ZIUA LIVE. România, pe primul loc la mortalitatea cauzată de cancerul de col ulterin. Medicul Dragoș Brezeanu, despre prevenția acestei boli

  • Doctorul Dragoș Brezeanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 28 aprilie 2021, de la ora 14.00.
  • Acesta a vorbit despre statisticile „negre“, în care România figurează pe primele locuri în ce privește incidența cancerului de col uterin, dar și în ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
  • Medicul a subliniat în cadrul emisiunii că femeile, în România, din păcate se prezintă prea târziu la controlul de la medic.
  • Vaccinul Gardasil 9 este utilizat în campania națională de vaccinare împotriva HPV începută în anul 2020, iar acesta previne infecția împotriva a două dintre tulpinile cele mai agresive ale virsului, respectiv HPV 16 și HPV 18.
  • Vaccinarea împotriva HPV este recomandată, deopotrivă, și băieților.
  • Doctorul Dragoș Brezeanu oferă consultații în Policlinca Delfinariu, dar și consultații online în Clinica Virtuală Regina Maria.
 
România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și, totodată, tot pe primul loc se situează și în ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
 
Informațiile au fost aduse în atenția publicului în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 28 aprilie 2021, de către doctorul Dragoș Brezeanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.
 
De asemenea, medicul a adăugat că „ne situăm în primul loc în tot ceea ce privește statistică negativă legată de această patologie, inclusiv stadializarea“.
 
„Din păcate, femeile din România află târziu. Tot din păcate, existând acest pudism sau acest tabu, femeia din România se prezintă foarte târziu la medic, când simptomatologia deja este avansată și din aceste considerente ne situăm pe acest loc rușinos în ce privește această patologie care, din punctul meu de vedere, surprinsă în momentul potrivit, ar putea conduce către un rezultat favorabil, cu o rată a vindecării de 98 – 96%“, a punctat doctorul.
 

Orice simptomatologie apărută trebuie investigată

 
„Momentul potrivit pentru a ne prezenta la medic ar însemna cunoașterea de sine foarte bună și orice simptomatologie apărută, fie că discutăm despre dureri în timpul actului exual, fie că discutăm despre o sângerare anormală, fie și un spotting, ar trebui să conducă femeia către un consult ginecologic“, a explicat medicul Dragoș Brezeanu.
 
Totodată, potrivit acestuia, un control anual, cu un test Babeș-Papanicolau, ar trebui să fie o regulă pentru femeia sau domnișoara care și-a început viața sexuală.
 
Un aspect deosebit de important în prevenția cancerului de col uterin îl are vaccinarea. În acest sens, vaccinul Gardasil 9 este utilizat în campania națională de vaccinare împotriva HPV începută în anul 2020, iar acesta previne infecția împotriva a două dintre tulpinile cele mai agresive ale virsului, respectiv HPV 16 și HPV 18
 

Și băieții ori bărbații se pot vaccina

 
În prezent, vaccinarea este gratuită în România pentru fetele cu vârste între 9 și 13 ani, însă vaccinul poate fi administrat cel puțin până la vârsta de 45 de ani.

 
Totodată, medicul a vorbit despre o reticență a persoanelor în a se vaccina venită și pe fondul costurilor implicate de acest vaccin, acesta fiind nevoie să fie admnistrat în trei doze, costul aproximativ al uneia dintre acestea fiind între 500 și 600 de lei, iar costul total putând astfel ajunge până la 1.800 de lei.
 

Pe de altă parte, acest cost este pus în balanță cu sumele pe care le poate implica tratarea afecțiunii, atunci când aceasta apare, în funcție de stadiul în care se află și ne intervențiile necesare, costul total putând ajunge și la 300.000 de lei.
 
Foarte important este faptul că și băieții ori bărbații se pot vaccina împotriva HPV, scăzând astfel, considerabil, în cazul comportamentului sexual riscant, riscul apariției cancerului anal, a cancerului laringian sau oro-faringian, ce pot apărea dacă unul dintre parteneri este infectat cu HPV.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
Citește și:

ZIUA LIVE. Doctorul Dragoș Brezeanu, detalii despre prevenția cancerului de col uterin
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cătălin Filișan, avocatul care iubește Constanța, nu Politica

19 Jun 2021 811

ZIUA LIVE. 40 dintre terenurile din Dosarul Retrocedărilor au fost recuperate, mai puțin de jumătate

18 Jun 2021 1044

ZIUA-n amiaza mare Invitatul este avocatul Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța

17 Jun 2021 1195

ZIUA LIVE Directorul OCPI, Dorin Grecu Sasu, despre Programul național de cadastru și carte funciară

17 Jun 2021 524

ZIUA LIVE. De ce este nevoie de cadastrarea județului și ce impact va avea acest proiect, atât în mediul rural cât și urban?

16 Jun 2021 1106

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu(PNL) - „Ținta mea numărul unu este să deschidem Constanța. Trebuie să joace un rol foarte important în agenda națională”

16 Jun 2021 821

ZIUA LIVE. Ce spune senatorul Septimiu Bourceanu despre întreținerea spațiilor verzi în Constanța

15 Jun 2021 657

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu „Proiectul cel mai dificil pe care ni l-am propus este unirea Constanței”

15 Jun 2021 836

ZIUA LIVE. Alegeri în PNL Constanța la final de săptămână! Cine vrea să-i conducă pe liberalii din Consiliul Local Municipal?

14 Jun 2021 1682

ZIUA-n amiaza mare Procurorul Teodor Niţă - „Ca cetățean mi-aș dori să am siguranța că pot trăi într-un mediu curat”

11 Jun 2021 753

ZIUA LIVE. Teatrul de vară, de la Mamaia, nu va fi demolat. Teatrul Soveja intră în circuitul spectacolelor de divertisment

11 Jun 2021 890

ZIUA LIVE. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, detalii despre viitorul tineretului în județul Constanța

10 Jun 2021 468

ZIUA LIVE. Ce spune Stelian Gima, vicepreședintele CJC, despre reabilitarea Teatrului de Stat Constanța

10 Jun 2021 502

ZIUA LIVE. Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, detalii despre construirea unui spital de pediatrie

10 Jun 2021 604

ZIUA-n amiaza mare Invitat este procurorul Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

10 Jun 2021 1170