ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

  • Despre eforturile depuse pentru coordonarea și îndrumarea activității a zeci de mirciști ce își leagă în prezent numele de Zările Alb Astre am discutat pe larg în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 14.00.
  • Invitați au fost prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, coordonatoarele revistei, dar și liceanul Dima Nancu, redactorul-șef al publicației, puntea de legătură între profesori și mirciști.
 
O muncă titanică, „ședințe“ redacționale informale, la ore târzii din noapte, subiecte născute din discuții, articole respinse la tipar, dar, peste toate, comunicare, cooperare, empatie, spirit de echipă și dorința de autodepășire.
 
Așa poate fi descrisă, în doar câteva cuvinte, activitatea echipei redacționale a revistei Zări Alb Astre, publicație culturală a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, distinsă recent cu Premiul I la Concursul de Reviste „Eugen Botez“, ediția 2022.
 
Despre eforturile depuse pentru coordonarea și îndrumarea activității a zeci de mirciști ce își leagă în prezent numele de Zările Alb Astre am discutat pe larg în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 14.00.
 
Invitați au fost prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, coordonatoarele revistei, dar și liceanul Dima Nancu, redactorul-șef al publicației, puntea de legătură între profesori și mirciști.
 
„În primul rând, necesită foarte multă implicare. Această revistă face parte din viața școlii, este un brand, este ca o ștafeta în catedră de Limbă și literatură română. Nu ar fi existat această revistă dacă nu am fi avut sprijinul copiiilor, pentru care este o provocare. Revista i-a pus în poziția de a se exprima liber, de a gândi. Dima i-a mobilizat pe copii cum numai el știe să o facă. A fost o cuminicare permanentă între noi și copiii coordonați de Dima. Am ținut vie tradiția“, a relatat, în timpul emisiunii, prof. Luminița Belcin.
 
La rândul său, prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, a vorbit despre munca depusă în cadrul echipei redacționale:
 
„În ceea ce privește numerele din ultimii ani, a presupus o activitate de echipă mai amplă. Am putut avea ședințe de informare la orice oră din zi și din noapte. Asta a creat o competiție. Am văzut că tinerii de astăzi sunt extrem de perfecționiști. Dincolo de ceea ce spunem noi, curpins, rubrici și nota ce ține de specificul liceului, sincronizarea cu celelalte reviste de cultură a făcut ca această publicație să fie un lucru deosebit. Dima a reușit să-și pună în valoare calitățile înnăscute și cultivate prin muncă. Dima nu e constestat de colegi, ceea ce e foarte important. Este foarte ascultat, își convoacă echipa, ei răspund prezent“.
 
La rândul său, Dima Nancu, elev în clasa a XII-a F a CNMB, dar și redactor-șef al Zărilor Alb Astre, a vorbit despre receptivitatea colegilor la „apelul“ privind realizarea revistei:

 
„Nu știu exact să spun cum i-am adunat pe colegi. Am fost mirați cât de repede s-a umplut biblioteca, unde ne fixaserăm locul de întâlnire. Am reușit cu răbdare. Nu am creat niciodată relații tensionate. Poate că nu mereu ne-am pus de acord asupra unor tematici. Este important de știut și că cei care n-au avut un articol publicat nu s-au supărat și au înțeles motivele pentru care s-a întâmplat așa. Aceasta nu înseamnă că nu vor publica niciodată. Așa cum le-am spus și descoperim și noi mereu, nu te naști învățat“.
 

Revista Zări Alb Astre marchează în 2022 cel de-al 75-lea an de existență, poziționându-se ca o revistă de cultură, creată de liceenii din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, sub coordonarea profesorilor, o revistă ce poartă în sine sufletul fiecărei generații, spiritul mircist și definită de dorința continuă de autodepășire.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici

 
 
 
Citește și
LIVE VIDEO-TEXT
Nicolae al României, prezent la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân” din Constanța (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 840

ZIUA LIVE Stelian Ion despre o posibilă candidatură la Primăria Constanța - „Cred că este o mare șansă să scăpăm de Vergil Chițac la Constanța“ (VIDEO)

22 Feb 2024 414

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion - „Mă așteptam la comasarea alegerilor. Se vorbește de mult de acest subiect“ (VIDEO)

22 Feb 2024 441

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 22 februarie 2024

22 Feb 2024 293

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 728

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 20 februarie 2024

20 Feb 2024 294

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 16 ianuarie 2024

16 Feb 2024 289

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1261

Horia Constantinescu, PSD „Știu să îmi asum atât victoria, cât și eșecul”

12 Feb 2024 577

Horia Constantinescu, posibil candidat al PSD la Primăria Constanța „Nu ne mai permitem să gafăm, pentru că acum decontăm modul în care ne uităm în ochii copiilor noștri”

12 Feb 2024 657

ZIUA LIVE Horia Constantinescu despre intenția de a candida în tandem cu Decebal Făgădău din partea PSD la alegerile locale! (VIDEO)

12 Feb 2024 770

ZIUA LIVE Ape învolburate la Constanța. Totul despre tandemul Horia Constantinescu - Decebal Făgădău!

11 Feb 2024 1599

Știri Constanța azi LIVE VIDEO. Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Cumpăna

24 Jan 2024 834

Știri Constanța azi LIVE. Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Constanța! (FOTO+VIDEO)

24 Jan 2024 1467

ZIUA LIVE. Florin Mitroi „Nu voi face eu anunțul referitor la o potențială candidatură. Partidul va stabili cine candidează. Și alți colegi stau bine în sondaje”! (VIDEO)

23 Jan 2024 1361