ZIUA LIVE. După 9 luni de „moarte clinică”, Spitalul de Boli Infecțioase se pregătește timid să reintre în circuitul public (VIDEO+ GALERIE FOTO)




La aproape 9 luni de la incendiul care a închis singurul spital de boli infecțioase din regiune am stat de vorbă la ZIUA LIVE cu managerul unității sanitare, dr. Claudia Cambrea.
 
Cum arată astăzi spitalul, cel puțin secțiile de la parter și etajul 1 care urmează să fie redeschise în regim de spitalizare continuă puteți vedea în secțiunea „foto”.

Pentru că un spital nu poate funcționa doar cu zece paturi de spitalizare de zi, unde, pacienţii cu boli infecţioase, forme medii şi uşoare, pot fi asistaţi de către medici de luni-vineri este absolut necesar s
ă se redeschidă spitalizarea continuă.
 
Acest lucru urmează să se întâmple în următoarea perioadă, după ce Direcția de Sănătăte Publică va încuviința acest lucru.


Pentru început se va redeschide secția de la parter.

„Acum lucrările sunt aproape de final pentru partea de parter, acolo funcționa Secția 2 Adulți. Din 52 de paturi, vor fi funcționale, în primă etapă, 19 paturi. Ulterior, secția va avea 36 de paturi.

Secția de la etajul 1 este și ea avansată în pregătire - instalația electrică este finalizată, se va instala și sistemul acesta de „nurse calling”, în care pacientul cheamă asistenta.

La parter și la etajul 1 erau secții pentru adulți, însă dacă un copil va necesita tratament, va fi internat unde există locuri libere, în perioada imediată deschiderii. 


Pe viitor secția de copii va avea aproximativ 40 de paturi” a precizat Claudia Cambrea la ZIUA LIVE.
 
Chiar și așa numărul paturilor vor fi cu mult mai puține decât înainte de incendiu iar cum într-un spital de boli infecțioase se face și izolare atunci când este cazul, am vrut să știm cum vor fi gestionate paturile din noua schema de funcționare.
 
„Vom acorda prioritate bolilor severe. E clar că anumite boli infecțioase vor avea prioritate de internare aici.

Ne aflăm în sezonul estival, iar majoritatea pacienților prezintă tulburări digestive, care nu necesită izolare. Bolile digestive se regenerează rapid, după 2 zile de spitalizare, tratamentul poate fi continuat și la domiciliu”, a explicat managerul SCBI.


 
Spitalul modular va avea 42 de paturi de spitalizare continuă


Proiectul spitalului modular care este abia la stadiul de studiu de fezabilitate intră astăzi la vot în Consiliul Local Municipal.

Vestea bună este că profilul spitalului modular a reușit să fie schimbat din paturi cu spitalizare de zi în paturi cu spitalizare continuă.

Vestea proastă este că nu se știe când acest spital modular care va fi amplasat în curtea SCBI va fi gata.

Managerul Claudia Cambrea spune că din momentul în care se termină licitațiile, a căror durată nu poate fi anticipată, în termen de 40 de zile modularul trebuie instalat.

„Din fericire, înainte de acest incendiu era demarat un proiect european pentru construirea unui sistem modular cu 42 de paturi cu spitalizare de zi. În urma discuțiilor i-am convins că într-un spital nu este important numărul de paturi de zi, ci numărul de paturi pentru spitalizare continuă

În final, cu acest spital modular vor fi câștigate 52 de paturi. Termenul de finalizare al spitalului modular, dupa ce se termină licitația, este de 4 luni. Modularul va funcționa pe fostul amplasament al clădirii medicale, în curtea spitalului”, susține Cambrea. 



9 luni de la incendiul de la SCBI Constanța

Amintim că un incendiu violent a izbucnit pe data de 1 octombrie 2021, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, în urma căruia şapte pacienţi au decedat. Toţi cei internați au fost evacuaţi şi mutați în alte unităţi medicale din judeţul Constanţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au pierdut viaţa. 
 
Autoritățile au luat decizia închiderii întregii unități sanitare și ce a urmat după știm cu toții.
 
Imediat după incendiu au fost făcute însă niște expertize.
 
„Una a fost finalizată la jumătatea lunii decembrie, iar cealaltă pentru siguranța construcției a fost finalizată la jumătatea lunii ianuarie.
În urma acestora, s-a stabilit că spitalul este sigur să funcționeze - aripa mică și doar jumătate din aripa L-ului.

Și au urmat proiecte de reautorizare, licitații, firme care au plecat, promisiuni care nu au fost onorate.

După o lună de discuții de genul acesta, am căutat experți care să ne certifice faptul că instalația pe care o avem noi este conformă. Nu am găsit pe nimeni, toți pe care i-am contactat nu au vrut să își asume responsabilitatea.
 
La momentul în care a avut loc incendiul, s-a stabilit - o să scoatem toate impovizațiile de pe instalația electrică și va rămâne cea veche, vom face o suplimentare cu tablouri electrice pe fiecare salon.
 
Niciodată nu s-a pus în discuție ca acest spital să se închidă sau să fie relocate.

În schimb au fost probleme cu furnizarea dotărilor. De pildă, geamurile care trebuie să fie rezistente la foc și a durat destul de mult până să ajungă.

Soluții pe clădiri vechi este foarte greu să găsești iar fără sprijinul autorității locale, nu poți să faci nimic”, a explicat managerul SCBI.


Înainte de incendiu, Primăria Constanța susține că spitalul va intra într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, aceasta fiind explicația pentru finanțările cerute și refuzate fostului manager, demis după incendiu.
 
Vestea proastă este că acel proiect nu mai este astăzi de actualitate pentru că : „Trebuie făcută, întâi, o consolidare, dar se vrea un amplu proiect de reconsolidare”.
 




