ZIUA LIVE Distincția „Meritul Dobrogean” pentru filologul Liliana Lazia. „Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă”

  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 29 noiembrie 2021, de la ora 14.00, este Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța.
.
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul  nostru  ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Cu prilejul acordării distincției „Meritul Dobrogean” fostului director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia (1958 - 2011), de către cotidianul ZIUA de Constanţa, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, Șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene Constanța acordă un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa.

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
 
Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: reputații arheologi Alexandru Barna, Alexandru Suceveanu și Alexandru Avram, dar și poetul și dramaturgul Grigore Sălceanu și fostul director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia.
 
Corina-Mihaela Apostoleanu vorbește despre filologul Liliana Lazia

Avea un entuziasm ieșit din comun, Simțeam că debordează de acest entuziasm.

A publicat în revista Tomis o serie de portrete ale unor scriitori mai puțin cunoscuți.

Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă. Ca manager, își dorea să se consulte cu oamenii și să atragă lucruri bune pentru bibliotecă.


În cadrul interviului, Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța, discută despre personalitatea și activitatea Lilianei Lazia.

Sunt atinse inclusiv subiecte legate de colaborarea de aproape 20 de ani cu Liliana Lazia, de parcursul fostului manager de la funcția de simplu bibliotecar la cea de manager al instituției, despre momentul transferării documentelor de bibliotecă din Palatul Arhiepiscopiei Tomisului în actuala clădire a bibliotecii, dar și despre preocupările culturale și implicarea ei în promovarea valorilor dobrogene.

Totodată, s-a vorbit și despre latura poetică a Lilianei Lazia, despre lucrările științifice publicate, dar și ce a însemnat pentru Liliana Lazia primirea în anul 2007 a Medaliei „Meritul Cultural clasa a III-a”, acordată de Președinția României.

Iubea marea, era o persoană foarte sensibilă. În poeziille sale veți găsi această delicatețe sufletească. Acolo era acea Lilian Lazia cu partea sa umană, mai spune Corina-Mihaela Apostoleanu despre filologul Liliana Lazia

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conferință dedicată lui Caragiale, la Biblioteca Județeană „Caragiale a reușit ce își dorește orice scriitor - să prindă în opera sa o formă de identitate indestructibilă“

29 Jan 2022 277

A apărut cel mai nou număr al revistei EX PONTO Angelo Mitchievici și Ovidiu Dunăreanu, dialog cu tema „Revistele literare azi“

26 Jan 2022 634

Cum a decurs premiera spectacolului „#acedesiguranță“, la Constanța (galerie foto)

26 Jan 2022 926

LIVE TEXT 24 ianuarie 1859 „Istoria unei victorii politice“, la Biblioteca Județeană Constanța. Angelo Mitchievici, în dialog cu Emanuel Plopeanu

24 Jan 2022 1566

Constanța culturală Un inedit spectacol-instalație, în premieră absolută

22 Jan 2022 1749

Masă rotundă la Biblioteca Județeană Constanța cu ocazia Micii Uniri. Cine va participa

21 Jan 2022 1803

Biblioteca Județeană Constanța, eveniment cultural „Ziua Culturii Naționale – Ziua nașterii poetului Mihai Eminescu“ (galerie foto)

15 Jan 2022 2005

LIVE TEXT Angelo Mitchievici, în dialog cu Alexandru Mihalcea, fost deținut politic - tema„ „Memoria Gulagului românesc”

11 Jan 2022 1966

Colectivul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, în doliu

11 Jan 2022 1404

Masă rotundă cu tema Memoria Gulagului românesc - „Tortura pe înțelesul tuturor” de Florin Constantin Pavlovici, la Biblioteca Județeană Constanța

10 Jan 2022 1883

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ poartă haine „de sezon“. Imagini inedite cu „doamna“ din holul central (galerie foto+video)

09 Dec 2021 2199

#DobrogeaDigitală Directorii Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța (galerie foto)

24 Nov 2021 2057

#DobrogeaDigitală „În loc să li se împuie capetele, li se uşurează sufletele”

18 Nov 2021 1571

#Dobrogea143 Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2021 666

Lansare de carte la Casa Avramide din Tulcea. Contribuții importante la istoria veche a Dobrogei

17 Nov 2021 1924