ZIUA LIVE. Rezoluțiile lui Stelian Ion. Ce vrea ministrul Justiției să rămână după mandatul său!

  • Stelian Ion a vorbit la ZIUA LIVE despre problemele sistemului judiciar românesc și despre reformele pe care dorește să le implementeze pe parcursul mandatului său
  • Își dorește să reașeze legile justiției într-un cadru așezat, în care meritocrația să primeze pentru promovarea în funcția de magistrat dar și pentru funcțiile de conducere din Parchete și Instanțe, o Inspecție juridiciară care să funcționeze correct și un CSM la fel, în care membri să fie aleși echilibrat și să poată fi revocați dacă nu își fac treaba
  • Ministrul Justiției mai vrea să lase functional și  un DNA al pădurilor, care să stopeze infracțiunile pe mediu și importurile de deșeuri desființarea Secției de Investigare de Investigare a Magistraților care reprezintă o anomalie a sistemului

Stelian Ion, cel de- al 22-lea ministru al Justiției în România post-revoluționară a fost invitat la ZIUA LIVE.

Stelian Ion a vorbit despre problemele sistemului judiciar românesc și despre reformele pe care dorește să le implementeze pe parcursul acestui mandat.
 
Interviul integral, video poate fi urmărit aici


La ZIUA LIVE, ministrul Justiției a vorbit despre rezoluțiile mandatului său, pe care le dorește rezolvate după ce acesta se va fi încheiat la termen sau mai devreme.

“Îmi doresc să reașez legile justiției într-un cadru așezat, în care meritocrația să primeze pentru promovarea în funcția de magistrat și pentru funcțiile de conducere din Parchete și Instanțe, o Inspecție juridiciară care să funcționeze corect, condusă corect și care să aibă reglementări ce nu pot da naștere unor abuzuri, un CSM la fel, în care membri să fie aleși echilibrat și să poată fi revocați dacă nu își fac treaba. Aș mai vrea să mai rămână și un DNA al pădurilor, care să funcționeze și să stopeze infracțiunile pe mediu, importurile de deșeuri și alte nenorociri și bineînțeles desființarea Secției de Investigare de Investigare a Magistraților care reprezintă o anomalie a sistemului” – a explicat Stelian Ion.

Despre defiinţarea Secţiei speciale, ministrul Justiției a afirmat că acest lucru se va întâmpla cu certitudine. Stelian Ion afirmă că nu este de acord cu amendamentul ca dosarele să treacă la o altă secţie din cadrul Parchetului General. După ce Comisia de la Veneţia se va pronunţa în luna iulie pe proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că va exista o sesiune parlamentară extroardinară la Senat pentru adoptarea legii de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.



Cât privește lupta pentru combaterea corupției, Stelian Ion a pledat pentru intensificarea luptei anticorupţie şi consolidarea independenţei sistemului judiciar se numără printre reformele incluse în PNRR.

“Trebuie să lucrăm pe toate fronturile. Vom avea o strategie de combatere a corupției care va fi finalizată până la toamnă.


Ne uităm în jurul nostru și vedem ceva ce nu se întâmpla în trecut. Atentate, crime oribile, criminalitate organizată, ne afectează în mod direct. Sunt multe chestiuni care trebuie rezolvate”, a precizat ministrul.

Stelian Ion a vorbit și despre situația în penitenciare. Acesta va vizita în perioada următoare penitenciarul de la Craiova, unde i-au fost sesizate abuzuri.

“Dacă educația este scăzută vom avea criminalitate din ce în ce mai gravă”, a subliniat el.
La șase luni de la momentul preluării portofoliului de la Justiție, Stelian Ion a vorbit la ZIUA LIVE și despre cel mai dificil moment din mandate.
“Mi s-a părut incorect și până la urmă lucrurile se vor lămuri. Este vorba despre legile justiției. Am văzut anumite ajustări în deferite locuri. Au venit critici. Mi s-a părut total incorect că s-au grăbit cu declarații publice, fără să discutăm acest subiect în cadrul Coaliției”, a spus ministrul.

“Nu cred că PNL îşi doreşte o refacere a USL în Constanţa, ar fi o soluţie proastă”

 
În ceea ce privește situația tensionată de la Constanța din Coaliția formată din PNL și USR, Stelian Ion a afirmat că se așteaptă ca pe viitor PNL să-i trateze pe cei de la USR Constanţa cu respect și să ia în seamă propunerile acestora. 
„Urmează să avem o nouă negociere cu PNL, la Constanţa, pentru a clarifica dacă mai putem să colaborăm sau nu. Noi suntem deschiși în continuare la dialog, de PNL depinde dacă vor să respecte sau nu protocolul de colaborare semnat între cele două formaţiuni şi primarul Vergil Chiţac, imediat după alegeri”.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:

ZIUA LIVE Ministrul Justiției, Stelian Ion- „Țin legătura foarte strâns cu colegii. Știu ce se întâmplă la Constanța“

ZIUA LIVE. Top 5 probleme din justiție, modificarea Codurilor și situația din cadrul Coaliției PNL - USR


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 336

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 621

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 500

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1015

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 548

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 400

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 579

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 638

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 971

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1118

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 1942

„Prioritatea numărul unu sunt utilitățile“ ZIUA LIVE. Candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu prezintă planurile sale pentru administrația locală (VIDEO)

02 Apr 2024 603

ZIUA LIVE Viziunea și strategia pentru renașterea comunei Agigea. Interviu cu candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu

01 Apr 2024 1094

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Tandemul pe care îl fac cu Bogdan Bola pentru Primărie înseamnă foarte mult. Și susținerea PMP-ului este importantă”! (VIDEO)

29 Mar 2024 747

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1939