ZIUA LIVE „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials", poveștile cetăților antice care ne conectează cu istoria




ZIUA de Constanța, în parteneriat cu MINAC,  ICEM Tulcea, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, alături de Consiliul Județean Constanța, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Universitatea Ovidius Constanța, Colegiul National Mircea cel Bătrân și cinci tineri din generația Millennials - Adelina Cioi (absolventă Facultatea de jurnalism, București, 2018), Cezara Alexandra Trușcă (absolventă Facultatea de Stiințe Economice Administrarea Afacerilor, Constanța,  2019), Isabela Boantă (absolventă Facultatea de Litere, Constanța, 2014) , Alex Sârbu (absolvent Facultatea de Drept și Stiințe Administrative, Constanța, 2018) și Dima Nancu (elev, clasa a XI-a, Colegiul National Mircea cel Bătrân) și împreună cu partenerul de mobilitate SC  Metropolitan SRL, au inițiat și susținut proiectul „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials".

Începând cu data de 5 august 2021 și până pe 17 septembrie 2021, echipa ziarului ZIUA de Constanța, formată din Nicușor Bușurică, Ionuț Druche - reprezentant Biblioteca Județeană I.N. Roman, împreună cu cinci Millennials și reprezentanții  MINAC - Cristian Cealera și directorul instituției, Aurel Mototolea - a călătorit într-un microbuz pus la dispoziție de partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL și au vizitat toate cetățile Dobrogei.

De la Tomis (Constanța), s-a mers, timp de 21 de zile, la Histria și la Callatis (Mangalia), la Albești, la Complexul Muzeal Adamclisi, la Sacidava (Rasova), la Păcuiul lui Soare, apoi la Capidava (Topalu), de la Carsium (Hârșova) la Troesmis, de la Arrubium (Măcin) la Dinogeția, de la Basilica de la Niculițel la Noviodunum (Isaccea), de la Aegysus (Tulcea) la Halmyris (Murighiol), de la Enisala la Argamum (Jurilovca), de la Ibida (Slava Rusă) la Ulmetum (Pantelimon) și la Ansamblul de bisericuțe de la Murfatlar.

Scopul acestui inventar inedit al cetăților dobrogene este conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei și editarea unui volum, „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“,  cu informații actualizate și structurate, atât in format print, cît și digital, care va fi lansat de Ziua Dobrogei.

Proiectul este finanțat integral de ziarul ZIUA de Constanța.

Structura editorială este marcată de generația Millennials, pe de o parte, prin materiale de autor care vor reda experiența lor proprie pe parcursul călătoriei, precum și prin materiale video cu specialiștii care le-au fost gazde și ghizi.

Cu doi dintre reprezentanții generației Millennials am discutat  la ZIUA LIVE.




Isabela Boantă și Dima Nancu au vorbit despre cetățile pe care le-au vizitat și din ale căror taine vor împărtăși cititorilor ZIUA de Constanța pe parcursul acestui proiect.

Isabela Boantă, redactor la ZIUA de Constanța a descris proiectul ca „parte din cronologia mea, din cronologia noastră, a dobrogenilor, a tuturor românilor. E firul care ne conectează – istoria”.

Dima Nancu, tânârul elev al Colegiului Național Mircea cel Bătrân și collaborator al cotidianului ZIUA de Constanța a fost impactat de energia locurilor prin care a trecut.


Dincolo de aspectul neîngrijit a multora dintre cetățile dobrogene, „energia locului te face singur să-ți imaginezi cum arată de fapt. Am văzut generația Milet prin ochii generației millennials”, a spus Dima Nancu.


Isabela BOANTĂ


Cetățile din Dobrogea ar trebui să fie vizate de toate generațiile, indiferent de vârsta biologică: „Eu cred că trebuie să începem cu copiii. Sunt copii cărora le plac cifrele și sunt copii cărora le plac poveștile. Noi trebuie să scriem povesti și astfel să ajungem la sufletul copilului (…) să simtă că e și el un mic personaj”, este de părere, Isabela Boantă.

 
Ansamblul rupestru de la Murfatlar îți taie răsuflarea

„Te copleșesc, te liniștesc, te agită. Eram încărcat de energia locului. Am simțit o frică, nu stiu să vă explic de ce, apoi o stare de liniște, apoi o emoție intensă”, a povestit Dima.
 
Isabela Boantă, care a asemănat bisericuțele de cretă cu complexul de mănăstiri, schituri și chilii construite pe piloni de piatră – gresie natural de pe muntele Meteora din Grecia este optimistă: „Să speram că vor intra sub protecția UNESCO cât mai multe”.

Și tot Isabela spune că cu prilejul vizitei de la Sacidava a învățat ceva foarte important.

„Că trebuie să vii pregătit acolo unde mergi. Eu nu știam ce o să întâlnesc la fața locului și am venit în sandale. (…) a fost o aventura încercând să înaintez printre buruieni și teren denivelat. Dar a meritat. Imaginea este copleșitoare, este superb”, a povestit jurnalista de la ZIUA de Constanța.


Dima NANCU

„Aventura, strigați ura!"  Așa a descris Dima Nancu experiența de la Păcuiul lui Soare sau vechea cetate Vicina.

Insula de câțiva kilometri lungime aflată pe Dunare, în apropierea localității Ostrov, un tărâm după cum spune  legenda,  de o frumusețe ieșită din comun, unde ciobanul Soare își păștea turmele de mioare este denumită de localnici "cetatea scufundata", dar foarte puțini știu că acolo, lângă malul insulei, în adâncuri, se află una din temeliile creștinismului românesc, prima mitropolie ortodoxă de pe meleagurile României actuale.


Mai multe însă veți afla, pe parcursul derulării proiectului „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials", un produs editorial ZIUA de Constanța.


Citește și:

ZIUA LIVE. Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 264

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 782

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 486

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 500

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 515

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 697

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 512

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 595

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 571

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 470

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 533

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 566

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 582

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 717

ZIUA LIVE Politica faptelor versus Constanța proiectelor! (FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 477