ZIUA LIVE. „Trebuie să existe pârghii pentru verificarea eficacității ordinului de protecție“

  • Anual, sute de dosare privind ordine de protecție sunt înregistrate pe rolul instanțelor din Constanța și nu numai, de cele mai multe ori femeile fiind cele care cer protecția legii față de bărbații care le agresează, fie fizic, fie psihic.
  • Avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitata emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 iulie, de la ora 14.00.
  • Pe parcursul emisiunii, avocata a vorbit pe larg despre condițiile în care se poate solicita emiterea unui astfel de ordin însă, mai important, a vorbit despre eficacitatea redusă a unei astfel de măsuri, în condițiile în care statul nu asigură resursele umane necesare verificării respectării acesteia.
  • „Statul este cel care trebuie să mă ocrotească pe mine. Statul ar trebui să depună suficiente diligențe, ar trebui să înființeze compartimente speciale pentru victimele violenței domestice, să angajeze oameni ... Nu poate fi o justificare lipsa de personal în detrimentul ocrotirii vieții unei persoane, sănătății ori a integrității psihice. Pentru că, în ultima perioadă, aici sunt foarte multe probleme“, a explicat avocata.
 
La finele lunii iunie 2022, într-o sală de judecată, la Secția Civilă a Judecătoriei Constanța, o femeie a fost tăiată pe față cu un cuter de către fostul său concubin, în ziua procesului privind ordinul de protecție pe care îl solicitase față de acesta.
 
Anual, sute de dosare privind ordine de protecție sunt înregistrate pe rolul instanțelor din Constanța și nu numai, de cele mai multe ori femeile fiind cele care cer protecția legii față de bărbații care le agresează, fie fizic, fie psihic.
 
Nu mai departe de ieri, 13 iulie 2022, judecătorii din Constanța au respins cererea de eliberare din arest preventiv formulată de suspectul care și-a atacat fosta concubină în sala de judecată.
 
În întreg acest context, avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitata emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 iulie, de la ora 14.00.
 
Pe parcursul emisiunii, avocata a vorbit pe larg despre condițiile în care se poate solicita emiterea unui astfel de ordin însă, mai important, a vorbit despre eficacitatea redusă a unei astfel de măsuri, în condițiile în care statul nu asigură resursele umane necesare verificării respectării acesteia.
 
„Trebuie să existe pârghii pentru verificarea eficacității ordinului de protecție“, a spus avocata Ghiulfer Aisun Ismail în timpul emisiunii.
 
Aceasta a dat drept exemplu cazul unei cliente ale sale, ce are emis ordin de protecție față de o persoană care o abuzează. Potrivit avocatei, clienta sa a fost sunată o singură dată de poliție pentru verificări în legătură cu ordinul, la momentul instituirii acestuia, nemairevenind ulterior pentru a verifica dacă măsura este respectată.
 
Foarte important, avocatul constănțean a subliniat faptul că, din păcate, numărul cererilor de emitere a ordinelor de protecție nu reflectă situația reală privind numărul victimelor violenței domestice, cele mai multe dintre acestea rămânând, în continuare, tăcute.
 
Probleme în acest sens sunt mai ales în mediul rural, udne prea puține dintre victime apelează la autorități ori la alte mijloace legale de a cere sprijin pentru a se apăra de persoanele care le abuzează.
 
„Statul este cel care trebuie să mă ocrotească pe mine. Statul ar trebui să depună suficiente diligențe, ar trebui să înființeze compartimente speciale pentru victimele violenței domestice, să angajeze oameni ... Nu poate fi o justificare lipsa de personal în detrimentul ocrotirii vieții unei persoane, sănătății ori a integrității psihice. Pentru că, în ultima perioadă, aici sunt foarte multe probleme“, a explicat avocata.
 
De asemenea, aceasta a subliniat că statul ar putea realiza unele parteneriate public-privat cu ONG-uri diferite, pentru a asigura efectiv, cu titlu gratuit, consilierea psihologică de care pot beneficia victimele violenței domestice, potrivit legislației în vigoare.
 
Nu în ultimul rând, avocata a subliniat faptul că și abuzatorii ar trebuie să fie consiliați psihologic.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici

 
 
 
Citește și
ZIUA LIVE Avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, despre ordinul de protecție (VIDEO)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. „Nu este nevoie de Premiul I ca să am un copil excelent“

29 Sep 2022 492

ZIUA LIVE Cât este de importantă susținerea părintelui pentru copilul său în privința reușitelor școlare (VIDEO)

28 Sep 2022 733

ZIUA LIVE. Parenting post Covid! Reușitele școlare în ochii părinților

27 Sep 2022 501

ZIUA LIVE. Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța „Un buget competitiv începe de la 25 de milioane de lei pe an"!

23 Sep 2022 719

ZIUA LIVE Andrei Talpeș, directorul Clubului Sportiv Municipal, despre finanțare bogată de la bugetul local și proiectele de dezvoltare (VIDEO)

22 Sep 2022 623

ZIUA LIVE. CSM Municipal primește aproape 2 milioane de euro de la bugetul local. Care sunt obiectivele de performanță trasate de finanțator?

21 Sep 2022 1018

ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

15 Sep 2022 693

ZIUA LIVE Cum se poziționează revista Zări Alb Astre în cadrul cultural din Constanța (VIDEO)

14 Sep 2022 871

ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat

14 Sep 2022 1333

ZIUA LIVE. Prefectul Județului Constanța „Ieri erau raportați oficial aproximativ 4500 de refugiați din Ucraina în județul Constanța“ (VIDEO)

13 Sep 2022 598

ZIUA LIVE. Revista mircistă Zări Alb Astre, o promisiune îndeplinită a nemuririi!

13 Sep 2022 823

ZIUA LIVE Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. „În municipiul Constanța sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat de termoficare“ (VIDEO)

13 Sep 2022 895

ZIUA LIVE. După criza sanitară, cea a carburanţilor și seceta severă, urmează probleme cu facturile la termoficare și la gaze. Analizăm riscurile pentru județul Constanța

12 Sep 2022 742

ZIUA LIVE. Sută la sută din cazurile de trafic de migranți, depistate de Garda de Coastă

08 Sep 2022 725

ZIUA LIVE. Inspector principal Andrei Ene „Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Sep 2022 537