ZIUA LIVE Distincția „Meritul Dobrogean” pentru filologul Liliana Lazia. „Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă”

  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 29 noiembrie 2021, de la ora 14.00, este Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța.
.
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul  nostru  ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Cu prilejul acordării distincției „Meritul Dobrogean” fostului director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia (1958 - 2011), de către cotidianul ZIUA de Constanţa, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, Șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene Constanța acordă un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa.

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
 
Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: reputații arheologi Alexandru Barna, Alexandru Suceveanu și Alexandru Avram, dar și poetul și dramaturgul Grigore Sălceanu și fostul director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia.
 
Corina-Mihaela Apostoleanu vorbește despre filologul Liliana Lazia

Avea un entuziasm ieșit din comun, Simțeam că debordează de acest entuziasm.

A publicat în revista Tomis o serie de portrete ale unor scriitori mai puțin cunoscuți.

Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă. Ca manager, își dorea să se consulte cu oamenii și să atragă lucruri bune pentru bibliotecă.


În cadrul interviului, Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța, discută despre personalitatea și activitatea Lilianei Lazia.

Sunt atinse inclusiv subiecte legate de colaborarea de aproape 20 de ani cu Liliana Lazia, de parcursul fostului manager de la funcția de simplu bibliotecar la cea de manager al instituției, despre momentul transferării documentelor de bibliotecă din Palatul Arhiepiscopiei Tomisului în actuala clădire a bibliotecii, dar și despre preocupările culturale și implicarea ei în promovarea valorilor dobrogene.

Totodată, s-a vorbit și despre latura poetică a Lilianei Lazia, despre lucrările științifice publicate, dar și ce a însemnat pentru Liliana Lazia primirea în anul 2007 a Medaliei „Meritul Cultural clasa a III-a”, acordată de Președinția României.

Iubea marea, era o persoană foarte sensibilă. În poeziille sale veți găsi această delicatețe sufletească. Acolo era acea Lilian Lazia cu partea sa umană, mai spune Corina-Mihaela Apostoleanu despre filologul Liliana Lazia









 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment cultural în Constanța. Prezentarea romanului „Fata cu ochii de lună” la Biblioteca Județeană

19 Apr 2024 352

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 317

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 325

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 486

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 593

Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, marcată de Biblioteca Județeană Constanța

06 Apr 2024 403

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 726

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 381

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 555

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 609

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 557

Arta goblenului! “Pictură” cu acul, la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 457

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 667

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 603

Masă rotundă și lansare de volum, la Biblioteca Județeană Constanța

25 Mar 2024 475