ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie - „Constanța e un șantier. Lumea e bulversată. Se vede că e vorba de niște oameni dezorganizați. Cu primarul se poate discuta, dar are o interpunere, o consilieră.(…) Trăiește doar pentru a muri”




Sărbătorile bat la uşă.

Anul acesta, autoritățile au decis că de sărbători, se pot organiza petreceri în localuri, în noaptea dintre ani, iar cetățenii se pot deplasa fără a avea vreo restricție în acest sens.

De Crăciun însă ar trebui să ne bucurăm alături de familia de acasă dar și de cea creștină, de la biserică.
 
Despre Crăciun, despre relația Arhiepiscopiei Tomisului cu autoritățile locale și despre ultimele evenimente care au adus în atenția publică situația juridică a mai multor lăcașe de cult din Constanța, dar și despre proiectele bisericii pentru 2022 am discutat la ZIUA LIVE cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

 
Programul Bisericilor de sărbători 
 
 
„ Incidenta este jos, nu sunt motive de îngrijorare privind infectarea. Dumnezeu ne-a ajutat. Sper ca românii să aibă un Crăciun cu adevarat o bucurie a luminii, să-și îmbogățească sufletul.
 

În trei zile vom avea 3 litughii distincte. În Ajun, o avem a pe cea a Sfântului  Vasile cel mare, apoi pe cea a Sfântului Ioan. Ambele sunt extrase din Liturghia Sfântului Iacob. Vom transmite Liturghiile în direct, ca o tradiție”, a spus ÎPS Teodosie. 
 
Va fi un Crăciun mai profund anul acesta?


„E adevărat că sărbătoarea e puțin umbrită de atâția morți, din lunile octombrie, noiembrie. Au murit oameni tineri, care nici n–au știut că au boala. Nu s-au făcut testări.

Doctorul cel mai expresiv care a pus în evidență această realitate a fost dr. Monica Pop.

În locul restricțiilor trebuia să fie o testare masivă, care ar fi evitat numărul mare de morți.

Dacă va fi un nou val, să nu mai cadă victime oamenii care nu știu că au boala. Să fie o testare în masă. Să fie medicamente!”, a adăugat ÎPS Teodosie. 
 
Certificatul verde la locul de muncă!
 
„Este o forțare! Vaccinarea s-a doverit ineficientă. Cel vaccinat infectaeează mai departe. Așa cum spune dr. Monica Pop, cel vaccinat este mai periculos, pentru că el infectează pe alții. Nimeni nu vrea să spună adevărul despre acest vaccin. Oamenii au preluat de la cei ce au comentat.

Fiind alergic, eu nu mă pot vaccina.Nu am spus că nu există virusul, dar el poate fi învins total de Sfânta Împărtășanie pe care o iau zilnic. Eu așa mă protejez.
 

Va încerca biserica să medieze vaccinarea copiilor sub 12 ani?
 
„Biserica nu trebuie să se subordoneze statului. Noi, slujitorii, nu ne putem amesteca în familii, să le spunem să vaccineze copiii.

Nu avem siguranța. Noi propovăduim adevăruri dumnezeiești, nu adevăruri științifice”, preciază ÎPS Teodosie. 
 
 
Instanța a decis anularea autorizației. Despre reolocarea bisericii din zona Macul Roșu

Legat de biserica Izvorul Tămăduirii, din zona Macul Roşu, ÎPS Teodosie a afirmat că aceasta va fi relocată şi că nu crede că cineva are curajul să dărâme o biserică.

„Preoţii se vor închide în biserică dacă se va decide dărâmarea.

În fond, nu se pune problema de demolare ci de relocare a unui locaș temporar de cult al Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, căruia până acum nu i s-a găsit un loc potrivit”, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

La două zile după ce Tribunalul Constanța a decis să respingă apelul Arhiepiscopiei Tomisului și să mențină autorizarea Primarului Municipiului Constanța pentru a desființa „lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Constanța, zona Tomis Nord - Macul Roșu, cunoscută drept biserica de pe trotuar, reprezentanții instituției clericale au transmis un punct de vedere.

„Juridic vorbind, și deciziile definitive pot fi atacate pe căi excepționale. Vom gândi care este cea mai bună cale.

Dincolo de aceasta, suntem în continuare în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluții, pentru că nici Primăria nu dorește să-și lege numele de o asemenea demolare.

În fond, nu se pune problema de demolare ci de relocare a unui locaș temporar de cult al Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, căruia până acum nu i s-a găsit un loc potrivit.

Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunității.
 
Dacă demolează cineva înseamnă că este împotriva firii. Acolo trebuie să existe zona aceea.
Este imposibil să poată fi desființată parohia aceea! Slujbele se fac zilnic acolo.

Dreptul la rugăciune este din legea divină. Vom ajunge la o înțelegere unde poate fi relocată.

Primăria să ne propună un loc în zona aceea.Primăria nu vrea să fie autoarea unei demolări.

 De mult am așteptat această relocare. Dar nu s-au ocupat de treaba asta.

