ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

  • Despre eforturile depuse pentru coordonarea și îndrumarea activității a zeci de mirciști ce își leagă în prezent numele de Zările Alb Astre am discutat pe larg în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 14.00.
  • Invitați au fost prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, coordonatoarele revistei, dar și liceanul Dima Nancu, redactorul-șef al publicației, puntea de legătură între profesori și mirciști.
 
O muncă titanică, „ședințe“ redacționale informale, la ore târzii din noapte, subiecte născute din discuții, articole respinse la tipar, dar, peste toate, comunicare, cooperare, empatie, spirit de echipă și dorința de autodepășire.
 
Așa poate fi descrisă, în doar câteva cuvinte, activitatea echipei redacționale a revistei Zări Alb Astre, publicație culturală a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, distinsă recent cu Premiul I la Concursul de Reviste „Eugen Botez“, ediția 2022.
 
Despre eforturile depuse pentru coordonarea și îndrumarea activității a zeci de mirciști ce își leagă în prezent numele de Zările Alb Astre am discutat pe larg în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 14.00.
 
Invitați au fost prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, coordonatoarele revistei, dar și liceanul Dima Nancu, redactorul-șef al publicației, puntea de legătură între profesori și mirciști.
 
„În primul rând, necesită foarte multă implicare. Această revistă face parte din viața școlii, este un brand, este ca o ștafeta în catedră de Limbă și literatură română. Nu ar fi existat această revistă dacă nu am fi avut sprijinul copiiilor, pentru care este o provocare. Revista i-a pus în poziția de a se exprima liber, de a gândi. Dima i-a mobilizat pe copii cum numai el știe să o facă. A fost o cuminicare permanentă între noi și copiii coordonați de Dima. Am ținut vie tradiția“, a relatat, în timpul emisiunii, prof. Luminița Belcin.
 
La rândul său, prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, a vorbit despre munca depusă în cadrul echipei redacționale:
 
„În ceea ce privește numerele din ultimii ani, a presupus o activitate de echipă mai amplă. Am putut avea ședințe de informare la orice oră din zi și din noapte. Asta a creat o competiție. Am văzut că tinerii de astăzi sunt extrem de perfecționiști. Dincolo de ceea ce spunem noi, curpins, rubrici și nota ce ține de specificul liceului, sincronizarea cu celelalte reviste de cultură a făcut ca această publicație să fie un lucru deosebit. Dima a reușit să-și pună în valoare calitățile înnăscute și cultivate prin muncă. Dima nu e constestat de colegi, ceea ce e foarte important. Este foarte ascultat, își convoacă echipa, ei răspund prezent“.
 
La rândul său, Dima Nancu, elev în clasa a XII-a F a CNMB, dar și redactor-șef al Zărilor Alb Astre, a vorbit despre receptivitatea colegilor la „apelul“ privind realizarea revistei:

 
„Nu știu exact să spun cum i-am adunat pe colegi. Am fost mirați cât de repede s-a umplut biblioteca, unde ne fixaserăm locul de întâlnire. Am reușit cu răbdare. Nu am creat niciodată relații tensionate. Poate că nu mereu ne-am pus de acord asupra unor tematici. Este important de știut și că cei care n-au avut un articol publicat nu s-au supărat și au înțeles motivele pentru care s-a întâmplat așa. Aceasta nu înseamnă că nu vor publica niciodată. Așa cum le-am spus și descoperim și noi mereu, nu te naști învățat“.
 

Revista Zări Alb Astre marchează în 2022 cel de-al 75-lea an de existență, poziționându-se ca o revistă de cultură, creată de liceenii din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, sub coordonarea profesorilor, o revistă ce poartă în sine sufletul fiecărei generații, spiritul mircist și definită de dorința continuă de autodepășire.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici

 
 
 
Citește și
LIVE VIDEO-TEXT
Nicolae al României, prezent la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân” din Constanța (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT. 104 ani de la Marea Unire Ceremonii, paradă militară și spectacol de artificii pentru celebrarea Zilei Naționale la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2022 1707

LIVE VIDEO-TEXT Eveniment în onoarea zilei de 1 decembrie la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)

28 Nov 2022 652

LIVE TEXT Ziua de 23 noiembrie 1878, rememorată printr-un eveniment cultural și istoric în Centrul Vechi al Constanței (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Nov 2022 879

LIVE VIDEO+TEXT „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean lansat la Academia Română (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Nov 2022 1711

ZIUA LIVE. Constanța mustește de istorie. Nu e păcat să nu punem în valoare acest potențial? (VIDEO)

19 Nov 2022 1166

ZIUA LIVE Reprezentanții USR Constanța, despre obiectivele culturale pentru care s-au obținut autorizații de construire în vederea reabilitării (VIDEO)

18 Nov 2022 787

LIVE TEXT Călătoria continuă. Flacăra "Spiritul dobrogean" ajunge azi la Colegiul Pedagogic (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Nov 2022 760

ZIUA LIVE. Patrimoniul cultural dobrogean între responsabilitate și ignoranță!

17 Nov 2022 1110

LIVE TEXT Cu ocazia Zilei Dobrogei, Flacăra "Spiritul dobrogean" ajunge la Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța " (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2022 949

ZIUA LIVE. Prof. Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța - „A fost un mandat pe care mi l-am asumat de la început pe comunicare și pe transparență“

17 Nov 2022 957

ZIUA LIVE Sorin Mihai, precizări importante pentru elevii constănțeni (VIDEO)

16 Nov 2022 691

LIVE TEXT Cu ocazia Zilei Dobrogei, Flacăra "Spiritul dobrogean" se va aprinde la Prefectură. Va ajunge și la Liceul Teoretic "Traian" (FOTO+VIDEO)

16 Nov 2022 1378

ZIUA LIVE. Învățământul din Constanța, sub umbrela unor proiecte naționale, unele pilot

15 Nov 2022 828

LIVE VIDEO+TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța sărbătoresc ZIUA Dobrogei (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Nov 2022 725

LIVE VIDEO-TEXT Dublu eveniment de Ziua Dobrogei la Muzeul de Artă din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Nov 2022 1233