ZIUA LIVE. Pensionările „controversate“ din MAI! „Cel mai adesea, vârsta de pensionare se poate reduce cu nouă sau zece ani“

  • Ag.șef pp. Valentina Matea, prim-vicepreședinte al sindicatului ROPOL, a fost invitata emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 22 iunie, de la ora 14.00.
  • În cadrul emisiunii, aceasta a explicat că vârsta standard de pensionare pentru un polițist, de pildă, este de 60 de ani. Însă există anumite prevederi legislative care pot scădea această vârstă.
  • „Evident că și noi am auzit și ne-au nemulțumit diverse pensionări la 43, la 45 și am zis «Cum este posibil?»“, a spus liderul sindical.
  • În cadrul aceleiași emisiuni, liderul sindical a explicat clar și care sunt nemulțumirile polițiștilor, dar și ale celorlalte structuri ale MAI privind legea salarizării unice a bugetarilor.
 
Nu o dată, pensionări așa-zis „controversate“ ale unor cadre din Ministerul Afacerilor Interne, la vârste oarecum „fragede“ – 45 ori 43 de ani – au atras atenția opiniei publice și chiar pe cea a altor cadre, ce își desfășoară activitatea în exact aceleași condiții, ori chiar mai grele, dar pentru care pensionarea este încă departe.
 
Explicații complete cu privire la astfel de situații în care pensionările par a fi venit foarte devreme pentru unii, am aflat miercuri, 22 iunie, de la ora 14.00, de la ag.șef pp. Valentina Matea, prim-vicepreședinte al sindicatului ROPOL.
 
Invitată a emisiunii ZIUA LIVE, Valentina Matea a explicat că vârsta standard de pensionare pentru un polițist, de pildă, este de 60 de ani. Însă există anumite prevederi legislative care pot scădea această vârstă.
 
„Vârsta de pensionare standard pentru polițiști este 60 de ani. Acum, pentru că activitatea pe care o desfășori se desfășoară în anumite condiții, pe care nu le suportă oricine sau riscurile acestea pe care ți le asumi de-a lungul cariere și drepturile pe care le ai restricționate pe toată perioada cât ești polițist își permit să reduci această vârstă standard cu maxim 13 ani“, a explicat liderul sindical.
 
„Cel mai adesea, se poate reduce vârsta standard de pensionare cu nouă sau zece ani“
 
Aceasta a precizat, însă, că „sunt foarte puține cazuri în care poți să reduci această vârstă cu 13 ani, să ajungi la 47 de ani pentru pensionare. Cel mai adesea, se poate reduce cu nouă sau zece ani. Și vorbim despre structurile operative. Pentru că unul care lucrează activitate de birou, poate că nu are încadrarea pe condițiile de muncă ce i-ar permite să-și reducă vârsta de pensionare. Și atunci, va sta mai mult. Vorbim de polițiștii din stradă, cărora legea, pe condițiile de muncă din toată cariera, le permite să-și reducă vârsta de pensionare. Deci, în jur de 50 de ani“.
Pe de altă parte, pensionările la vârste mai mici decât ar fi normal i-au nemulțumit chiar și pe polițiștii din sistem:
 
„Evident că și noi am auzit și ne-au nemulțumit diverse pensionări la 43, la 45 și am zis «Cum este posibil?» Ei bine, tot legea permite ca în momentul în care există o restructurare, o reorganizare, o ceva de genul acesta, când dispare un post din stat, pui omul la dispoziție, pentru că nu ai pentru el o funcție echivalentă și refuză orice funcție mai mică, pentru că e dreptul său, este firesc - «Dom’le, păi, dacă am ajuns la nivelul acesta, mi-ai radiat funcția, dă-mi o funcție tot de nivelul acesta. Dacă nu, mai jos mă duc, dar cu acordul meu. Și dacă nu vreau, atunci ies la pensie!»“
 

În cadrul aceleiași emisiuni, liderul sindical a explicat clar și care sunt nemulțumirile polițiștilor, dar și ale celorlalte structuri ale MAI privind legea salarizării unice a bugetarilor.
 
Practic, legea dată în 2017, prin care salariile bugetarilor cresc automat la creșterea salariului minim pe economie, nu se aplică încă și pentru polițiști sau alte cadre ale MAI.

 
Așa se face că, în timp ce salariile aleșilor locali, ale miniștrilor, ale președintelui țării și ale altor bugetari vor crește automat de la 1 iulie, polițiștii și alte structuri din sistem vor rămâne în continuare cu salarii de încadrare de acum mai bine de zece ani.
 
Emisiunea completă poate fi urmărită aici:


 
 
  

 
Citește și
ZIUA LIVE
Valentina Matea, despre creșterea salariilor aleșilor locali. Ce se întâmplă cu celelalte categorii (VIDEO)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Politicianul care a devenit competitor serios pe piața podcasturilor!

06 Jul 2022 516

ZIUA LIVE. Facem Live pe rețelele de socializare de la un accident? Ce spun salvatorii

30 Jun 2022 550

ZIUA LIVE Cum se pregătesc salvatorii SMURD pentru misiuni. Ce trebuie să facem într-o situație de urgență

29 Jun 2022 519

ZIUA LIVE. După 9 luni de „moarte clinică”, Spitalul de Boli Infecțioase se pregătește timid să reintre în circuitul public (VIDEO+ GALERIE FOTO)

29 Jun 2022 1146

ZIUA LIVE. Managerul SCBI Constanța, despre starea spitalului la 9 luni de la incendiu (VIDEO)

28 Jun 2022 656

ZIUA LIVE. Cum se pregătesc salvatorii de vieți?

28 Jun 2022 733

ZIUA LIVE. Ce se întâmplă la SCBI la 9 luni de la incendiul care a dus la închiderea spitalului?

27 Jun 2022 945

LIVE TEXT 24 iunie 2022 - „Ziua Avocatului Român“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Jun 2022 1173

ZIUA LIVE Valentina Matea, despre creșterea salariilor aleșilor locali. Ce se întâmplă cu celelalte categorii (VIDEO)

22 Jun 2022 580

ZIUA LIVE. PSD Constanța își va anunța candidatul la Primărie în toamna acestui an (VIDEO)

22 Jun 2022 892

ZIUA LIVE George Vișan - „Echipa PSD Constanța va veni la alegerile locale cu un candidat care va câștiga“ (VIDEO)

21 Jun 2022 959

ZIUA LIVE George Vișan, director comercial la CN APM Constanța. „Căutăm soluții pentru afluxul de cereale către Portul Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jun 2022 602

ZIUA LIVE. Cresc salariile primarilor. Pe când ale polițiștilor?

21 Jun 2022 779

ZIUA LIVE. Situația sufocantă din Portul Constanța în contextul războiului din Ucraina!

20 Jun 2022 1080

EXCLUSIV! Ce spune Chițac despre soarta „bisericii de pe trotuar”. „Este un ordin primit!” (VIDEO)

17 Jun 2022 1165