ZIUA LIVE. Personalitatea și activitatea Lilianei Lazia. „Avea un entuziasm ieșit din comun”


 
  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 29 noiembrie 2021, a fost Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța, în prezent Șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene Constanța.
Corina-Mihaela Apostoleanu a vorbit despre filologul Liliana Lazia (1958 - 2011) cu prilejul acordării distincției „Meritul Dobrogean” de către cotidianul ZIUA de Constanţa.

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.

Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: reputații arheologi Alexandru Barna, Alexandru Suceveanu și Alexandru Avram, dar și poetul și dramaturgul Grigore Sălceanu și fostul director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia.
 
În cadrul interviului realizat cu Corina-Mihaela Apostoleanu, am discutat despre personalitatea și activitatea Lilianei Lazia. Corina-Mihaela Apostoleanu a vorbit, printre altele, despre colaborarea de aproape 20 de ani cu Liliana Lazia și de parcursul fostului manager de la funcția de simplu bibliotecar la cea de manager al instituției:
 
Este onorant pentru mine să mă aflu astăzi aici și să vorbesc despre personalitatea Lilianei Lazia, având în vedere că este unul dintre oamenii care au marcat instituția în care lucrăm și de asemenea viața culturală dobrogeană. Am avut ocazia să colaborez aproape 20 de ani cu Liliana Lazia până la trecerea ei spre cele veșnice și pot să spun că a fost o colaborare extraordinară. Liliana Lazia era un om foarte cald și foarte bun și, în aceeași măsură, un om care aprecia foarte mult relația de prietenie și de colaborare cu oamenii de la bibliotecă, cu colegii ei. Liliana Lazia a înțeles că și eu sunt atașată de anumite valori care țin de Dobrogea și de locul în care ne-am născut și în felul acesta ne-am apropiat. Era o colaborare instituțională bună, sigur, la un moment dat de la colegă la colegă, pentru că vorbim de începutul anilor 90 când am venit și eu în bibliotecă, apoi în calitatea pe care a avut-o de manager al bibliotecii. Am colaborat și la publicarea unui volum, dar, ne-am consultat chiar la studiile de antropologie dobrogeană pe care le-a publicat. Pot spune că nu a făcut nici-o deosebire în colaborarea noastră odată cu ascensiunea sa în funcția de director. Era la fel de prietenoasă și nu a pus nici-o distanță niciodată între ea și colegii din bibliotecă”.
 
 
Totodată, am discutat cu Corina-Mihaela Apostoleanu despre latura poetică a Lilianei Lazia, despre lucrările științifice publicate, dar și ce a însemnat pentru Liliana Lazia primirea în anul 2007 a Medaliei „Meritul Cultural clasa a III-a”, acordată de Președinția României.
 
Despre preocupările culturale și implicarea în promovarea valorilor dobrogene, Corina-Mihaela Apostoleanu precizează că Liliana Lazia avea un entuziasm ieșit din comun:
 
Avea o seamă de preocupări din diferite domenii care țineau de cultura dobrogeană. Aș putea spune din punctul de vedere al relației prietenești pe care am avut-o că avea un entuziasm ieșit din comun. Aș vrea să menționez trei aspecte: valorificarea istoriei literare dobrogene prin publicarea unor articole despre scriitori, poeți, prozatori în Revista Tomis, aș dori să mai precizez publicarea volumului, la care am colaborat împreună, „Chestionarul Hașdeu” despre Dobrogea, și, un al treilea aspect pe care vreau să-l menționez este aducerea în bibliotecă a unor lucrări care nu se aflau în patrimoniul bibliotecii, printr-o completare din fondul altor biblioteci”.
 
Liliana Lazia a publicat două volume de poezie, „Strada Mării”, în anul 1996, și „Mătăsuri, ploi, nisipuri”, în anul 1999. În interviul acordat, Corina-Mihaela Apostoleanu a vorbit și despre latura poetică a Lilianei Lazia:
În cele două volume de versuri (n.r. publicate în 1996 și 1999) s-a manifestat o altă față a Lilianei Lazia și anume aceea de sensibilitate. Era un om foarte sensibil. Iubea foarte mult marea, iubea peisajul acesta marin extraordinar și în acele volume de versuri veți găsi această delicatețe sufletească pe care, poate uneori, în calitate de manager nu reușea s-o exprime, întrucât aici sunt multe chestiuni care țin de administrație și de laturile mai pragmatice ale vieții, dar acolo era acea Liliana Lazia cu sufletul ei sensibil, cu partea ei extrem de umană și de delicată sufletește”.

În încheierea interviului, Corina-Mihaela Apostoleanu a apreciat demersul Cotidianului Ziua de Constanța de a acorda unor personalități dobrogene, plecate din această viață, distincția „Merutul Dobrogean”:
„Apreciez acest demers pentru că aceste nume trebuie să rămână în conștiința colectivă, căci realmente ei și-au dedicat viața acestui ținut. Demersul Cotidianului Ziua de Constanța este unul foarte bun, care valorizează ceea ce au însemnat acești oameni pentru Dobrogea”.

Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

Citeste și: 

ZIUA LIVE Personalitatea și activitatea filologului Liliana Lazia. Interviu acordat de Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internaţională a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“

21 Mar 2018 2582