ZIUA LIVE „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials", poveștile cetăților antice care ne conectează cu istoria
ZIUA de Constanța, în parteneriat cu MINAC,  ICEM Tulcea, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, alături de Consiliul Județean Constanța, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Universitatea Ovidius Constanța, Colegiul National Mircea cel Bătrân și cinci tineri din generația Millennials - Adelina Cioi (absolventă Facultatea de jurnalism, București, 2018), Cezara Alexandra Trușcă (absolventă Facultatea de Stiințe Economice Administrarea Afacerilor, Constanța,  2019), Isabela Boantă (absolventă Facultatea de Litere, Constanța, 2014) , Alex Sârbu (absolvent Facultatea de Drept și Stiințe Administrative, Constanța, 2018) și Dima Nancu (elev, clasa a XI-a, Colegiul National Mircea cel Bătrân) și împreună cu partenerul de mobilitate SC  Metropolitan SRL, au inițiat și susținut proiectul „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials".

Începând cu data de 5 august 2021 și până pe 17 septembrie 2021, echipa ziarului ZIUA de Constanța, formată din Nicușor Bușurică, Ionuț Druche - reprezentant Biblioteca Județeană I.N. Roman, împreună cu cinci Millennials și reprezentanții  MINAC - Cristian Cealera și directorul instituției, Aurel Mototolea - a călătorit într-un microbuz pus la dispoziție de partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL și au vizitat toate cetățile Dobrogei.

De la Tomis (Constanța), s-a mers, timp de 21 de zile, la Histria și la Callatis (Mangalia), la Albești, la Complexul Muzeal Adamclisi, la Sacidava (Rasova), la Păcuiul lui Soare, apoi la Capidava (Topalu), de la Carsium (Hârșova) la Troesmis, de la Arrubium (Măcin) la Dinogeția, de la Basilica de la Niculițel la Noviodunum (Isaccea), de la Aegysus (Tulcea) la Halmyris (Murighiol), de la Enisala la Argamum (Jurilovca), de la Ibida (Slava Rusă) la Ulmetum (Pantelimon) și la Ansamblul de bisericuțe de la Murfatlar.

Scopul acestui inventar inedit al cetăților dobrogene este conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei și editarea unui volum, „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“,  cu informații actualizate și structurate, atât in format print, cît și digital, care va fi lansat de Ziua Dobrogei.

Proiectul este finanțat integral de ziarul ZIUA de Constanța.

Structura editorială este marcată de generația Millennials, pe de o parte, prin materiale de autor care vor reda experiența lor proprie pe parcursul călătoriei, precum și prin materiale video cu specialiștii care le-au fost gazde și ghizi.

Cu doi dintre reprezentanții generației Millennials am discutat  la ZIUA LIVE.
Isabela Boantă și Dima Nancu au vorbit despre cetățile pe care le-au vizitat și din ale căror taine vor împărtăși cititorilor ZIUA de Constanța pe parcursul acestui proiect.

Isabela Boantă, redactor la ZIUA de Constanța a descris proiectul ca „parte din cronologia mea, din cronologia noastră, a dobrogenilor, a tuturor românilor. E firul care ne conectează – istoria”.

Dima Nancu, tânârul elev al Colegiului Național Mircea cel Bătrân și collaborator al cotidianului ZIUA de Constanța a fost impactat de energia locurilor prin care a trecut.


Dincolo de aspectul neîngrijit a multora dintre cetățile dobrogene, „energia locului te face singur să-ți imaginezi cum arată de fapt. Am văzut generația Milet prin ochii generației millennials”, a spus Dima Nancu.


Isabela BOANTĂ


Cetățile din Dobrogea ar trebui să fie vizate de toate generațiile, indiferent de vârsta biologică: „Eu cred că trebuie să începem cu copiii. Sunt copii cărora le plac cifrele și sunt copii cărora le plac poveștile. Noi trebuie să scriem povesti și astfel să ajungem la sufletul copilului (…) să simtă că e și el un mic personaj”, este de părere, Isabela Boantă.

