutate, anume situația tensionată dintre Statele Unite și Rusia

  • Scenariul războiului între Ucraina și Rusia nu este unul valid

  • România trebuie să rezolve urgent problema vaccinării a peste 1 milion de români care trăiesc în Republica Moldova

  • Cât privește Constanța, Cristian Diaconescu s-a declarat neplăcut impresionat de faptul că județul nostru, nu va avea mari șanse să acceze bani în cadrul PNRR

  • Din păcate, oamenii care negociază pentru România banii din PNRR nu au nicio experiență și nicio deschidere internațională


A fost vicepreședinte al Senatului României, ministru al justiției în guvernul Adrian Năstase și ministru de externe în guvernul Emil Boc.
Din luna martie, Cristian Diaconescu este președintele Partidului Mișcarea Populară.
Liderul PMP a acceptat să vorbească la ZIUA LIVE despre situația politică națională, internațională, despre desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție și proiectul strategiei naţionale privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni.
Și nu în ultimul rând, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a vorbit și despre tensiunile militare de la granița Ucrainei cu Federația Rusă fac agenda internațională de câteva săptămâni.

Interviul video poate fi urmărit aici: 

Cristian Diaconescu a fost ales pe 7 martie în funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP), în cadrul congresului formaţiunii desfăşurat la Sinaia, el fiind desemnat totodată candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 2024.
Moţiunea cu care a candidat, "România respectată" a fost detaliată la ZIUA LIVE, vezi video.
PMP a ratat intrarea în Parlament la alegerile din decembrie 2020, după ce anterior, la alegerile europarlamentare şi locale, a obţinut rezultate considerate mulţumitoare.

PMP deţine doi eurodeputaţi - Traian Băsescu şi Eugen Tomac, precum şi peste 2.000 de consilieri locali, peste 70 de consilieri judeţeni şi consilieri generali ai Capitalei şi 49 de primari.
Diaconescu este convins că partidul va renaște, pentru că printre rândurile sale se regăsesc 7-8 foști miniștri, oameni cu mare experiență profesională și politică. În al doilea rând, reconstrucția se bazează pe aleșii locali. În ultimul sondaj CURS, dat publicității la începutul acestei săptămâni, în dreptul PMP sunt 5%, semn că preluarea partidului de către Diaconescu poate fi de bun augur.
Cristian Diaconescu, a vorbit la ZIUA LIVE și despre situația politică și despre criza guvernamentală pe care PNL și USR PLUS au reușit s-o declanșeze mult prea timpuriu. “Cei care conduc România ar trebui să aibă ceva mai multă atenție la comunicare. Mă preocupă lipsa de profesionalism. Nu i-a adus nimeni cu forța în pozițiile în care se află, a transmis Diaconescu.
Am concentrate discuția și pe problemele internaționale care nu sunt deloc puține și nici simple.


 
Tensiunile militare de la granița Ucrainei cu Federația Rusă fac agenda internațională de câteva săptămâni.
În fapt, există pericolul real al escaladării conflictului?  Și cum ar trebui să se poziționeze România la acest nou context?, aflați din materialul “video”.

Ca să sintetizăm, trupele rusești și mobilizarea lor nu sunt neapărat diferite de alți ani la granița cu Ucraina, a spus fostul ministru de externe, însă există și o noutate. Ceea ce e diferit de alți ani este situația tensionată dintre Statele Unite și Rusia. Pentru că Administrația Biden, față de cea a lui Donald Trump are categoric un alt limbaj în raport cu Rusia.
Chiar și așa, scenariul războiului între Ucraina și Rusia nu este unul valid. “Pericolul real de război  este minim. Până acum, Moscova a stat în zona negării plauzibile iar președintele ucrainian, Zelensky a închis toate sursele de media din zona de est a Ucrainei. Ucraina poate forța intrarea în NATO, însă rolul României în securitatea regională trebuie extins. România are nevoie de parteneriate strategice cu alte state din regiune, trebuie să lucreze mai mult”, a explicat Diaconescu.
În ceea ce privește încă o posibilă unire cu Republica Moldova, obiectiv aflat în programul PMP, Cristian Diaconescu spune că “Suntem o țară, o singură țară. Este clar că premisă de bază este voința cetățenilor de a se reîntregi într-o singură țară. Proiectul este în continuare viabil, dar trebuie să facem ceva în acest sens. De pildă, România trebuie să rezolve urgent problema vaccinării a peste 1 milion de români care trăiesc în Republica Moldova”, a explicat președintele PMP.

