ZIUA LIVE. Preotul Claudiu Banu de la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina ar vrea să construiască și un spital de Pediatrie, pentru că „niciun copil nu trebuie să sufere”!

  • Cu sprijinul comunităţii, părintele vrea să ofere încălţăminte de iarnă pentru 1.000 de copii din satele sărace din județ
  • Campania se desfăşoară în perioada 6 octombrie – 6 noiembrie
  • Pentru fiecare pereche de încălţăminte donată, parohia va achiziţiona o altă pereche
  • Dar dorințele părintelui nu se opresc aici, vrea să contruiască un spital de Pediatrie în Constanța și un centru pentru persoanele vârstnice la Techirghiol
Campania „Încalţă un copil sărman” a fost lait-motivul întâlnirii la ZIUA LIVE cu neobositul părinte Claudiu Banu, preotul parohul de la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din Parc Tăbăcărie.

Cu sprijinul comunităţii, părintele vrea să ofere încălţăminte de iarnă pentru 1.000 de copii din satele sărace din județ.

Campania se desfăşoară în perioada 6 octombrie – 6 noiembrie.

Pentru fiecare pereche de încălţăminte donată, parohia va achiziţiona o altă pereche.

Dar dorințele părintelui nu se opresc aici. Plin de modestie, Claudiu Banu, inițiatorul a zeci de campanii umanitare și proiecte sociale spune că : „Eu de fapt nu fac nimic. Sunt un mesager al oamenilor care vor să facă lucruri frumoase. Vedeam tineri venind cu cutii în brațe la biserică. Se făcea un șir. Un altfel de șir. Le-aș face oamenilor un îndemn să fie alături de preoți. Degeaba încerci dacă nu primești un ecou. E doar o voce care strigă, mai spune părintele”.
 
 
Oameni cu suflet trimit colete din toate colțurile lumii.
 
Claudiu Banu a povestit cum de mai bine de o săptămână, de când a lansat în mediul online campania „Încalţă un copil sărman”, telefonul zbârnie în continuu.
Astfel, părintele a fost încuviințat că vor ajunge colete din Mali, din Emiratele Arabe, Spania sau Italia .
„Mă bucur că dăm dovadă că suntem oameni care avem suflet. Copiii sunt nevinovati.  Niciun copil nu trebuie să sufere”, a spus părintele.

 
Încălţămintea va fi distribuită în perioada 8-9 noiembrie.Părintele a subliniat importanța educației
 
„Educația, cultura, școala, ne scot din sărăcie. Am găsit foarte mulți copii inteligenți în mediul rural. 

M-am implicat total și mă implic total în creșterea lor. Altfel nu se poate, explică părintele.
Oamenii cu probleme sunt oameni ca și noi  Vreau să le dau totul. Așa ei redevin oameni normali”, a mai spus preotul Banu.


„Știți cine m-a primit cu bine în această parohie? Copiii!”
 
A devenit părinte și pentru copii de la Așezământul social pentru copii abandonați și mame aflate în dificultate „Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare” din Techirghiol. Deocamdată sunt doar șase copii și adolescenți alături de mamelor lor, dar în curând acest loc de va umple de lumina și de răsul contagios pe care doar copiii îl pot avea.

Aşezământul a fost construit pe terenul proprietate personală a pr. Claudiu Banu, cel ce este, totodată, inițiatorul și coordonatorul proiectului. Clădirea are între 32-40 locuri, în funcție de necesitate.

Sunt 1.100 de m2 construiți, așezământul fiind structurat pe demisol, parter și trei etaje, ce adăpostesc: cabinet medical, living, bucătării, sală de mese, sală de studiu, 9 garsoniere și trei apartamente cu baie proprie fiecare, birou administrativ, terasă pentru luat masa vara, trei terase generoase de joacă și socializare în perioada caldă.

În plus, așezământul este dotat cu centrale proprii pe gaze naturale, sistem de avertizare în caz de incendiu, sistem de pază și protecție cu monitorizare video.

Despre începuturile proiectului și costurile finale, părintele Banu a povestit: „Ideea acestui Așezământ a apărut în anul 2014, în urma unui vis. Am visat că eram înconjurat de copii, atât. La o săptămână după acest vis, am fost sunat de către un apropiat, nașul celui de-al patrulea băiat al meu, care mi-a oferit cadou un teren, cel pe care este edificat Așezământul. La această propunere îndată mi-am adus aminte de acel vis.

Mai mult, în anul 2013 am derulat în Parohie un proiect denumit «Caravana Sfântul Mina», proiect ce a vizat sprijinirea centrelor de asistență socială din județul nostru. În cadrul acestui proiect am renovat și cele două saloane unde sunt cazați copiii abandonați din Spitalul Județean. Acolo am fost mișcat de acei prunci nevinovați abandonați. Acest lucru a rămas în mintea mea și, acel vis dar și vizita copiilor abandonați, a nutrit în mine ideea de a construi acest Așezământ.Așadar, am considerat că nu eram vrednic de a primi acest teren și, astfel, am încheiat actele de donație către Parohie și am purces la întocmirea actelor de autorizare.

