ZIUA LIVE. Lucrările de la Teatrul de Stat au scos la iveală zidul Cetății Tomis. Nu este un caz singular!(DOCUMENTE)

  • Lucrările care se efectuează la Teatrul de Stat - Fantasio în vederea eficientizării energetice și consolidării clădirii, construită la începutul secolului trecut, au scos la iveală în foaierul teatrului, zidul de incintă al anticului Tomis
  • Cercetarea preventivă este realizată de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, sub coordonarea cercetătorului științific III, dr. Constantin Băjenaru
  • Acesta va vorbi la ZIUA LIVE despre importanta descoperirii dar și despre ce soluții ar putea recomanda arheologii pentru punerea în valoare a sitului antic

Lucrările care se efectuează la Teatrul de Stat - Fantasio în vederea eficientizării energetice și consolidării clădirii, construită la începutul secolului trecut, au scos la iveală în foaierul teatrului, zidul de incintă al anticului Tomis.

Cercetarea preventivă este realizată de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, sub coordonarea cercetătorului științific III, dr. Constantin Băjenaru.

CV-ului invitatului nostru poate fi consultat în secțiunea „citește și".

Acesta va vorbi la ZIUA LIVE despre importanta descoperirii dar și despre ce soluții ar putea recomanda arheologii pentru punerea în valoare a sitului antic.

Nu mai departe de vara anului trecut, o altă echipă de arheologi conduși de Constantin Băjenaru au scos la lumină ziduri din partea de vest ale cetății Tomis în cadrul unei cercetări efectuate după demolarea imobilului situat pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa, cunoscută constănțenilor drept „Casa cu iederă“.

Până la obținerea tuturor avizelor, inclusiv în baza recomandărilor Ministerului Culturii, lucrările în zonă s-au oprit.

Și tot la ZIUA LIVE, Constantin Băjenaru, cercetător științific din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța va vorbi și despre șantierul arheologic de la Ovidiu pe care l-a condus în 2020.

Potrivit acestuia, castrul datează, cel mai probabil, din perioada împăratului Iustinian (527 – 565), a avut o perioadă scurtă de existență până la năvălirea popoarelor asiatice. Totodată, instalația cu rol defensiv ar fi putut să adăpostească până la 50 de militari.


Și nu în ultimul rând, tot la ZIUA LIVE, discutăm, joi, 10 februarie de la ora 15.00 și despre investițiile imobiliare, acolo unde specialiștii sunt chemați să realizeze cercetarea arheologică, acolo unde situația o impune.

Sunt și situații în care investitorii nu vor să accepte realitatea din teren și târâsc prin procese Direcția Județeană pentru Cultură și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Invitatul nostru este unul dintre arheologii familiarizați cu aceste situații.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.








PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 384

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 244

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 25 martie 2024

25 Mar 2024 311

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -21 martie 2024

21 Mar 2024 315

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 760

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 498

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 664

ZIUA LIVE. Florin Goidea, director general al ACN Constanța „Canalul este una dintre realizările poporului român. Îmi pare rău că a fost blamat “ (VIDEO)

14 Mar 2024 852

ZIUA LIVE Florin Goidea, directorul ACN Constanța - „Vergil Chițac este un om care face și vrea ca rezultatele să se vadă“ (VIDEO)

14 Mar 2024 510

ZIUA LIVE Florin Goidea, director general al ACN Constanța - „Canalul Dunăre Marea Neagră este una dintre cele mai mari realizări a poporului român“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 691

ZIUA LIVE 40 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră. Ce investiții se fac la Canalele Navigabile Constanța?

13 Mar 2024 1130

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 12 martie 2024

12 Mar 2024 333

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 500

LIVE Text Mariana Gâju, alături de membrele OFSD, celebrează femeile la Spitalul Județean Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 746