ZIUA LIVE. Racordarea la rețeaua de gaze, ultimul pas înainte ca localitatea Poarta Albă să devină oraș!



 
  • Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele administrației publice locale pe care o conduce, dar și despre organizarea referendumului pentru transformarea comunei în oraș
  • Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate, cu o valoare de 9 milioane de euro
  • Tot ce înseamnă infrastructură subternă, rețele electrice, drumuri, sunt finalizate
  • După vacanța de vară, încep demersurile pentru transformarea comunei în oraș
 
 
Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele administrației publice locale pe care o conduce, despre organizarea referendumului pentru transformarea comunei în oraș.
 
Interviul integral poate fi urmărit aici: 

 
 
Rețeaua de distribuție a gazelor naturale, cel mai importat proiect pentru localitate
 
„Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este un proiect foarte important pentru localitate, pe care ni-l dorim de mult.  Timp de opt ani de zile nu am mai avut oportunitatea de a depune un proiect, pentru că este un proiect foarte mare. Vorbim de 9 milioane de euro. Nu ne-am permite să facem asta din bugetul local.

Ne-am zbătut să găsim o soluție. În 2002 am avut șansa. La momentul respectiv, am discutat cu Orban, să deschidă o sesiune de finanțare pe fonduri europene, unde am depus proiectul. Suntem peste 80 de puncte și cu siguranță vom fi eligibili, sperăm ca și banii să ajungă astfel încât să fim și finanțați. La calculul pe care l-am făcut în momentul de față, s-au selectat proiectele până la nr.502, s-au cheltuit 137 de milioane de euro din 237 de milioane de euro. Noi suntem la 511, practic în 100 de milioane ar trebui să ne încadrăm. Suntem în evaluare. Ar trebui să nu fie o problemă privind finanțarea.

Racordarea la gaze este ultimul mare proiect pentru localitate. Tot ce înseamnă infrastructură subternă, rețele electrice, drumuri, sunt finalizate. Cu banii disponibili acum în fondul local, venim și finanțăm proiectele cu fonduri europene, a mai adăugat primarul de la Poarta Albă. Orice UAT , trebuie să vină și cu o contribuție proprie”, a precizat la ZIUA LIVE, Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.
 
După vacanța de vară, încep demersurile pentru transformarea comunei în oraș

 
Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a spus la ZIUA LIVE că demersul de transformare al comunei în oraș este absolut necesar pentru a putea atrage mai multe fonduri europene. „Am atras fonduri europene de 3,5 milioane de euro, este maximul pe care l-am avut la dispoziție. Dacă am fi fost oraș, am fi putut atrage de câteva ori mai mult”, a exemplificat edilul.
Pentru cetățenii localității, transformarea în oraș nu va avea aspecte negative. Delicoti a dat asigurări că nu vor crește nici taxele și nici impozitele, cu o singură excepție, cele pentru terenurile agricole aflate în extravilan.
 
Potrivit legii, ca să fie validat, la referendum trebuie să participe 30% din populație, iar jumătate plus unu din cei care participă să fie de acord.
Dacă se va întâmpla așa, prefectura va lua act de referendum, transformarea se va oficializa  în Parlament.
 
Acesta ne-a spus că orașele au putut să acceseze mai mulți bani și ne-a oferit exemplul orașului Negru Vodă este la nivelul comunei Poarta Albă ca și populație și care a accesat 20 de milioane de euro în vreme ce comuna nu a putut să ia decât 3 milioane.
La recensământul din 2002, comuna Poarta Albă avea o populație de 4.306 locuitori iar astăzi numărul lor este de aproape 6000 de oameni.
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și: 

ZIUA LIVE. Se transformă comuna Poarta Albă în oraș?





 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1729

Fost director în Primăria Constanța, Emil Mereuță candidează pentru funcția de director executiv la DGASPC (DOCUMENT)

25 Mar 2024 1831

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 764

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1441

Consiliul Județean Constanța organizează concurs pentru conducerea executivă a DGASPC. Până când se pot depune dosarele?

10 Mar 2024 3809

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

Primăria Nicolae Bălcescu, județul Constanța, scoate la concurs un post vacant. Detalii

07 Mar 2024 888

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 871

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 560

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 727

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1248

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 1099

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 946

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1662