ZIUA LIVE. Emoții intense, momente epice și mărturii peste timp, cuprinse în aniversarea celor 125 de ani de excelență ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

  • Prof.dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, a fost invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 iunie, de la ora 14.00.
  • În cadrul interviului, profesorul a vorbit despre momentele emoționante trăite în cadrul acestor zile de sărbătoare de către mirciști, dar și de către toți cei ce admiră performanțele incontestabile ale Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“.
  • „Nu aș fi putut face nimic, dacă nu era o școală mare. O școală cu profesori de înaltă talie, cu elevi motivați, cu tradiție, cu interes, cu valori care s-au redescoperit“, a afirmat directorul colegiului, în cadrul emisiunii.
  • „Extrem de emoționant, poate că este momentul care va marca istoric aniversarea, a fost dezvelirea marmurei pe care am înscris aniversarea celor 125 de ani și crearea unui design de templu antic pentru basorelieful lui Ion Jalea. În felul acesta, am dat o dimensiune epică și culturală impresionantă unui simbol al liceului“, a povestit prof.dr. Vasile Nicoară.
Punte peste timp între generații întregi de absolvenți, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, din Constanța, a îmbrăcat zilele acestea haine de sărbătoare, la marcarea celor 125 de ani de excelență în învățământul de la malul mării.

Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 iunie, de la ora 14.00, prof. dr. Vasile Nicoară, directorul prestigioasei unități de învățământ, a relatat pe larg despre momentele emoționante trăite în cadrul acestor zile de sărbătoare de către mirciști, dar și de către toți cei ce admiră performanțele incontestabile ale Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“.

„Nu aș fi putut face nimic, dacă nu era o școală mare. O școală cu profesori de înaltă talie, cu elevi motivați, cu tradiție, cu interes, cu valori care s-au redescoperit multe dintre ele. Mi-aduc aminte cum academicianul Frangopol, coleg de clasă cu directorul pe care l-am secondat la momentul centenarului, domnul Dumitru Țifrea, i-a spus acestuia: «Mitică, trebuie să reluăm tradițiile interbelice! Haideți să facem publicarea anuarelor, să constituim o fundație de tip alumni, care să adune absolvenții în jurul instituției, pentru susținerea ei». Acest program inițiat atunci, urmărit de mulți dintre absolvenții de marcă și care ne-au și sprijinit, l-am continuat cu oameni foarte valoroși“, a povestit directorul colegiului, în cadrul emisiunii.

„Sunt vreo 11 colegi de cancelarie care sunt foști elevi în «Mircea». Este atât de impresionant și emoționant să-i vezi discutând despre generațiile de profesori din anii ‘70-‘80, când erau ei profesori, aducând din comportamentul didactic și, mai ales, din relația cu elevii cultivată atunci și exigență și dăruire“, a povestit prof.dr. Vasile Nicoară.


Materiale ce pot face obiectul cercetării indiferent de moment

„Așa s-a întâmplat și cu realizarea unui film despre liceu în care unii dintre colegi, la rândul lor foști elevi, au intervenit să-și precizeze memoriile. Ne-am pregătit din timp și consideram că sunt neprimitoare timpurile acestea cu pandemia, așa că ne-am orientat spre materiale ce pot fi difuzate și pot face obiectul cercetării indiferent de moment“, mai precizat directorul.

„Au fost momente importante, și din punct de vedere științific, pedagogic, cum este cazul conferinței «Excelență prin educație», cu care am deschis manifestările dedicate celor 125 de ani“.

„Extrem de emoționant, poate că este momentul care va marca istoric aniversarea, a fost dezvelirea marmurei pe care am înscris aniversarea celor 125 de ani și crearea unui design de templu antic pentru basorelieful lui Ion Jalea. În felul acesta, am dat o dimensiune epică și culturală impresionantă unui simbol al liceului. M-a impresionat să aflu ulterior că foarte mulți foști elevi au trecut apoi și și-au făcut fotografii cu acest nou monument al liceului“, a relatat directorul, în timpul emisiunii.





Citește și:

 125 de ani de excelență în învățământ „Zări Alb Astre” – pasiune și profesionalism

125 de ani de existență a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“:
Dans, muzică, literatură, premii - în cea de-a treia zi de celebrare a prestigioasei instituții de învățământ


 LIVE TEXT Sărbătoare la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa!

„A fi mircist este o stare de spirit!“:
Film omagial de excepție lansat de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, cu ocazia celebrării celor 125 de ani de existență


125 de ani de excelență în învățământ:
Elevii mai mici sau mai mari ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ sărbătoresc împreună aniversarea școlii lor


Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța. Momente emoționante, la dezvelirea plăcii memoriale!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 398

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 443

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 1072

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 583

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 527

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 550

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 756

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 528

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 609

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 582

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 498

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 549

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 578

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 591

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 725