ZIUA LIVE. Despre daunele morale acordate în procesele de ucidere din culpă. „Există diferențe de opinie“

  • Judecătorul Ciprian Coadă, din cadrul Curții de Apel Constanța, a vorbit pe larg, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 12 mai, despre daunele morale acordate în cazul uciderilor din culpă.
  • „Cum daunele morale sunt lăsate la libera apreciere a judecătorului, evident că există nu să-i spunem o practică neunitară, ci diferențe de opinie a instanțelor de control judiciar față de opiniile exprimate de instanța de fond“, a precizat judecătorul Curții de Apel Constanța.
  • Magistratul a subliniat, în cadrul emisiunii, că judecătorul trebuie să vegheze ca, prin daunele acordate, să nu se încalce alte principii de drept. În acest sens, a amintit inclusiv de faptul că daunele morale acordate nu trebuie să reprezinte un motiv de îmbogățire fără o justă cauză.

În ultimii ani, discrepanțe semnificative există între daunele morale stabilite de primele instanțe și, respectiv, instanțele de recurs, în procesele de ucidere din culpă.

În acest context, judecătorul Ciprian Coadă, magistrat în cadrul Secției penale a Curții de Apel Constanța, invitat al emisiunii ZIUA LIVE, din data de 12 mai 2021, a vorbit pe larg, în cadrul emisiunii despre criteriile pe care instanțele le au în vedere la momentul stabilirii acestor daune morale.

Un prim aspect explicat de judecătorul Curții de Apel Constanța a fost legat de ce anume reprezintă daunele morale.

„Daunele morale reprezintă o componentă a prejudiciului realizat printr-o faptă ilicită, fie că vorbim de o faptă de natură penală sau de natură delictuală și acest tip de daună se traduce printr-un prejudiciu de tip fizic sau psihic susceptibil de reparare bănească“, a explicat magistratul.

În acest context, judecătorul Ciprian Coadă a explicat că aceste daune sunt apreciate de către fiecare complet de judecată în parte, dar în funcție de anumite criterii ce trebuie avute în vedere.

Criteriile au fost consacrate în jurisprudența din România, dar și în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.



„Cum daunele morale sunt lăsate la libera apreciere a judecătorului, evident că există nu să-i spunem o practică neunitară, ci diferențe de opinie a instanțelor de control judiciar față de opiniile exprimate de instanța de fond“, a precizat judecătorul Curții de Apel Constanța.


Tocmai de aceea există aceste diferențe pecuniare între daunele acordate de instanța de fond și de cea de control judicar, pentru că și judecătorii apreciază diferit întinderea acestor prejudicii.

„Dacă avem de-a face cu un probatoriu mai riguros, întinderea daunelor comportă o anumită sumă“, a afirmat judecătorul Ciprian Coadă.

Nu întotdeauna rudele victimei unei infracțiuni vor fi mulțumite de reparații, a afirmat magistratul în cadrul emisiunii, dar acesta a subliniat că judecătorul trebuie să vegheze ca, prin daunele acordate, să nu se încalce alte principii de drept. În acest sens, a amintit inclusiv de faptul că daunele morale acordate nu trebuie să reprezinte un motiv de îmbogățire făpră o justă cauză.

„Există oarecum o tentație în a acorda niște despăhgubiri mai mari atunci când., poate, în proces disponibilitățile de plată ale asigurătorului sunt ceva mai mari. Sau poate există această tendință dat fiind că judecătorul se confruntă, la judecătorie, cu infracțiuni mai puțin grave decât la tribunal, unde există și omoruri sau omoruri calificate“, a explicat judecătorul.

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:



Citește și:

Tragedie provocată de un cablu electric, desprins de la un vas-cargo? S-a stabilit cine va instrumenta dosarul celor doi scafandri morți la Eforie
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Joi, 15 februarie 2024 Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

15 Feb 2024 932

Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, la pensie! Președintele a semnat decretul

29 Jan 2024 903

Sancțiuni CSM, anulate! Curtea Supremă motivează decizia definitivă din procesul fără precedent pentru justiția din Constanța!

26 Jan 2024 1219

Judecător nou pentru dosarul terenurilor din Portul Tomis! Procesul amânat pentru 15 februarie 2024

18 Jan 2024 1065

Oficial CSM a aprobat, cu unanimitate, cererea de pensionare a judecătorului Ciprian Coadă

18 Jan 2024 646

Ciprian Coadă, unul dintre cei mai cunoscuți judecători de la Curtea de Apel Constanța, iese la pensie!

18 Jan 2024 1385

Executorul judecătoresc Adrian Şelaru, din Tulcea, condamnat la Constanța (DOCUMENT)

22 Dec 2023 2708

Justiție Constanța Marți, 12 decembrie 2023, primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

12 Dec 2023 1345

Directorul unui liceu din județul Constanța, condamnat definitiv!

18 Oct 2023 6856

Un dosar al DNA Constanța se va rejudeca!

18 Oct 2023 1216

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1092

Judecător nou pentru dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia! (RECHIZITORIU)

16 Oct 2023 5013

Ziua Porților Deschise la Serviciul de Probațiune din Constanța (LIVE TEXT+VIDEO)

12 Oct 2023 2068

UPDATE. Știri justiție Constanța Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis

13 Sep 2023 1130

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, l-a recuzat pe judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța. Cererea respinsă

01 Sep 2023 3961