În ceea ce privește proiectul privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni, Cristian Diaconescu care a ocupat în trecut și portofoliul de la Justiție spune că este absolut necesară această reglementare.
Cât privește desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, Diaconescu consider că Parlamentul este cel care din punct de vedere legislativ, decizional, poate guverna aceste subiecte, este la baza existenței în continuare a unor modificări legislative care au amestecat politicul cu sistemul judiciar, a temei privind secția specială.
Planul Național de Redresare și Reziliență – situația stă cam așa: “Competiția va fi inerentă privind aceste lichidități. Trebuie să fim extrem de pricepuți și foarte interesați de folosirea acestor fonduri, dar modul în care vom face și vom aplica procedurile necesare este esențial și ne poate costa foarte mult. Acești bani înapoi îi vor da copiii și nepoții noștri. Pentru că returnarea parții de împrumut începe cu anul 2028. Din păcate, oamenii care negociază pentru România banii din PNRR nu au nicio experiență și nicio deschidere internațională. Mă luai pe mine și Mircea Geoană și ne trimiteai pe noi acolo O spun cu toată brutalitatea. Să mă ierte. Pentru că putem pierde acei bani”, a mai spus președintele PMP.

Cât privește Constanța, Cristian Diaconescu s-a declarat neplăcut impresionat de faptul că județul nostru, nu va avea mari șanse să acceze bani în cadrul PNRR.
“Constanța este centru strategic în regiune. Asta înseamnă că tu ca țară, tu, Guvern, trebuie să îi dai o importanță națională, nu contează cine este la guvernare, aici nu vorbim despre partide. Practic, pe aici se intră. Trebuia făcut un efort național să ridice Constanța la cer. Nu se poate doar cu o bază militară și un steag american, nu ajunge. Constanța excede Constanței. Nu o poți lăsa așa. Puteau fi luați bani la reziliență, numai prin poziționarea strategică. Nimeni de la Comisie (n.r. Comisia Europeană), nu ar fi putut spune nu.”, a declarat Cristian Diaconescu la ZIUA LIVE.

Citește și:

ZIUA LIVE. Cristian Diaconescu vorbește despre mandatul său la conducerea PMP, despre tensiunile de la granița Ucrainei dar și despre noile legi ale Justiției

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cătălin Filișan, avocatul care iubește Constanța, nu Politica

19 Jun 2021 231

ZIUA LIVE. 40 dintre terenurile din Dosarul Retrocedărilor au fost recuperate, mai puțin de jumătate

18 Jun 2021 901

ZIUA-n amiaza mare Invitatul este avocatul Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța

17 Jun 2021 947

ZIUA LIVE Directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, despre Programul național de cadastru și carte funciară

17 Jun 2021 507

ZIUA LIVE. De ce este nevoie de cadastrarea județului și ce impact va avea acest proiect, atât în mediul rural cât și urban?

16 Jun 2021 1069

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu(PNL) - „Ținta mea numărul unu este să deschidem Constanța. Trebuie să joace un rol foarte important în agenda națională”

16 Jun 2021 806

ZIUA LIVE. Ce spune senatorul Septimiu Bourceanu despre întreținerea spațiilor verzi în Constanța

15 Jun 2021 652

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu „Proiectul cel mai dificil pe care ni l-am propus este unirea Constanței”

15 Jun 2021 831

ZIUA LIVE. Alegeri în PNL Constanța la final de săptămână! Cine vrea să-i conducă pe liberalii din Consiliul Local Municipal?

14 Jun 2021 1642

ZIUA-n amiaza mare Procurorul Teodor Niţă - „Ca cetățean mi-aș dori să am siguranța că pot trăi într-un mediu curat”

11 Jun 2021 743

ZIUA LIVE. Teatrul de vară, de la Mamaia, nu va fi demolat. Teatrul Soveja intră în circuitul spectacolelor de divertisment

11 Jun 2021 884

ZIUA LIVE. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, detalii despre viitorul tineretului în județul Constanța

10 Jun 2021 467

ZIUA LIVE. Ce spune Stelian Gima, vicepreședintele CJC, despre reabilitarea Teatrului de Stat Constanța

10 Jun 2021 498

ZIUA LIVE. Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, detalii despre construirea unui spital de pediatrie

10 Jun 2021 597

ZIUA-n amiaza mare Invitat este procurorul Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

10 Jun 2021 1163