De multe ori a vrut să renunțe dar între timp a devenit manager cu acte în regulă al Spitalului


Dr. Claudia Cambrea a spus la ZIUA LIVE că cele 9 luni scurse de la incendiu au fost extrem de grele pentru toată lumea.

Managerul nu s-a ferit să pronunțe cuvântul epuizare.

„De multe ori am vrut să renunț, pentru că lucrurile merg greu. Peste tot. Nu mi-am imaginat că lucrurile vor decurge în acest fel. ”, a spus Cambrea, dar iată că nu a făcut-o și s-a înscris la concursul pentru funcția de manager pentru că:„ Am vrut să lupt să redeschid spitalul”!


Mulți au promis și apoi au dispărut!
 
Dr.Claudia Cambrea s-a ferit să dea nume atunci când am întrebat-o dacă a lipsit voința politică în redeschiderea SCBI într-un termen de șase luni.

A spus doar că : „Am solicitat ajutor, ni s-a promis ajutor. În final, nu s-a întâmplat nimic. Într-un moment foarte greu, chiar ne-am pus speranțe. Nu s-a întâmplat nimic. Chiar și după vizita ministrului Rafila. Veneau și ne întrebau tot pe noi”.



Situația la zi a SCBI
 
Astăzi la SCBI funcționează 10 paturi spitalizare de zi, laboratorul unității medicale care a fost autorizat de Direcția de Sănătate Publică Județeană și farmacia. 

Alte 25 de paturi sunt la secția pentru imunodeprimați din Medeea.

Unii pacienți imunodeprimați susțin că la secția din Medeea nu sunt aceleași condiții pe care le aveau în spital înainte de închiderea acestuia. Însă, dr. Cambrea afirmă că:  „Aici, în spital, erau doar patru încăperi, una singura era cu 2, în rest, erau 4, 6, 7 paturi într-un salon. Sunt cât de cât separate. Pot să vorbească, pot să stea la aer”.

Aici funcționează și o linie de gardă pentru situațiile complicate care pot să apară în weekend.

„Plăgile mușcate se tratează aici. Turistul care are probleme și ni se adresează trebuie să aibă cardul de sănătate. Dacă nu există, Casa (de Asigurări - n.r.) nu ni-l validează. Altfel, putem fi acuzați că am făcut cuiva niște servicii false” a mai spus dr. Claudia Cambrea.

Cât privește secția ATI această nu va fi funcțională prea curând. De aceea cazurile care vor necesita terapie-intensivă vor ajunge și pe viitor la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Starea de spirit a echipei medicale!


Cu excepția celor care au au contracte pe perioadă determinate, managerul spune că nu au fost multe plecări din rândul personalului.
 
Însă, ceea ce s-a întâmplat pe 1 octombrie a marcat pe toată lumea, pacienți, aparținători, medici, asistente sau infirmiere. Nimic nu mai este la fel.
 
„A fost o traumă majoră pentru toți. În ziua incidentului, am avut surpriza să văd că mulți dintre colegii noștri, care nu erau de serviciu, că au venit să ne ajute. Am fost un colectiv unit iar acea zi parcă a schimbat totul”, a mai spus Claudia Cambrea.

Cât despre atmosfera din cadrul spitalului.., managerul spune că „Nu ai voie să îți denigrezi locul de muncă. (...)”.

I-am amintit totuși despre acea circulară prin care angajații nu aveau voie să vorbească cu presa, iar managerul spune că acel document „s-a născut din fișa postului și din regulamentul de ordine interioară”.

Când vine vorba despre comunicare, mai exact despre lipsa ei, managerul admite că la acest capitol s-au făcut greșeli. „În acest interval am neglijat partea aceasta de comunicare, dar am preferat să mă implic în activitățile care țineau de redeschiderea spitalului”.


 
Ce mesaj aveți pentru constănțenii care în martie au cerut în stradă ca SCBI să se redeschidă?

Câteva sute de constănțeni au organizat în luna martie un protest pentru a cere redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase. În fața Primăriei Constanța oamenii au cerut dreptul la tratament.

Ce mesaj are managerul SCBI pentru acei oameni dar și pentru toți constănțenii care au avut de suferit din cauza închiderii spitalului?

„Ne străduim și vrem să revenim cît mai repede pe piață cu spitalizarea continuă pentru că de fapt acela este țelul nostru, să ne ajutăm semenii..Și chiar ne-am străduit din răsputeri să facem acest lucru iar toamna acestui an, ne va găsi cu spitalizare continua”.
 
Iar pacienții cu cazuri severe care necesită internare și tratament minuțios nu vor mai fi trimiși pentru internare la Tulcea sau la Călărași așa cum se întâmplă în prezent.
 
De asemenea, studenții își vor putea relua activitatea din toamnă în sălile destinate pregătirii de specialitate.
 
 

Citește și:

Constănțeanul supărat. Revoltător. Constanța își trimite pacienții cu boli infecțioase la spitalele din Tulcea și Călărași


Interviul video poate fi urmărit integral aici:

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 394

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 647

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 507

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1023

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 551

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 402

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 579

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 638

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 975

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1124

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 1943

„Prioritatea numărul unu sunt utilitățile“ ZIUA LIVE. Candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu prezintă planurile sale pentru administrația locală (VIDEO)

02 Apr 2024 603

ZIUA LIVE Viziunea și strategia pentru renașterea comunei Agigea. Interviu cu candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu

01 Apr 2024 1099

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Tandemul pe care îl fac cu Bogdan Bola pentru Primărie înseamnă foarte mult. Și susținerea PMP-ului este importantă”! (VIDEO)

29 Mar 2024 747

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1944