Denumirea de Așezământul social de copii abandonați și mame aflate în dificultate «Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare» a venit în momentul când am primit în dar un tablou cu Părintele Arsenie Papacioc, eu fiind născut, crescut, în Techirghiol, iar Părintele fiind duhovnicul meu.

Astfel că, în data de 1 octombrie 2015 am demarat lucrările la Așezământul social. Acești ani m-au învățat să am răbdare, să fiu statornic în credință și în rugăciune, să nu deznădăjduiesc, că unde nu poate omul face, pune Dumnezeu mâna.

Munca depusă în acești ani se uită la vederea acestui Așezământ. Totul este nou și am căutat să fie confortabil și de bun gust, chiar dacă de multe ori am rămas fără resurse.

Proiectul are un cost final „la cheie” de aproximativ 425.000 euro. Investiția a fost făcută integral din sponsorizări și donații, provenite de la societăți comerciale, dar și de la enoriași din Parohia noastră, din țară și din diaspora. Dorința sponsorilor este ca numele lor să nu fie făcute publice, ei fiind, în fapt, eroii care au edificat acest frumos proiect. Ei sunt pomeniți la Altarul Bisericii noastre”, spune părintele.
 
Întrebat fiind de unde își ia energia și puterea de a pune bazele unor proiecte importate pentru comunitate, dar care au în centrul lor copiii, părintele ne-a mărturisit:
„Știți cine m-a primit cu bine în această parohie? Copiii m-au primit cu zâmbetul pe buze și m-au îmbrățișat. Am să fiu eu însumi și voi fi alături de copiii. Noi avem o problemă, adulții. Copiii sunt nevinovați. Eu sunt doar un mesager al oamenilor care vor să facă lucruri frumoase. Am răbdarea de la Dumnezeu. De la Dumnezeu de fapt vin toate”. 
 
Dorințele lui Claudiu Banu nu se opresc aici.
Preotul a spus că există un plan pentru a înființa un așezământ pentru bătrâni, tot la Techirghiol, dar și un spital de pediatrie la Constanța, cu adresabilitate pentru toți copiii, pentru că va funcționa în subordinea bisericii.
 
L-am întrebat pe părinte, dacă ar putea da timpul înapoi, ce ar schimba din toate truda sa.
„Am făcut prea puțin. Singurul meu regret este că n-am făcut mai mult. Eu trebuie să fac primul pas. De la mine pleacă totul. Au venit oamenii la mine. Prin exemplul meu, nu am rămas singur. O parohie e o comunitate . Când ne adunăm, e un fenomen. Dacă suntem uniți, mutăm munți”, a spus preotul Claudiu Banu la ZIUA LIVE.

Citește și:

ZIUA LIVE. Iarna sosește și mulți copii din județ nu au încălțări de iarnă. Campania "Încalță un copil sărman"!

 

Interviul video integral poate fi urmărit aici:
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Mihai Lupu -„ Nu sunt mulțumit de activitatea mea pentru că mereu e loc de mai bine. “ (Video)

03 Dec 2021 332

Interviu online cu Valentina Matea, prim-vicepresedinte al Sindicatului ROPOL Cât de actual mai este Statutul polițistului în România zilelor noastre

02 Dec 2021 979

Decizie șoc! Spitalul de Boli Infecțioase se redeschide parțial în decembrie dar va avea doar 50 de paturi pentru tratarea bolnavilor de Covid

29 Nov 2021 1417

ZIUA LIVE Personalitatea și activitatea filologului Liliana Lazia. Interviu acordat de Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța

28 Nov 2021 852

Bombardarea navei Fundulea, la 34 de ani de la tragedie „Puțină lume știe ce înseamnă viața pe mare. Între noi și Dumnezeu nu mai e nimeni” (galerie foto+video)

27 Nov 2021 46493

ZIUA-n amiaza mare Rememorarea bombardării navei Fundulea, detalii de la supraviețuitori

26 Nov 2021 724

Bombardarea navei Fundulea, rememorată la „ZIUA-n amiaza mare“

25 Nov 2021 945

ZIUA LIVE Doctor Adriana Mosor - despre cum ne îngrijim pielea iarna

24 Nov 2021 490

ZIUA LIVE. Suspendarea Regulamentului se amâna sine die. Nu se ridică barierele din Peninsulă!

24 Nov 2021 1274

ZIUA LIVE Avocat Mirela Doicescu și parohul Marius Moșteanu, despre Regulamentul privind accesul autovehiculelor în zona Peninsulară

23 Nov 2021 812

ZIUA LIVE. Argumentele pro-suspendare a Regulamentului privind accesul autovehiculelor în zona Peninsulară

22 Nov 2021 1097

Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord angajează șef depozit

20 Nov 2021 1086

Interviu online cu David Rizu, campion mondial la Ju Jitsu „În momentul în care câştigi un trofeu, uiți de toate greutățile întâmpinate“

20 Nov 2021 3296

Vergil Chițac, un primar neînțeles „Constănțenii trebuie să înțeleagă că oamenii dezvoltă comunitatea, nu primăria”

20 Nov 2021 2883

ZIUA-n amiaza mare Vergil Chițac, primarul Constanței, detalii despre spațiile verzi și circulația în zona Peninsulară

19 Nov 2021 1522