ZIUA LIVE. Investițiile necesare pentru un sistem de termoficare modern și rentabil în municipiul Constanța se ridică la 250 de milioane de euro

  • Președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL a fost invitat la ZIUA LIVE
  • Societatea Termoficare SRL a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța
  • Termoficare urmează să preia serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiu
  • Primul obiectiv al noii societăți este retehnologizarea, schimabrea conductelor principale, cât și distribuția
  • S-au făcut demersuri la Ministerul Energiei de preluare a CET-ului
  • Tot acest proces împreună cu o sursă nouă de producer a energiei termice ar costa  250 de milioane de euro
  • Ministerul evită să dea un răspuns, de vreme și CET-ul este în insolvență
 
Iulian Gropoșilă, președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL a fost invitat la ZIUA LIVE.
Societatea Termoficare SRL a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța. Termoficare Constanța urmează să preia serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiu.
Interviul video poate fi urmărit aici:

 

Context: Situația astăzi, la Constanța, în ceea ce privește termoficare


Președintele CA-ului Termoficarea Constanța SRL a vorbit la ZIUA LIVE despre situația în care se găsește sistemul de termoficare din Constanța.
“Avem un sistem de alimentare centralizată a energiei termice în Constanța, depășit fizic și moral. Acest sistem de distribuție al energiei termice este gândit  și realizat prin anii 70. Avem un CET care funcționa în anii 70, când a fost pus în funcțiune.
Principalul produs al CET-ului în anii 70, când a pus pus în funcțiune era energia electrică, care era vândută consumatorilor locali, iar agentul secundar era apa caldă menajeră.
Acum avem un sistem de distribuție fizic și moral depășit. Se încearcă prin eforturi supraomenești să se mențină acest sistem în stare de funcționare.Încă din decembrie 2019, de când au fost preluate de la CET conductele magistrale, avem circa 400 și ceva de intervenții.  Zilnic sunt intervenții pe magistralele de transport, zilnic se întrerupe alimentarea cu energia termică în anumite zone, din cauza avariilor”, a precizat președinte al Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL,  Iulian Gropoșilă.

Obiective ale Termoficare Constanța SRL


Primul obiectiv este retehnologizarea  - a explicat Gropoșilă.
“Schimbarea conductelor principale, cât și distribuția. S-au făcut demersuri la Ministerul Energiei de preluare a CET-ului. Este extrem de important în această configurație, ca CET-ul să fie tot în administrarea autorității publice locale.
CET-ul, la ora la care discută, este tot în insolvență, la fel ca și RADET-UL. Insolvența CET-ului creează niște probleme pentru transferul de la Ministerul Energiei la autoritatea publică locală. Distribuția energiei termice este un serviciu de utilitate publică. Nu trebuie să așteptăm momentul în care RADET va intra în faliment, pentru a ne găsi nepregătiți. Termoficare Constanța SRL va prelua serviciul de delgarea a distribuției afentului termic in Constanța , de la RADET, care va intra în faliment”, a explicat consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Întrebat de ce a fost nevoie de înființarea și înmatricularea unei alte societăți, devreme ce instanța nu a declarat încă falimentul RADET, Gropoșilă a spus că : “am înființat societatea la Registrul Comerțului și suntem în faza ca în care redefinim termenii de tehnologizare ale acestei societăți, Termoficare Constanța SRL. Pe la începutul lunii martie am depus documentele pentru licențierea societății. Nu putem să operaționalizăm societatea până când RADET Constanța nu va intra în faliment. Am primit un răspuns de la ANRE, avem în finalizarea toate documentele cerute de ANRE, la ora actuală”.

Strategia privind termoficarea în Constanța


Președintele CA-ului Termoficarea Constanța a vorbit și despre strategia privind termoficarea în Constanța.

“Cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, adică CET, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată.
La începutul anilor 90, sistemul acesta avea 105.000 de consumatori. Am ajuns în momentul de față la 55.000.
În strategia privind termoficarea, am făcut un deviz estimativ a ceea ce înseamnă investițiile necesare în sistemul SACET: o centrală termică, în regim de generare-co-generare, de înaltă eficiență, care ar trebui să înlocuiască actuala sursă veche costă în jur de 73,3 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor termice primare se duce la 50 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor secundare, 112 milioane de euro. În total, în jur de 250 de milioane de euro”, a spus Gropoșilă.

 

Aplicații pe POIM

 
Prin intermediul Termoficare Constanța SRL, municipalitatea a aplicat la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), axa 7.1, programul pe 2016-2020.
Vor fi depuse 2 proiecte de câte 20 de milioane de euro, un total de 40 de milioane de euro.
Se urmărește schimbarea magistralei de transfer, de la sursă până la punctele termice.
Între timp, Ministerul Energiei trebuie să decidă dacă va ceda sursa administrației locale, pentru că, degeaba se realizează investiția dacă nu se preia și retehnologizează și sursa care produce energia termică.
Ministerul evită să dea un răspuns, de vreme și CET-ul este în insolvență.

Cât despre datoriile istorice?


Iulian Gropoșilă afirmă că se poate aplica prevederile OUG 60 privind darea în plată: “Darea în plată înseamnă că, în contul creanței, Ministerul să preia activul. După ce preia activul, municipiul Constanța va face o cerere de preluare a acestuia”.
 
Citește și:

Iulian Gropoșilă, președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța „Primul obiectiv este retehnologizarea, schimbarea conductelor principale, cât și distribuția“

ZIUA LIVE. RADET dispare. Termoficare Constanţa va prelua serviciul public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice. Cum se va face acest transfer?

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1722

Fost director în Primăria Constanța, Emil Mereuță candidează pentru funcția de director executiv la DGASPC (DOCUMENT)

25 Mar 2024 1810

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 763

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1440

Consiliul Județean Constanța organizează concurs pentru conducerea executivă a DGASPC. Până când se pot depune dosarele?

10 Mar 2024 3805

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

Primăria Nicolae Bălcescu, județul Constanța, scoate la concurs un post vacant. Detalii

07 Mar 2024 888

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 871

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 558

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 725

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1247

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 1099

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 946

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1662