ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu „Dacă Postul nu are la bază intenția bună, degeaba este ținut. Când primim lumină, ea se duce către casa și viața noastră. Intrăm în circuitul Luminii”

  • La ZIUA LIVE am discutat despre simbolistica Învierii la ZIUA LIVE cu preotul Marius Moșteanu, paroh la Birerica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța
  • Dacă Postul nu are la bază intenția bună, degeaba este ținut
  • Învierea, un eveniment copleşitor pentru orice creştin, care s-a petrecut acum două mii de ani, dar care continuă să fascineze omenirea, o realitate care se transmite din generaţie în generaţie, de la un secol la altul, ca un izvor de apă vie

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece în fiecare an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.
Dar câţi ştiu cu adevărat de ce se ia lumină de Paşte?

Am discutat despre simbolistica Învierii la ZIUA LIVE cu preotul Marius Moșteanu, paroh la Birerica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța.

Interviul video poate fi urmărit aici: 

În pofida restricțiilor existente, anul acesta enoriașii vor putea participa fizic la cea mai mare sărbătoare a creștinătății, inclusiv la Biserica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța, unde slujesc preoții Marius Moșteanu și Alin Constantin Boc. De asemenea, slujba va fi trasmisă și online pe platformele de socializare ale parohiei.

Tradiția vopsitului ouălor


“Sunt foarte multe ziceri care spun că ouăle se înroșesc joi, vineri sau sâmbătă. Începând cu Liturghia de dimineață, noi am unit-o cu Vecernia, înseamnă că am trecut în ziua cealaltă. Sunt niște noțiuni temporale în Biserica Ortodoxă, astfel încât o slujbă deschide ziua următoare. Dar, mergând pe spusele lui Moise din cartea Facerii, la noi zilele liturgice încep seara. Deja e vineri pentru noi. De aceea, ouăle se vopsesc astăzi”, a explicat la ZIUA LIVE, părintele Marius Moșteanu.
Dar de ce ouăle sunt vopsite în roșu?
“În zilele răstignirii a trecut cineva cu un coș cu ouă, pe lângă crucea Mântuitorului. A curs o picătură de sânge, și le-a înroșit”, spune părintele.
 

Despre postul Paștelui

 
“Dacă Postul nu are la baza intenția bună, degeaba este ținut. Duhovnicește, definiția negativă a postului nu este binevenită. Dacă în Post ne pregătim să învățăm ce nu se face, nu este corect. Postul are șapte săptămâni. În afară de faptul că Postul este o abstinență, postul înseamnă cumpătare. Din punct de vedere medical, Postul reprezintă o detoxifiere a organismului. Organismul va întineri.
Postul trebuie să fie un mod de viață în care trebuie să ne bucurăm, că îi dăm organismului și altceva. Altfel ne bucurăm de sărbătoare, după ce am ținut Post. O dezlegare are un efect în măsura în care vine ca o răsplată”, a explicat părintele Moșteanu.
Pentru cei care strică postul sau nu-l țin, foarte important în ortodoxie, o faptă nu poate fi iertată înainte de a fi săvârșită. O faptă nu poate fi iertată înainte de a fi săvârșită. Premeditarea nu poate fi iertată. Fircare face doar atât cât pot face. La fel ca și în celelalte religii, postul poate fi răscumpărat, prin milostenie. “Postul îți dă posibilitatea să te bucuri, vom simți adevăratul sens al Postului. Sărăcia i-a făcut pe oameni să țină post. Sărbătoarea Paștelui este prilejul în care dărnicia se întâlnește cu sinceritatea!” a precizat părintele.

 

Postul la copii

 
Biserica propovăduiește înțelegerea copilului, ca faptul că abstinența nu reprezintă o poruncă absurdă. După șase-șapte ani, este recomandată spovedania la copii. “Eu nu recomand un post obligatoriu la copii. Asta poate scoate ce e mai rău din copil. Dar dacă, se cultivă în familie o sinceritate, lucrurile stau altfel”, a precizat părintele Marius Moșteanu.
 

