ZIUA LIVE. De ce au nevoie de consiliere copiii victime ale unei acțiuni de bullying

  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 februarie, de la ora 14.00, a fost prof. consilier școlar Liliana Țepeluș, coordonator al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică și consilier de imagine, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.
  • „Este important pentru copilul-victimă să urmeze astfel de ședințe de consiliere pentru că, dacă nu este ajutat să-i crească încrederea în el și să găsească niște strategii de a gestiona aceste conflicte, el poate să meargă mai departe și să devină un adult care să se lovească de același tipar“, a spus prof. consilier școlar Liliana Țepeluș.
 
Copiii ce au fost victime ale unor acțiuni de bullying au nevoie, la rândul lor, de consiliere psihologică.
 
Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 februarie, de la ora 14.00, prof. consilier școlar Liliana Țepeluș, coordonator al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică și consilier de imagine, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, a explicat pe larg de ce este importantă o astfel de consiliere în asemenea cazuri.
 
„Nu întâmplător, copiii agresori își aleg victime de un anumit tipar, este vorba despre victime ce au încredere în sine scăzută, nu au încredere în ei, sunt timizi. Și atunci, noi trebuie să lucrăm un pic pe încredere. Pe stima de sine. Să-i ridicăm stima lui de sine și încrederea în el, și atunci să vadă că poate și el să răspundă, nu prin agresivitate, dar că poate să spună «Nu!» printr-o comunicare asertivă, adică să pot să spun ceea ce simt fără să-l lezez pe celălalt, dar să spun «Stai puțin! Nu sunt de acord cu ce spui! Pe mine mă afectează ceea ce zici tu sau ceea ce faci tu»“, a spus specialistul.
 
De asemenea, prof. consilier școlar a explicat că pentru a ajunge aici, copilul are nevoie de ajutor și de sprijin din partea părinților, dar și de susținere adecvată.
 
„Părintele trebuie să-și urmărească foarte bine copilul, să-l cunoască, să observe primele semne ori schimbări ce intervin în legătură cu acesta“, a explicat Liliana Țepeluș.
 
Totodată, profesorul a arătat că este necesar ca și copilul-victimă să urmeze ședințe de consiliere, acolo unde este cazul.
 
„Este important pentru copilul-victimă să urmeze astfel de ședințe de consiliere pentru că, dacă nu este ajutat să-i crească încrederea în el și să găsească niște strategii de a gestiona aceste conflicte, el poate să meargă mai departe și să devină un adult care să se lovească de același tipar“, a spus prof. consilier școlar Liliana Țepeluș.
 
Astfel, specialistul a explicat că soluția pentru a proteja copilul nu este de a-l muta în altă clasă sau la altă școală, pentru că acolo s-ar putea lovi de situații similare.

 
„Dacă nu crește, nu se dezvoltă, nu obține rezultate. Și, oriunde s-ar duce, se vor lovi de aceeași situație. În altă clasă, el poate deveni o victimă a unui alt agresor, tot pe fondul de stimă scăzută. Trebuie lucrat cu copilul, trebuie văzut, încurajat, să acționeze, să spună lucruri, să spună ce simte, ce gândește“, a mai spus coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică.
 

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:


 
 

 
Citește și
Sharenting, bullying şi pedofilie
Magistratul Zafer Sadîc atrage atenţia asupra pericolelor din postările cu şi despre copii

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 338

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 227

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 25 martie 2024

25 Mar 2024 310

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -21 martie 2024

21 Mar 2024 314

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 759

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 496

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 663

ZIUA LIVE. Florin Goidea, director general al ACN Constanța „Canalul este una dintre realizările poporului român. Îmi pare rău că a fost blamat “ (VIDEO)

14 Mar 2024 850

ZIUA LIVE Florin Goidea, directorul ACN Constanța - „Vergil Chițac este un om care face și vrea ca rezultatele să se vadă“ (VIDEO)

14 Mar 2024 509

ZIUA LIVE Florin Goidea, director general al ACN Constanța - „Canalul Dunăre Marea Neagră este una dintre cele mai mari realizări a poporului român“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 690

ZIUA LIVE 40 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră. Ce investiții se fac la Canalele Navigabile Constanța?

13 Mar 2024 1129

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 12 martie 2024

12 Mar 2024 332

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 752

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 499

LIVE Text Mariana Gâju, alături de membrele OFSD, celebrează femeile la Spitalul Județean Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 745