ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”



Invitat la ZIUA LIVE a fost Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE, cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României – la Moscova, Cernăuți și Sarajevo.

Context:

Diplomații și conducătorii occidentali care încearcă în acest moment să prevină o invazie rusească în Ucraina încă mai cred că trăiesc într-o lume în care regulile contează, în care protocolul diplomatic e util, în care discursul politicos e prețuit.

Între timp, NATO întărește Flancul Estic prin suplimentarea dispozitivelor militare la Baza Militară Mihail Kogălniceanu.

 
„SUA și NATO au răspuns Federației Ruse iar o serie de cereri au fost inadmisibile. O comasare de trupe militare la estul Ucrainei.

Rusia nu atacă când spun ziarele. Federația Rusă iubește foarte mult elementul de surpriză strategică, Moscova nu își permite o acțiune de amploare ignorând elementul de surpriza stategică.

Rusia iubește impredictibilitatea. Eu am spus-o dintotdeauna, scenariul unei intervenții pe scară largă în Ucraina este relativ redus”, a spus Dorin Popescu la ZIUA LIVE.

Pe de altă parte, analistul consideră că Putin este obligat să ia anumite măsuri în următoarea perioadă.

„Pentru rusul de rând, trebuie să facă ceva cu această comasare de forțe la granițele Ucrainei.


Scenariul cel mai probabil este acela al unei intervenții militare sau hibride punctuale”, a explicat Popescu.

Un fapt fără precedent s-a înregistrat recent când la solicitările Federației Ruse privind securitatea, toate statele UE și membru NATO nu au răspuns.

„La toate aceste solicitări scrise,  Federația Rusă a primit 0 răspunsuri. În schimb, UE și NATO au trimis răspunsuri colective. Un nivel de solidaritate pe care Moscova nu-l anticipa”, a mai precizat Dorin Popescu care consideră că a fost generată o solidaritate între țările europene care nu exista până acum. 



Ieri, Duma de Stat de la Moscova a votat o rezoluție pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Rezoluția a fost trimisă lui Putin pentru aprobare.
 
„Ca să fiu puțin ironic, cred că rezoluția se afla pe masa președintelui (n.r. - Vladimir Putin) înainte să fie votată”, spune Dorin Popescu. 

L-am întrebat pe invitatul nostru ce va face Putin? Pentru că o astfel de recunoaştere ar fi o încălcare a acordurilor de la Minsk, aşadar va face şi mai dificil să se găsească o soluţie politică bazată pe acordurile de la Minsk.

„Autoritățile de la Kiev apreciază că este prioritară menținerea conturului granițelor.

Prima școală de gândire apreciază că Vladimir va recunoaște independența pentru a menține presiunea și pentru a crea un plus de presiune.
„În acest scenariu, acordurile de la Minsk, nu mai există soluționare juridică. Înseamnă ca partea ucraineană s-ar putea gândi la reîntregirea prin forță militară. Un obiectiv clar și categoric al Rusiei este provocarea Ucrainei! Încurajând procesul de independență,transmite mesaje de încurajarare și altor regiuni”, a mai spus Dorin Popescu, care este de părere că „Federația Rusă știe să joace”. 

„Din punctul meu de vedere, miza Rusiei este să se folosească de Germania. (...) să obțină un plus de presiune pe Kiev.

Moscova și-a dorit foarte mult ca autoritățile să intre în negocieri directe cu separatiștii din Dumbas. ”

Dorin Popescu spune că o parte dintre trupe vor rămâne la granița cu Ucraina, ca element de presiune. 

„Federația Rusă spune de o lună de zile - încetați cu această isterie. (...) iată, isteria nu a avut obiect. Începem să ne retragem trupele pentru că s-a încheiat exercițiul. O parte dintre trupe (...) vor rămâne acolo ca element de presiune” .

Acesta a adăugat că statele care și-au retras cetățenii din Ucraina au luat în calcul factorul de risc generat de impredictibilitatea Federației Ruse. 

„De acum încolo nu vom mai avea liniște în următorii ani la estul României (...) Acest joc va continua, se va multiplica, se va complica foarte mult.