 
Ansamblul rupestru de la Murfatlar îți taie răsuflarea

„Te copleșesc, te liniștesc, te agită. Eram încărcat de energia locului. Am simțit o frică, nu stiu să vă explic de ce, apoi o stare de liniște, apoi o emoție intensă”, a povestit Dima.
 
Isabela Boantă, care a asemănat bisericuțele de cretă cu complexul de mănăstiri, schituri și chilii construite pe piloni de piatră – gresie natural de pe muntele Meteora din Grecia este optimistă: „Să speram că vor intra sub protecția UNESCO cât mai multe”.

Și tot Isabela spune că cu prilejul vizitei de la Sacidava a învățat ceva foarte important.

„Că trebuie să vii pregătit acolo unde mergi. Eu nu știam ce o să întâlnesc la fața locului și am venit în sandale. (…) a fost o aventura încercând să înaintez printre buruieni și teren denivelat. Dar a meritat. Imaginea este copleșitoare, este superb”, a povestit jurnalista de la ZIUA de Constanța.


Dima NANCU

„Aventura, strigați ura!"  Așa a descris Dima Nancu experiența de la Păcuiul lui Soare sau vechea cetate Vicina.

Insula de câțiva kilometri lungime aflată pe Dunare, în apropierea localității Ostrov, un tărâm după cum spune  legenda,  de o frumusețe ieșită din comun, unde ciobanul Soare își păștea turmele de mioare este denumită de localnici "cetatea scufundata", dar foarte puțini știu că acolo, lângă malul insulei, în adâncuri, se află una din temeliile creștinismului românesc, prima mitropolie ortodoxă de pe meleagurile României actuale.


Mai multe însă veți afla, pe parcursul derulării proiectului „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials", un produs editorial ZIUA de Constanța.


Citește și:

ZIUA LIVE. Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Totul despre cea mai bună protecție pe care o putem oferi tenului în sezonul rece

25 Nov 2021 917

ZIUA LIVE Doctor Adriana Mosor - despre cum ne îngrijim pielea iarna

24 Nov 2021 424

ZIUA LIVE. Suspendarea Regulamentului se amâna sine die. Nu se ridică barierele din Peninsulă!

24 Nov 2021 1115

ZIUA LIVE Avocat Mirela Doicescu și parohul Marius Moșteanu, despre Regulamentul privind accesul autovehiculelor în zona Peninsulară

23 Nov 2021 742

ZIUA LIVE. Cum ne îngrjim pielea iarna

23 Nov 2021 442

LIVE TEXT Eveniment dedicat Zilei Dobrogei, organizat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanța (GALERIE FOTO)

23 Nov 2021 719

ZIUA LIVE. Argumentele pro-suspendare a Regulamentului privind accesul autovehiculelor în zona Peninsulară

22 Nov 2021 981

ZIUA LIVE. Liviu Merdinian (PSD) – „Mă deranjează că orașul Constanța nu are o identitate”!

19 Nov 2021 829

ZIUA LIVE Înainte să aibă loc incendiul din secția ATI, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța urma să intre într-un amplu proces de reabilitare

18 Nov 2021 557

ZIUA LIVE Liviu Merdinian, consilier municipal, despre taxa pe spațiile verzi

18 Nov 2021 641

ZIUA LIVE. Mituri despre vaccinarea HPV. Ce spune dr. Luminița Ciosnar

18 Nov 2021 1846

ZIUA LIVE. Statutul consilierului local în Consiliul Local Municipal Constanța

17 Nov 2021 757

ZIUA LIVE Dr. Luminița Ciosnar, medic primar Obstetrică-Ginecologie, despre vaccinul HPV și importanța acestuia

17 Nov 2021 563

ZIUA LIVE. Tot ce trebuie să știm despre vaccinarea HPV!

16 Nov 2021 700

ZIUA LIVE. În ce situații proprietarii mașinilor din Constanța nu mai primesc amendă

16 Nov 2021 3107