ZIUA LIVE. Pandemia a afectat prezența la terapie a consumatorilor de droguri sau a persoanelor aflate la risc

  • Invitat la ZIUA LIVE, șeful CRPECA Constanța, cms. șef Marius Cristian Oprișan a prezentat un raport a activităților de prevenire a consumului de droguri la nivelul regiunii Dobrogea
  • În sezonul estival 2021 s-a remarcat un tipar de consum de funny gas
  • În urma studiilor, a reieșit că cele mai consumate sunt etnobotanicele
  • Cea mai mică vârstă de consum la etnobotanice este 12 ani
  • La mare distanța se află consumul de amfetamină, cocaine
  • Pe locul trei se află consumul substanțelor inhalante
 

 
Invitat la ZIUA LIVE, șeful CRPECA Constanța, cms. șef Marius Cristian Oprișan a prezentat un raport al activităților de prevenire a consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului desfășurate de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța.
 
În mod clar, pandemia a influentat și activitățile de prevenire cât și cele de asistență oferite consumatorilor de droguri, spune cms.șef Marius Cristian Oprișan.

„Drogurile au pătruns în România în special după anii 90. 
După anii 90, mai vizibil a fost traficul de substanțe. Noi am fost țara de tranzit, și prin Portul Constanța, intrau mare parte din substantele psihoactive, care ajungeau în vestul Europei.

Apoi, după anii 90 a fost fenomenul substanțelor inhalante, aurolacii din București, după care a fost un fenomen consumul de heroină, în special cartierele Rahova și Ferentari și urmând în 2007-2008 cu magazinele de vise, când practic a explodat consumul.  Legislația a suferi modificări și completări”, a spus cm.șef Oprișan. 
În sezonul estival 2021 s-a remarcat un tipar de consum de funny gas. 
 
 
Cea mai mică vârstă de consum la etnobotanice este 12 ani

Studiul internaţional ESPAD se realizează cu o periodicitate de 4 ani, în rândul elevilor care împlinesc în acel an 16 ani, pe baza unei metodologii standardizate şi validate la nivel european, fiind singurul studiu, de acest gen, recunoscut şi agreat de forurile internaţionale care monitorizează fenomenul drogurilor, datele rezultate fiind utilizate, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, în fundamentarea strategiilor şi politicilor de prevenire.
 
Sunt două mari studii care se fac la nivel european. Studiu în populația generală, persoane de la 15-64 și studiu ESPAD care se face în populația școlară de 16 ani.


„Până acum aveam cea mai consumată substanță- cannabis. În urma studiilor, a reieșit că cele mai consumate sunt etnobotanicele. Cea mai mică vârstă de consum la etnobotanice este 12 ani. La mare distanța se află consumul de amfetamină, cocaină.
 
Pe locul trei se află consumul substanțelor inhalante. În vara aceasta a fost un tipar de consum de funny gas, inhalarea din baloane în stațiunile de pe litoral. Tinerii continuă petrecerile pe plajă, și inhalau din aceste baloane. Acești inhalanți se găsesc în produse industriale. Nu le poți interzice. Ele sunt de la vopsele, la adevizi, acetonă. Se găsesc pe piață.

Pe aceste cutii este specificat interzis pentru consumul uman.
 
Stările pe care le produce această substanță sunt cele asemănătoare consumului de alcool. Problemele apar atunci când se consumă substanțe mari în timp scurt. Cei de la punctul de prim ajutor de pe plaja din Vama Veche au acordat măsuri de prim ajutor acordate tinerilor aflați pe plajă”, a explicat cms.șef Marius Cristian Oprișan.
 
Cu testul DUDIT, afli cât de riscant este să consumi droguri
 
„Chiar înainte de pandemie, am avut norocul să implementăm niște instrumente adresat consumatorilor de droguri. Un exemplu este site –ul InfoDrog. Am promovat în mediul online testul de DUDIT. Cu acest test poți  afla cât de riscant este să consumi droguri iar dacă răspunzi sincer la întrebări, poți primi și un feedback”, a mai spus șeful CRPECA Constanța la ZIUA LIVE.


