ZIUA LIVE. Racordarea la rețeaua de gaze, ultimul pas înainte ca localitatea Poarta Albă să devină oraș! 
  • Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele administrației publice locale pe care o conduce, dar și despre organizarea referendumului pentru transformarea comunei în oraș
  • Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate, cu o valoare de 9 milioane de euro
  • Tot ce înseamnă infrastructură subternă, rețele electrice, drumuri, sunt finalizate
  • După vacanța de vară, încep demersurile pentru transformarea comunei în oraș
 
 
Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele administrației publice locale pe care o conduce, despre organizarea referendumului pentru transformarea comunei în oraș.
 
Interviul integral poate fi urmărit aici: 

 
 
Rețeaua de distribuție a gazelor naturale, cel mai importat proiect pentru localitate
 
„Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate, pe care ni-l dorim de mult.  Timp de opt ani de zile nu am mai avut oportunitatea de a depune un proiect, pentru că este un proiect foarte mare. Vorbim de 9 milioane de euro. Nu ne-am permite să facem asta din bugetul local.

Ne-am zbătut să găsim o soluție. În 2002 am avut șansa. La momentul respectiv, am discutat cu Orban, să deschidă o sesiune de finanțare pe fonduri europene, unde am depus proiectul. Suntem peste 80 de puncte și cu siguranță vom fi eligibili, sperăm ca și banii să ajungă astfel încât să fim și finanțați. La calculul pe care l-am făcut în momentul de față, s-au selectat proiectele până la nr.502, s-au cheltuit 137 de milioane de euro din 237 de milioane de euro. Noi suntem la 511, practic în 100 de milioane ar trebui să ne încadrăm. Suntem în evaluare. Ar trebui să nu fie o problemă privind finanțarea.

Racordarea la gaze este ultimul mare proiect pentru localitate. Tot ce înseamnă infrastructură subternă, rețele electrice, drumuri, sunt finalizate. Cu banii disponibili acum în fondul local, venim și finanțăm proiectele cu fonduri europene, a mai adăugat primarul de la Poarta Albă. Orice UAT , trebuie să vină și cu o contribuție proprie”, a precizat la ZIUA LIVE, Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.
 
După vacanța de vară, încep demersurile pentru transformarea comunei în oraș

 
Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a spus la ZIUA LIVE că demersul de transformare al comunei în oraș este absolut necesar pentru a putea atrage mai multe fonduri europene. „Am atras fonduri europene de 3,5 milioane de euro, este maximul pe care l-am avut la dispoziție. Dacă am fi fost oraș, am fi putut atrage de câteva ori mai mult”, a exemplificat edilul.
Pentru cetățenii localității, transformarea în oraș nu va avea aspecte negative. Delicoti a dat asigurări că nu vor crește nici taxele și nici impozitele, cu o singură excepție, cele pentru terenurile agricole aflate în extravilan.
 
Potrivit legii, ca să fie validat, la referendum trebuie să participe 30% din populație, iar jumătate plus unu din cei care participă să fie de acord.
Dacă se va întâmpla așa, prefectura va lua act de referendum, transformarea se va oficializa  în Parlament.
 
Acesta ne-a spus că orașele au putut să acceseze mai mulți bani și ne-a oferit exemplul orașului Negru Vodă este la nivelul comunei Poarta Albă ca și populație și care a accesat 20 de milioane de euro în vreme ce comuna nu a putut să ia decât 3 milioane.
La recensământul din 2002, comuna Poarta Albă avea o populație de 4.306 locuitori iar astăzi numărul lor este de aproape 6000 de oameni.
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și: 

ZIUA LIVE. Se transformă comuna Poarta Albă în oraș?

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, adeptul vaccinării obligatorii a profesorilor

18 Sep 2021 1123

Interviu exclusiv cu chestorul general de poliție Bogdan Despescu – „Cetățenii acestei țări și cetățenii Europei sunt în siguranță!“ (galerie foto+video)

17 Sep 2021 1240

ZIUA LIVE. Prefectura Constanța ar putea solicita modificarea unor prevederi din Regulamentele parcărilor și cel privind accesul auto în Piața Ovidiu

17 Sep 2021 991

Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

16 Sep 2021 736

Interviu online cu prof. univ. dr. Valentin Ciorbea „Studiind istoria, descifram marea carte a evoluției umane”

15 Sep 2021 1854

ZIUA LIVE Magistratul Zafer Sadîc, despre destinatarii „ascunși“ ai postărilor ce implică poze cu minori

15 Sep 2021 738

ZIUA LIVE. Vom avea din nou restricții în această toamnă? Scenariul prefectului județului Constanța!

15 Sep 2021 1296

ZIUA-n amiaza mare Turistul român, văzut de vicepreședintele ANAT, Cristian Bărhălescu

11 Sep 2021 1017

ZIUA-n amiaza mare Cristian Bărhălescu, vicepreședintele ANAT Sud-Est - „Eforie Nord - cea mai vizitată stațiune în acest sezon”

10 Sep 2021 509

ZIUA LIVE. Pe cine pariază, primarul PNL, Florin Mitroi, pe Cițu sau pe Orban?

10 Sep 2021 1391

Cristian Bărhălescu - vicepreședintele ANAT Sud-Est, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

09 Sep 2021 958

ZIUA LIVE Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi despre revenirea în grădinițe și școli a elevilor și preșcolarilor din comună

09 Sep 2021 956

ZIUA LIVE. Petre Enciu – „ La Ministerul Culturii se oprește tot. La Edificiul Roman cu Mozaic lucrările sunt în întârziere. Pentru cetatea Histria așteptăm o hotărâre de Guvern”

09 Sep 2021 1012

ZIUA LIVE. Care sunt proiectele ce vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny”?

08 Sep 2021 1571

ZIUA LIVE Vicepreședintele CJC, Petre Enciu - „Mă gândesc la un amplu proiect pentru marcarea tuturor obiectivelor turistice”

08 Sep 2021 567