ZIUA LIVE Distincția „Meritul Dobrogean” pentru filologul Liliana Lazia. „Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă”

  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 29 noiembrie 2021, de la ora 14.00, este Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța.
.
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul  nostru  ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Cu prilejul acordării distincției „Meritul Dobrogean” fostului director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia (1958 - 2011), de către cotidianul ZIUA de Constanţa, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, Șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene Constanța acordă un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa.

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
 
Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: reputații arheologi Alexandru Barna, Alexandru Suceveanu și Alexandru Avram, dar și poetul și dramaturgul Grigore Sălceanu și fostul director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia.
 
Corina-Mihaela Apostoleanu vorbește despre filologul Liliana Lazia

Avea un entuziasm ieșit din comun, Simțeam că debordează de acest entuziasm.

A publicat în revista Tomis o serie de portrete ale unor scriitori mai puțin cunoscuți.

Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă. Ca manager, își dorea să se consulte cu oamenii și să atragă lucruri bune pentru bibliotecă.


În cadrul interviului, Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța, discută despre personalitatea și activitatea Lilianei Lazia.

Sunt atinse inclusiv subiecte legate de colaborarea de aproape 20 de ani cu Liliana Lazia, de parcursul fostului manager de la funcția de simplu bibliotecar la cea de manager al instituției, despre momentul transferării documentelor de bibliotecă din Palatul Arhiepiscopiei Tomisului în actuala clădire a bibliotecii, dar și despre preocupările culturale și implicarea ei în promovarea valorilor dobrogene.

Totodată, s-a vorbit și despre latura poetică a Lilianei Lazia, despre lucrările științifice publicate, dar și ce a însemnat pentru Liliana Lazia primirea în anul 2007 a Medaliei „Meritul Cultural clasa a III-a”, acordată de Președinția României.

Iubea marea, era o persoană foarte sensibilă. În poeziille sale veți găsi această delicatețe sufletească. Acolo era acea Lilian Lazia cu partea sa umană, mai spune Corina-Mihaela Apostoleanu despre filologul Liliana Lazia









 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 541

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 466

Masă rotundă și lansare de volum, la Biblioteca Județeană Constanța

25 Mar 2024 427

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 539

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 547

Biblioteca Județeană Constanța Festivalul European Latin Grec ediția 2024 - „Adunarea femeilor” de Aristofan (VIDEO)

22 Mar 2024 419

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 796

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 767

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 510

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 450

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 667

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

19 Mar 2024 399

Enciclopedie despre centenarul Războiului de Întregire a Marii Uniri lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Profesorul Valentin Ciorbea, printre autori

19 Mar 2024 466

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 862

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 1054