 
De ce se droghează tinerii
 
Pandemia de Coronavirus a afectat prezența la terapie a consumatorilor de droguri sau a persoanelor aflate la risc.
„În timpul stării de urgență, aceștia nu s-au putut deplasa. Noi nu avem un sediu, funcționăm într-o secție de Poliție și există teama acestora de a se prezenta la sediul (în prezent, ne desfășurăm activitatea în Centrul își desfășoară activitatea în sediul Secției 1 Poliție Constanța).

Oricum, consumatorii evită să se prezinte și accesează serviciile când apar probleme de sănătate sau legal, trebuie să se prezinte. S-a întâmplat ca și psihologii școlari să detecteze un elev care experimenta droguri, și a fost direcționat către  centrul nostru” , a mai adăugat Oprișan.  
 
Veste bună este că dependența se poate trata!
 
„Tratament în consumul de droguri este de lungă durată și unele probleme se pot rezolva și ambulatoriu. Cu cât se instalează mai mult depedența, cu atât intervenția este de mai lungă durată, de aceea este de dorit să se poată interveni cât mai repede în cazul consumatorului de substanțe stupefiante” , a precizat cms.șef Marius Cristian Oprișan.
 

Citește și:

ZIUA LIVE. Activitățile de prevenire a consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului desfășurate de CRPECA Constanța
 

Interviul integral îl puteți urmări aici: 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie șoc! Spitalul de Boli Infecțioase se redeschide parțial în decembrie dar va avea doar 50 de paturi pentru tratarea bolnavilor de Covid

29 Nov 2021 1378

ZIUA LIVE Personalitatea și activitatea filologului Liliana Lazia. Interviu acordat de Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța

28 Nov 2021 797

Bombardarea navei Fundulea, la 34 de ani de la tragedie „Puțină lume știe ce înseamnă viața pe mare. Între noi și Dumnezeu nu mai e nimeni” (galerie foto+video)

27 Nov 2021 45814

ZIUA-n amiaza mare Rememorarea bombardării navei Fundulea, detalii de la supraviețuitori

26 Nov 2021 693

Bombardarea navei Fundulea, rememorată la „ZIUA-n amiaza mare“

25 Nov 2021 909

ZIUA LIVE Doctor Adriana Mosor - despre cum ne îngrijim pielea iarna

24 Nov 2021 478

ZIUA LIVE. Suspendarea Regulamentului se amâna sine die. Nu se ridică barierele din Peninsulă!

24 Nov 2021 1224

ZIUA LIVE Avocat Mirela Doicescu și parohul Marius Moșteanu, despre Regulamentul privind accesul autovehiculelor în zona Peninsulară

23 Nov 2021 798

ZIUA LIVE. Argumentele pro-suspendare a Regulamentului privind accesul autovehiculelor în zona Peninsulară

22 Nov 2021 1057

Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord angajează șef depozit

20 Nov 2021 1077

Interviu online cu David Rizu, campion mondial la Ju Jitsu „În momentul în care câştigi un trofeu, uiți de toate greutățile întâmpinate“

20 Nov 2021 3097

Vergil Chițac, un primar neînțeles „Constănțenii trebuie să înțeleagă că oamenii dezvoltă comunitatea, nu primăria”

20 Nov 2021 2870

ZIUA-n amiaza mare Vergil Chițac, primarul Constanței, detalii despre spațiile verzi și circulația în zona Peninsulară

19 Nov 2021 1514

ZIUA LIVE. Liviu Merdinian (PSD) – „Mă deranjează că orașul Constanța nu are o identitate”!

19 Nov 2021 862

Primarul Constanței, Vergil Chițac, la „ZIUA-n amiaza mare“

18 Nov 2021 1020