ZIUA LIVE. În Muzeul de Artă din Topalu „trăiesc“ cei mai importanți artiști români!


 
  • Dr. Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 martie 2022, de la ora 14.00, iar cu această ocazie a povestit pe larg despre comorile pe care iubitorii de artă și de frumos le pot găsi la Topalu.
  • Operele de artă au fost donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anul 1960, în memoria părinților săi, iar muzeul a fost stabilit în casa părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă.
  • Astfel, vizitatorul pătrunde încă de la primii pași în emoția ce l-a însoțit mereu pe doctorul Gheorghe Vintilă în căutarea fiecăreia dintre operele ce compun acum colecția.
 
Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu este „casa“ celor mai importanți artiști români, locul unde sufletul românesc se deschide în toată frumusețea sa vizitatorului de orice vârstă.
 
Recent, Curtea Supremă a României a decis în mod definitiv că cele peste 220 de opere de artă ce compun Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“, estimate la o valaore de peste două milioane de euro, aparțin Muzeului de Artă din Topalu, astfel cum a fost voința doctorului Gheorghe Vintilă, la momentul la care a donat operele comunei Topalu, în 1960.
 
În acest context, dr. Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 martie 2022, de la ora 14.00, iar cu această ocazie a povestit pe larg despre comorile pe care iubitorii de artă și de frumos le pot găsi la Topalu.
 
„A fost o veste mult așteptată! Sunt 14 ani de când o așteptam, poate a durat mult prea mult acest proces, cu o miză uriașă. Este vorba despre o colecție ce strânge cei mai importanți artiști antebelici, interbelici, postbelici. Este o colecție de artă românească așa cum nu multe muzee au. Este un muzeu rural, dar ce comoară se află în el! Ce surpriză extraordinară prilejuiește oricărui vizitator sau turist care ajunge în comuna Topalu. Este vorba despre o comună micuță, aflată într-o zonă foarte frumoasă, este adevărat, dar fără prea multe alte atracții, însă acest muzeu este cu totul și cu totul deosebit, oamenii îl iubesc, vorbesc la superlativ despre el și este o veste minunată, pe care am așteptat-o foarte mult și de care ne bucurăm“, a spus dr. Lelia Rus Pîrvan pe parcursul emisiunii.
 
Operele de artă au fost donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anul 1960, în memoria părinților săi, iar muzeul a fost stabilit în casa părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă.
 
Astfel, vizitatorul pătrunde încă de la primii pași în emoția ce l-a însoțit mereu pe doctorul Gheorghe Vintilă în căutarea fiecăreia dintre operele ce compun acum colecția.
 
„Ca sculptor, ca om de artă nu pot să treci indiferent pe lângă «Himera apei»! Dumitru Paciurea este o culme a sculpturii românești,  faptul că nu este în acelașți loc cu Brâncuși, de exemplu, pentru mine, este o nedreptate. El a mers pe atât de multe căi și a deschis atât de  multe drumuri în sculptură încât, după mine, este poate cel mai important sculptor român. (...) Când am văzut prima dată această lucrare, m-am gândit că, dacă cineva pe lumea aceasta este capabil să creeze atâta emoție cu o formă, are atât de multă putere și acela este un artist, cred că este unul dintre obiectele care m-au făcut să vreau să devin artist, pentru că am vrut să pot să creez și eu emoția pe care am simțit-o când am întâlnit opera aceasta“, a răspuns managerul Muzeului de Artă din Constanța la întrebarea legată de opera sa preferată adăpostită de Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu.
 

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 


 
Citește și
Oficial, de la Înalta Curte despre cel mai important muzeu rural din țară, aflat în județul Constanța
Mihai Lupu - „Instanța a hotărât ca inestimabilele lucrări să rămână acolo unde le este locul de drept“ (MINUTA)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu(candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 664

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 270

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 594

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 567

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 530

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 624

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 473

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 567

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 493

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 517

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 233

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 761

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 683

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 477

ZIUA LIVE Florin Mitroi, despre proiectele și planurile pe care le are pentru județul Constanța!

21 Apr 2024 1364