ZIUA LIVE. Pandemia a afectat prezența la terapie a consumatorilor de droguri sau a persoanelor aflate la risc

  • Invitat la ZIUA LIVE, șeful CRPECA Constanța, cms. șef Marius Cristian Oprișan a prezentat un raport a activităților de prevenire a consumului de droguri la nivelul regiunii Dobrogea
  • În sezonul estival 2021 s-a remarcat un tipar de consum de funny gas
  • În urma studiilor, a reieșit că cele mai consumate sunt etnobotanicele
  • Cea mai mică vârstă de consum la etnobotanice este 12 ani
  • La mare distanța se află consumul de amfetamină, cocaine
  • Pe locul trei se află consumul substanțelor inhalante
 

 
Invitat la ZIUA LIVE, șeful CRPECA Constanța, cms. șef Marius Cristian Oprișan a prezentat un raport al activităților de prevenire a consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului desfășurate de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța.
 
În mod clar, pandemia a influentat și activitățile de prevenire cât și cele de asistență oferite consumatorilor de droguri, spune cms.șef Marius Cristian Oprișan.

„Drogurile au pătruns în România în special după anii 90. 
După anii 90, mai vizibil a fost traficul de substanțe. Noi am fost țara de tranzit, și prin Portul Constanța, intrau mare parte din substantele psihoactive, care ajungeau în vestul Europei.

Apoi, după anii 90 a fost fenomenul substanțelor inhalante, aurolacii din București, după care a fost un fenomen consumul de heroină, în special cartierele Rahova și Ferentari și urmând în 2007-2008 cu magazinele de vise, când practic a explodat consumul.  Legislația a suferi modificări și completări”, a spus cm.șef Oprișan. 
În sezonul estival 2021 s-a remarcat un tipar de consum de funny gas. 
 
 
Cea mai mică vârstă de consum la etnobotanice este 12 ani

Studiul internaţional ESPAD se realizează cu o periodicitate de 4 ani, în rândul elevilor care împlinesc în acel an 16 ani, pe baza unei metodologii standardizate şi validate la nivel european, fiind singurul studiu, de acest gen, recunoscut şi agreat de forurile internaţionale care monitorizează fenomenul drogurilor, datele rezultate fiind utilizate, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, în fundamentarea strategiilor şi politicilor de prevenire.
 
Sunt două mari studii care se fac la nivel european. Studiu în populația generală, persoane de la 15-64 și studiu ESPAD care se face în populația școlară de 16 ani.


„Până acum aveam cea mai consumată substanță- cannabis. În urma studiilor, a reieșit că cele mai consumate sunt etnobotanicele. Cea mai mică vârstă de consum la etnobotanice este 12 ani. La mare distanța se află consumul de amfetamină, cocaină.
 
Pe locul trei se află consumul substanțelor inhalante. În vara aceasta a fost un tipar de consum de funny gas, inhalarea din baloane în stațiunile de pe litoral. Tinerii continuă petrecerile pe plajă, și inhalau din aceste baloane. Acești inhalanți se găsesc în produse industriale. Nu le poți interzice. Ele sunt de la vopsele, la adevizi, acetonă. Se găsesc pe piață.

Pe aceste cutii este specificat interzis pentru consumul uman.
 
Stările pe care le produce această substanță sunt cele asemănătoare consumului de alcool. Problemele apar atunci când se consumă substanțe mari în timp scurt. Cei de la punctul de prim ajutor de pe plaja din Vama Veche au acordat măsuri de prim ajutor acordate tinerilor aflați pe plajă”, a explicat cms.șef Marius Cristian Oprișan.
 
Cu testul DUDIT, afli cât de riscant este să consumi droguri
 
„Chiar înainte de pandemie, am avut norocul să implementăm niște instrumente adresat consumatorilor de droguri. Un exemplu este site –ul InfoDrog. Am promovat în mediul online testul de DUDIT. Cu acest test poți  afla cât de riscant este să consumi droguri iar dacă răspunzi sincer la întrebări, poți primi și un feedback”, a mai spus șeful CRPECA Constanța la ZIUA LIVE.


 
De ce se droghează tinerii
 
Pandemia de Coronavirus a afectat prezența la terapie a consumatorilor de droguri sau a persoanelor aflate la risc.
„În timpul stării de urgență, aceștia nu s-au putut deplasa. Noi nu avem un sediu, funcționăm într-o secție de Poliție și există teama acestora de a se prezenta la sediul (în prezent, ne desfășurăm activitatea în Centrul își desfășoară activitatea în sediul Secției 1 Poliție Constanța).

Oricum, consumatorii evită să se prezinte și accesează serviciile când apar probleme de sănătate sau legal, trebuie să se prezinte. S-a întâmplat ca și psihologii școlari să detecteze un elev care experimenta droguri, și a fost direcționat către  centrul nostru” , a mai adăugat Oprișan.  
 
Veste bună este că dependența se poate trata!
 
„Tratament în consumul de droguri este de lungă durată și unele probleme se pot rezolva și ambulatoriu. Cu cât se instalează mai mult depedența, cu atât intervenția este de mai lungă durată, de aceea este de dorit să se poată interveni cât mai repede în cazul consumatorului de substanțe stupefiante” , a precizat cms.șef Marius Cristian Oprișan.
 

Citește și:

ZIUA LIVE. Activitățile de prevenire a consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului desfășurate de CRPECA Constanța
 

Interviul integral îl puteți urmări aici: 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1730

Fost director în Primăria Constanța, Emil Mereuță candidează pentru funcția de director executiv la DGASPC (DOCUMENT)

25 Mar 2024 1851

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 765

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1441

Consiliul Județean Constanța organizează concurs pentru conducerea executivă a DGASPC. Până când se pot depune dosarele?

10 Mar 2024 3815

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

Primăria Nicolae Bălcescu, județul Constanța, scoate la concurs un post vacant. Detalii

07 Mar 2024 888

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 872

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 560

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 729

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1251

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 1099

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 946

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1663