ZIUA LIVE. USR „SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu"

FOTO ZIUA DE CONSTANȚA
 
  • Discutăm propunerile USR pentru pachetul legilor securității naționale împreună cu Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției
  • Documentul a fost realizat de Departamentul de Politici Publice al USR și vine să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete



Modificările gândite la legile siguranței naționale, prezentate de presa centrală oferă puteri sporite serviciilor de informații, creează o superimunitate pentru lucrătorii din domeniu și instituie obligații de colaborare, la cerere, pentru cetățeni și firme.

Legat de acest aspect, președintele Klaus Iohannis a declarat în această săptămână că nu există motive de îngrijorare, pentru că nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o restrângere a drepturilor cetățenilor, iar proiectele vor suferi modificări în momentul în care vor intra în dezbatere publică.

USR nu este de aceeași părere. Liderii formațiunii susțin faptul că „SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu" și avertizează că noile legi ale securității naționale vor ajunge și pe masa Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a partenerilor din NATO.

 

Sunt în rigoare aceste legi. Ele sunt destul de vechi. Ele trebuie schimbate. Este un domeniu atât de sensibil, cum spre exmplu sunt legile justiției. Sunt esențiale pentru societate, pentru democrație.

Atunci când pornești în elaborarea unor legi de genul acesta, mai întâi stabilești liniile generale.

Ce vrei să faci cu serviciile secrete în România. Vrei să le întărești? Vrei să le dai mai multe puteri? În ce sens vrei să le dai mai multe puteri? Le dai mai multe puteri periclitând drepturile fundamentale ale cetățenilor?Cum vrei să faci?


Acest lucru trebuie să fie transparent. Întreaga societate interesată trebuie să participe și să îți aducă aportul.


S-a început în sens invers, în sensul în care de ceva timp, aceste Servicii Secrete care sunt 6 la număr, și-au lucrat fiecare, după cum cred eu, că a dictat șeful serviciului, schița de proiect. Vorbim deocamdată despre aceste propuneri, explică Stelian Ion.



Stelian Ion trage un semnal de alarmă! Aceste legi pot face din orice cetățean al României colaborator forțat al Serviciilor Secrete!
 

Să vii după atâția ani cu astfel de propuneri care aruncă înainte de 89…putem face niște comparații, niște asemănări. Este extrem de grav. Se reduc libertățile cetățenilor, pot face din orice cetățean al României colaborator forțat al Serviciilor Secrete. Dacă nu vrei să colaborezi nu vei avea de ales.Aceste drafturi presupun obligația oricărui cetățean și a firmelor private de a colabora cu aceste servicii.

Se pare că ne întoarcem în epoca securito-socialistă în care avem un șef al statului foarte puternic, care are în stânga și în dreapta sa pilonii aceștia,  Serviciile Secrete, care știu tot ce mișcă și folosesc informațiile pentru a impune niște lucruri de sus în jos. Este rețeta perfectă a distrugerii unei democrații. Vedem asta în Rusia.

Avem premier un fost militar. Fac precizarea ca nu am nimic cu militarii. Nu este rolul unui militar,  într-o democrație autentică,  să conducă statul.  A ajuns prea repede premier. I s-au dat prea repede parghii pe mână.

După 89 cine a avut puterea în România? Foștii securiști , șefi din securitate pe diferite domenii, au acaparat parte important a unor societăți de stat, au pus mâna pe ele. Astea sunt niște reflexe din trecut, mai spune deputatul USR.



Joi, 9 iunie de la ora 14.30 discutăm despre propunerile USR pentru pachetul legilor securității naționale împreună cu Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Setul de propuneri, realizat de Departamentul de Politici Publice al USR vine să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete și propune în linii mari: control parlamentar după model german, control asupra cheltuielilor serviciilor secrete, inclusiv cele operative, crearea funcției de Avocat al Poporului în relația cu serviciile secrete, interzicerea prin lege a folosirii „acoperiților” în politică, justiție, presă sau în societatea civilă precum și crearea unui sistem de control intern în Comunitatea Națională de Informații.
 

Se deteriorează grav democrația. Alegerile devin de formă, adică ceea ce își imaginează oamenii că votează nu se înscrie decât în registrul unei regii deja stabilite, explică Stelian Ion.

 

E un plan de a profita de anumite aspecte pentru ca oamenii să nu fie atenți cu privire la ce se întâmplă. Unii jurnaliști sunt dați afară de la posturi pentru că abordează lucrurile acestora. Unora le e frică să vorbească. E în conștiința public déjà frica asta. Nu așa se lucrează. E și pentru mine un semn de întrebare cum va reacționa opinia publică.

Eu cred că în toate partidele sunt infiltrați de genul ăsta. Important e ca partidele să își păstreze anticorpii și să reacționeze. Să nu permită să fie manipulate. Altfel,  ne transformăm într-un simulacru de democrație.

Eu sper să se reia discuțiile, să vină cu alte drafturi. Dacă totuși se va veni cu aceste proiecte, în primul rând ne vom asigura că propunem amendamente care să elimine toate chestiunile caelea absolute scandaloase din legi. Vom propune cu viziunea pe care o avem noi, de control puternic civil a Serviciilor, mai spune deputatul.


Și tot la ZIUA LIVE detaliem sondajul intern realizat de USR Constanța la un an și jumătate de la alegerile locale.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.








STELIAN ION FOTO ZIUA DE CONSTANȚA










 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 570

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 659

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 495

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 805

Gabriel Ciobanu, candidează la funcția de primar Partidul Național Liberal, filiala Constanța susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea!

27 Mar 2024 907

Deputatul constănțean Cristina Rizea s-a înscris în Partidul Social Democrat. Va candida la Primăria Valu lui Traian (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1309

28.000 de oameni au semnat pentru ca Dreapta Unită să poată participa la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie

27 Mar 2024 396

Dorin Sărăcilă, candidatul ales de ADU pentru Primăria Tuzla, în județul Constanța

23 Mar 2024 553

Curtea Constituţională a României (CCR) Proiectul de lege care permite devansarea alegerii preşedintelui României este constituțional

20 Mar 2024 370

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 728

Oficial! Stelian Ion și Claudiu Iorga Palaz, candidații din partea Alianței Dreapta Unită pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța

20 Mar 2024 707

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 2286

Alianța Dreptei Unite va fi pe buletinele de vot. Stelian Ion - „Încercarea PSD de a bloca Alianța Dreapta Unită a eșuat lamentabil”

19 Mar 2024 424

Oficial! Alianța Dreptei Unite s-a constituit legal! ÎCCJ a anulat decizia BEC

19 Mar 2024 426

LIVE VIDEO + TEXT Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)

19 Mar 2024 1189