Sper să se ocupe măcar de acum. Arhiepiscopia a făcut mai multe propuneri.  

Nicio parcare, oricât de necesară ar fi nu poate fi deasupra bisericii!”, a pus ÎPS la ZIUA LIVE. 
 
Stadiul lucrărilor la Catedrală Eroilor
 
Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001.

Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“.
 
Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii.
 
Judecătorii din cadrul Secției de Contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa au stabilit primul termen în apelul dosarului în care Asociația Constanța Altfel încearcă să anuleze Autorizaţia de construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură, din municipiul Constanța.
 
Trebuie menționat că dosarul a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța, prin respingerea acțiunii.
 
Hotărârea tribunalului a fost contestată de Asociația Constanța Altfel, la Curtea de Apel Constanța. Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 31 ianuarie 2022.
 
Potrivit datelor oficiale, Asociația Constanța Altfel a solicitat tribunalului să se dispună anularea Autorizației de construire nr. 201/08.02.2019 eliberată în beneficiul Arhiepiscopiei Tomisului – Parohia Sfânta Treime având ca obiect „Continuare lucrări aprobate cu AC nr. 1/03.01.2013 „Construire Catedrala Eroilor“, cu obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.
 
Prin Hotarârea nr. 1416/2020, din 04.11.2020, Tribunalul Constanța a respins cererea formulată de reclamanta Asociaţia Constanţa Altfel în contradictoriou cu pârâţii Primarul Municipiului Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia Sfânta Treime, ca lipsită de interes.
 
„Este Catedrala Eroilor într-un oraș martir. Se mai dorește să se păstreze această titulatură. Interesele particulare nu au nicio legătură cu Biserica. Ce a fost dat bisercii nu poate fi luat înapoi. Și cine va face asta nu-i va fi bine. N-o spun eu, o spune Dumnezeu. S-a făcut un mare rău prin această blocare a lucrăilor. Am fi avut și acoperișul finalizat, cu bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Dar,  la sfârșitul lui ianuarie 2022 vom avea hotărârea definitivă, e ultimul termen. Trebuie să gândim pozitiv”, a spus ÎPS Teodosie.

În susținerea afirmațiilor de mai sus, Arhiepiscopul Tomisului a istorisit și o poveste, cu o persoană care a avut de suferit după ce a luat decizia să modifice proiectul unei biserici.


Despre Regulamentul Zonei Peninsulare -  „Sunt liniștiți cei care au făcut această regulă? S-au dat amenzi. 
Vai de capul celor care au fost forțați să dea amenzi, să ia bruma oamenilor săraci, pe care abia o mai au. Să facă cei mari o sclavie socială?"


Magistrații Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, în completul CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției, au pronunțat în data de 15 decembrie 2021, o primă hotărâre în dosarul 8549/118/2021, în care s-a solicitat, pentru a doua oară, suspendarea Regulamentului de acces în Peninsula Constanța.

La data de 15 decembrie 2021, Tribunalul Constanța a decis să admită cererea de suspendare a regulamentului de acces.

Hotărârea Tribunalului este executory dar poate fi atacată cu recurs.

„Preoții nu putea să-și facă slujba acolo, pentru cei care aveau nevoie, pentru că nu puteau să vină. Sunt liniștiți cei care au făcut această regulă? S-au dat amenzi. 
Vai de capul celor care au fost forțați să dea amenzi, să ia bruma oamenilor săraci, pe care abia o mai au. Să facă cei mari o sclavie socială?

Nu se gândesc la oamenii că n–au? Cei care au puterea să dea amenzi, și-au estompat sentimentele, le-au învelit în ceva prea gros și brut. Nu mai au sentimente față de oamenii care sărăcesc. Respect autoritățile, nu vreau să atac pe nimeni, dar nu este normal să se întâmple așa, că cărăm morții pe brațe, a mai precizat ÎPS. 

ÎPS Teodosie a atacat decicia UOC, după ce nu i-a fost prelungită activitatea universitară. Este profesor la plata cu ora! 
 
ÎPS Teodosie a atacat în instanță Universitatea „Ovidius” din Constanța pentru că nu are metodologia prevăzută de Legea 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic și de cercetare din învățământul superior, deci nu poate da curs solicitărilor cu privirea menținerea calității de titular după vârsta pensionării.

El a a dat în judecată Universitatea Ovidius pentru că nu i-a prelungit postul de titular după 65 de ani, potrivit portalului instanțelor.

„Pe mine niște autorități superioare Universității Ovidius din Constanța m-au îndrumat să atac în instanță această decizie. Ele au spus că UOC are o lipsă. Nu se cuvenea să fie doar anul asta cu omisiuni. Cine apară universitatea e din universitate și e compatibil.

Până la o decizie a instanței, mă prezint la cursuri online, și sper ca după sărbători să facem cursuri directe. Cursurile online mi se par mai puțin eficiente.

Nu am cum să comunic cu studenții, să le vad sinceritatea. Dacă se va da voie să facem cursuri live, o să facem și prin internet pentru că unii nu pot ajunge, și le urmăresc de unde sunt.