Minunea Sfintei Lumini

 

“Este o minune, inclusiv pentru care cei care o contestă. Lumina nematerială se transformă în foc, dar Lumina de început este permanent prezentă. Această Lumină luată cu credință și dacă ști că prin ea poți arăta părțile bune ale lucrurilor, cu siguranță așa se va întâmpla”, a spus parohul Biserica Sfântul Nicolae Vechi.
 

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii

 
“Învierea, un eveniment copleşitor pentru orice creştin, care s-a petrecut acum două mii de ani, dar care continuă să fascineze omenirea, o realitate care se transmite din generaţie în generaţie, de la un secol la altul, ca un izvor de apă vie. Întruparea şi Învierea Fiului lui Dumnezeu sunt fundamentale pentru viaţa oricărui om, deoarece reprezintă începutul şi temeiul mântuirii noastre, prin care a fost distrusă moartea. Suntem neputincioşi să cuprindem în cuvinte şi cu raţiune minunea în sine, fiindcă ea depăşeşte posibilităţile noastre de înţelegere. Exemplul cel mai grăitor al tainei praznicului sunt valurile de creştini care participă la această sărbătoare a bucuriei, a împăcării şi a luminii, lumină care, potrivit tradiţiei, trebuie dusă şi în case”, a conchis părintele Moșteanu.

Citește și:

ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu, paroh la Parohia Sfântul Nicolae Vechi „Postul trebuie să fie un mod de viață în care trebuie să ne bucurăm, că îi dăm organismului și altceva“

ZIUA LIVE. De ce se ia lumină de Paşte! Ce semnifică pentru credincioşi?
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu handbalistul Ionuț Stănescu jr. Moștenirea lui Rudi. Presiune și provocare pentru fiul acestuia

19 Jun 2021 1741

ZIUA-n amiaza mare Avocatul Cătălin Filișan- „Am în spate o echipă de eroi”

18 Jun 2021 610

Excelența Sa, Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer a vizitat prima oară Constanța în copilărie. Prima amintire - sosirea pe mare, în fața Cazinoului!

18 Jun 2021 877

ZIUA LIVE. 40 dintre terenurile din Dosarul Retrocedărilor au fost recuperate, mai puțin de jumătate

18 Jun 2021 901

ZIUA LIVE Directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, despre Programul național de cadastru și carte funciară

17 Jun 2021 506

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu(PNL) - „Ținta mea numărul unu este să deschidem Constanța. Trebuie să joace un rol foarte important în agenda națională”

16 Jun 2021 806

ZIUA LIVE. Ce spune senatorul Septimiu Bourceanu despre întreținerea spațiilor verzi în Constanța

15 Jun 2021 652

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu „Proiectul cel mai dificil pe care ni l-am propus este unirea Constanței”

15 Jun 2021 831

Interviu cu Lelia Rus Pîrvan, director al Muzeului de Artă Constanța „ Lucrările de artă din muzeul nostru sunt bine păstrate și prețuite”

15 Jun 2021 1844

ZIUA LIVE. Alegeri în PNL Constanța la final de săptămână! Cine vrea să-i conducă pe liberalii din Consiliul Local Municipal?

14 Jun 2021 1642

Steluța Popescu, Garda de Mediu Constanța – „ România are mari întârzieri în ceea ce privește reciclarea deșeurilor”

12 Jun 2021 2674

ZIUA-n amiaza mare Procurorul Teodor Niţă - „Ca cetățean mi-aș dori să am siguranța că pot trăi într-un mediu curat”

11 Jun 2021 743

ZIUA LIVE Magistratul Viorel Gabriel Teliceanu, despre crimele greu de rezolvat

09 Jun 2021 410

ZIUA LIVE Magistratul Viorel Gabriel Teliceanu, despre prezumția de nevinovăție

09 Jun 2021 529

ZIUA LIVE Magistratul Viorel Gabriel Teliceanu, procuror șef Secție Urmărire Penală din Parchetul Tribunalului Constanța, despre GDPR, în cazul infracțiunilor cu privire la registrul sexual

09 Jun 2021 449