Aș spune că actuala criză de coronavirus a facilitat și a urgentat desfășurarea unor mecanisme mai agresive de intervenție geopolitică.

Chiar și în absența pandemiei, jocurile, negocierile, consultările (...) s-ar fi produs. În momentul de față există nemulțumiri uriașe. (...) Acești autori globali sunt în căutarea alteia (n.r. - ordine globală).

În momentul de față noi suntem în mijlocul acestui război. Și nu are legătură cu comasarea trupelor militare”, a mai spus analistul de politică externă.

Fostul diplomat este de părere că avem nevoie de securitate într-o lume „tulburată” geopolitic.

„Oferta Franței cu privire la a exista o prezență militară franceză pe teritoriul României (...) vom avea foarte probabil, pe lângă prezența aliată, un grup condus de Franța. Eu nu neg o anumită aspirație a Franței de a articula și o componentă navală.

„Trebuie să ne obișnuim cu o prezență militară. Nu ne permitem să rămânem descoperiți pe scenarii militare complicate”, a subliniat Dorin Popescu.

Acesta a precizat că vestul are o capacitate redusă de a înțelege Federația Rusă. 

„Este de discutat care este nivelul predictibilității. Sunt voci care sugerează că ar exista mici oportunități suplimentare celor pe care România le are. Eu aș spune că ceea ce are de făcut acum România - dezvoltarea infrastructurii, consolidarea angajamentelor noastre față de Uniunea Europeană”, a conchis Popescu care a transmis că : „Mâine putem dormi liniștiți. Nu atacă rușii când spune CIA sau CNN”!
 
La final de ediție
 
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat marți Ucraina că ar fi responsabilă pentru un presupus ”genocid” împrotriva cetățenilor ruși din regiunea separatistă Donbas, controlată din 2014 de forțele pro-ruse. Putin a făcut această declarație într-o conferință de presă cu cancelarul german Olaf Scholz la Moscova. La rândul său, Scholz a spus că dacă rezoluția votată azi de Parlamentul Rusiei pentru recunoașterea independenței Donbas intră în vigoare, ar reprezenta o încalcare a acordurilor de la Minsk, acorduri semnate de Rusia și Ucraina.
 
 
Președintele american Joe Biden plănuiește să discute din nou cu președintele francez Emmanuel Macron, potrivit unei surse citate de CNN.
Cei doi lideri au vorbit săptămâna trecută, în timp ce Macron încerca să promoveze calea diplomatică în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Macron a vorbit sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin timp de 1 oră și 40 de minute. Potrivit Kremlinului, cei doi au avut un „schimb de opinii aprofundat” în timpul apelului. Aceștia au discutat despre „condițiile pentru securitate și stabilitate în Europa”, a transmis Palatul Élysée.
 
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți că până acum nu vedem semne de dezescaladare și de reducere a prezenței militare a rușilor la granița cu Ucraina. El contrazice astfel autoritățile de la Moscova care au anunțat că deja o parte din trupe au început să se întoarcă spre bazele militare.
 
Despre Dorin Popescu

Dorin Popescu este analist politic, fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României – la Moscova, Cernăuți și Sarajevo, inclusiv în funcții de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al șefului Misiunii), jurnalist/publicist. Deține gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

ZIUA LIVE Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE. „Rusia nu atacă atunci când spun ziarele”

ZIUA LIVE. De ce diplomația Occidentului cu Rusia tot continuă să dea greș?

Interviul integral poate fi urmărit aici:

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1706

Fost director în Primăria Constanța, Emil Mereuță candidează pentru funcția de director executiv la DGASPC (DOCUMENT)

25 Mar 2024 1703

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 757

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1436

Consiliul Județean Constanța organizează concurs pentru conducerea executivă a DGASPC. Până când se pot depune dosarele?

10 Mar 2024 3787

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 752

Primăria Nicolae Bălcescu, județul Constanța, scoate la concurs un post vacant. Detalii

07 Mar 2024 888

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 870

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 558

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 721

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 760

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1246

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 1098

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 944

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1660