ZIUA LIVE Prefectul Silviu Coșa - „S-au reluat plățile în cadrul programului 50/20. În județ sunt aproximativ 11.000-14.000 de cetățeni ucraineni"

  • Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați are un sediu și la Constanța și vine în ajutorul refugiaților din Ucraina
  • Chiar dacă au existat solicitări, doar aproximativ 20 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în județul Constanța
  • În județul Constanța sunt aproximativ 11.000-14.000 de cetățeni ucraineni


Invitat la ZIUA LIVE, Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța a răspuns la temerile constănțenilor și refugiaților cazați de aceștia în legătură cu decontarea sumelor din programul 50+20 pentru lunile restante.

Constanța este al doilea județ, după București-Ilfov, în care s-au relocat în ultimul an, ucrainenii fugiți din calea războiului.

Potrivit ISU Dobroggea, 13 milioane de euro din fondurile decontate de statul român prin programul „50/20” au fost încasate de proprietari de imobile, persoane fizice și juridice din județul Constanța.

Coșa a anunțat că a început decontarea tuturor sumelor restante. De asemenea, prefectul a precizat că până în momentul de față nu are o informație care să confirme faptul că programul 50-20 se va încheia în următoarea perioadă.

„Oamenii aceștia reprezintă o problemă și pentru cetățenii români, iar atâta timp cât le sunt asigurate cazarea și hrana prin acest program, problema este diminuată. 

Am vizitat în luna decembrie a anului trecut centrul de la Pavilionul Expozițional din București unde se distribuie produse pentru cetățenii ucraineni.

Din acest an,  Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați are un sediu și la Constanța și vine în ajutorul refugiaților din Ucraina.  Totodată, mai multe ONG-uri oferă produse neperisabile și de igienă pentru aceștia în sediul de pe bulevardul IC Brătianu.

În județul Constanța sunt aproximativ 11.000-14.000 de cetățeni ucraineni. Nu este un număr exact deoarece unii se întorc în Ucraina apoi revin în România".

Întrebat fiind dacă anul acesta în perspectiva sezonului estival s-ar putea organiza o bursă a locurilor de muncă pentru refugiați, reprezentatul Guvernului în teritoriu a afirmat că și anul trecut hotelierii credeau că afluxul de refugiați va rezolva problemele din Horeca.


„Acest lucru nu s-a întâmplat. Mulți dintre refugiați își doresc să revină la locurile și ocupațiile pe care le aveau înainte. 

Chiar dacă au existat solicitări, doar aproximativ 20 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în județul Constanța. 

Bursele de muncă se vor mai organiza la Constanța. Vom încerca și prin intermediul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați să găsim o soluție. 

În mare parte vorbim de mame cu copii minori și este o problemă pentru acestea să poată munci“ - a mai menționat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Interviul integral poarte fi urmărit aici:



La ZIUA LIVE, prefectul județului a mai vorbit și despre finanțările aprobate de Guvern pentru spitale noi la Constanța, despre relația dintre Instituția Prefectului și structurile deconcentrate, dar și despre cele aproape 180 de clădiri sunt încadrate în categoriile de risc seismic I, II și III, la nivelul județului Constanța, potrivit informațiilor de pe ISU Dobrogea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat și acțiunea Instituției Prefectului referitor la autorizațiile din Mamaia Nord-Năvodari.

„Am primit 12 sesizări de la ISC și am apelat la instanță. În momentul în care ISC ne sesizează referitor la desființarea unor autorizații de construire urmăm pașii legali. Dacă ISC a ajuns la concluzia că este necesară solicitarea noastră pentru desființarea acelor autorizații de construcție înseamnă că au fost anumite probleme. ", a spus Silviu Coșa.


Citește și:

ZIUA LIVE. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Unități școlare cu grad seismic 1 constatat prin intermediul unei expertizei nu există în județul Constanța“ (VIDEO)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 556

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 740

Comuna Fântânele, din județul Constanța, a rămas fără Consiliu Local Mai mulți aleși locali au demisionat, iar ultimii patru au fost radiați din PNL. Cu toții și-au pierdut mandatele!

21 Mar 2024 1032

Prefectul județului Constanța „Alegerile din 9 iunie presupun un intens efort organizatoric și logistic din partea instituțiilor“

20 Mar 2024 511

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 684

Prefectul județului Constanța, la comemorarea militarilor decedați în dublul accident aviatic - „A rămas multă durere în sufletele celor apropiați“

02 Mar 2024 566

LIVE Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre exploatarea turistică a plajelor din Constanța (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 908

Prefectul Silviu Coșa despre spitalul modular - „După 40 de ani, municipiul Constanța are o nouă unitate medicală. Un început“

19 Feb 2024 564

Prefectul județului Constanța, mesaj de condoleanțe după decesul președintelui CJ Vrancea - „Cătălin Toma s-a dus. Drum lin, camarade“

17 Feb 2024 780

Prefectul județului Constanța „Răzvan Filipescu, împreună cu alți membri ai Pro Romania, sunt, de azi, parte a familiei liberale“

10 Feb 2024 742

Mesajul prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, cu prilejul aniversării a 10 ani de la înființarea DSU

29 Jan 2024 755

Bărbat de 40 de ani din județul Tulcea, cercetat pentru braconaj! Ce au găsit polițiștii de frontieră în mașina bărbatului (GALERIE FOTO)

29 Jan 2024 736

LIVE TEXT. Liceul Energetic Constanța Declarații de presă despre concluziile primei ședințe privind implementarea măsurilor de siguranță școlară (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENT)

26 Jan 2024 1134

Prefectul județului, Silviu Coșa, atenționează asupra măsurilor ce trebuie luate în condiții de vreme rea

19 Jan 2024 635

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa „Nu am primit nicio sesizare sau memoriu de la transportatori și agricultori. MAI și-a făcut datoria, iar cetățenii din Constanța nu au fost puși în pericol”!

16 Jan 2024 939