Avem studenți la a doua, sau a treia facultate din diferite zone. Cei ce nu pot ajunge la cursuri, pot intra online. Iar cu cei ce vin la cursuri, să facem direct”, a explicat Arhiespiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie a pierdut procesul cu Universitatea „Ovidius”, prin care refuza pensionarea. Decizia nu este definitive, ea poate fi atacată cu recurs.
 

Anul acesta a fost cel mai bogat în prestații caritabile
 

„Anul acesta a fost cel mai bogat în prestații caritabile.

Poate zeci de mii de copii, tineri, batrâni, au primit ajutor constant.

Anul acesta este greu de făcut o evaluare, dar o vom face.

Este copleșitor cât de mult ajutor au dat bisericile, unde este cea mai mare solidaritate socială.

Suntem recunoscători celor ce au făcut donații.

Un preot din Germania a donat 5000 de euro. Ne-a adus donații , erau niște pachete grele, pline de bunătăți. Banii primiți s-au cheltuit numai pe pachetele de sărbători ale celor ce aveau nevoie. Cine își iubște semenii iubește și pe Dumnezeu”,  a amenționat ÎPS Teodosie. 
 
Tragedia de pe Nicolae Grindeanu 
 
„Mă gândesc la locuitorii de pe Grindeanu, la cei care locuiau acolo.

Preotul care locuia acolo (n.r. părintele Claudiu Banu) a contribuit cu familia ca să nu amplifice tragedia.

Au bătut din ușă în ușă cu mesajul Treziți-vă!  Soția părintelui care locuia în acel bloc nu dormea.
A simțit mirosul de fum și a alertat tot blocul.M-am bucurat că au fost foarte vrednici și Dzeu i –a păzit să nu ardă de vii, acolo”, a spus ÎPS la  ZIUA LIVE. 
 

Cu frică, boala avansează! 
 
„Anul 2021 ne–a dat multe lecții care ne vor folosi în anul 2022. Vom fi atenți la toate, vom fi mai curajoși.
Trebuie să ne solidarizăm în bine, să ne ajutam. Să fim cei care întâmpinăm anul 2022 cu optimism și cu niște măsuri mai categorice privind înfruntarea bolilor și a pericoleler. Dacă îți e frica nu mai faci nimic.
A fost indusă o frică exagerată în sufletele oamenilor. Aceasta nu este de bun augur!
Cu frică, boala avansează. Prudența nu înseamnă frică, ci luciditate și credință”, a mai spus ÎPS Teodosie. 
 
Propunerile pentru anul 2022
 
„În 2022 vrem să continuăm propovăduirea cu toată convingerea, să nu fim niciodată prizonierii ordinelor nefirești, să fim mai aproape de cei necăjiți, de orfani, de văduve, să fim mai departe protectori ai familiilor, ai copiilor, ai celor ce fără ajutorul nostru ar însemna să se gândească că nu au de ce să traiască.

Biserica propovăduișete lumina! Frica e întunericul. Trebuie să trăim ca fii ai luminii.

Să avem tot mai mulți bătrâni ajutați”, a menționat Arhiepiscopul Tomisului. 
 
„Avem în plan construirea unei Catedrale a Dobrogei și montarea unui clopot uriaș la Pestera Sfântului Apostol Andrei

„În proiectele noastre este construirea un spital pentru copii la Constanța.

Nu ne bazăm numai pe forțele noastre, ci și pe niște programe.

Am discutat cu Mihai Lupu (n.r.președintele Consiliului Județean), care este un om credincios, care a ajutat multe biserici și mănăstiri, în taină. Am planuri mari cu președintele Lupu.

Are aceeași concidență de gândire cu mine, ca să facem și spitale, și biserici, și chiar o Catedrală a Dobrogei. Am identificat locul teoretic”, a precizat Arhiespiscopul Tomisului.
 
Potrivit surselor noastre, terenul pe care urmează să fie construită Catedrala Dobrogei se află la ieșirea din municipiul Constanța spre Ovidiu și va fi donat de o persoană fizică, după ce i se va elibera titlul de proprietate. Este vorba despre un teren provenit dintr-o retrocedare a unor drepturi litigioase.

Un al proiect anunțat la ZIUA LIVE este amplasarea unui clopot uriaș la biserica de la Peștera Sfântului Andrei.

„Vreau să punem un clopot mare, cât se poate de mare, astfel încât glasul Sfantului Andrei să se audă cât mai departe.

Este simbolul cel mai frumos al spiritualității noastre”, a mărturisit ÎPS Teodosie.
 

Cum arată Constanța și relația cu autoritățile locale!
 
„Constanța arată ca un șantier interminabil pe care se circulă foarte greu. Toata lumea e bulversată.

Nu zic de bine despre autorități. 

Nu e de bun augur să blochezi circulația în Constanța.

Se vede de departe că nu e vorba de niște gospodari, ci de niște oameni dezorganizați.

Și dacă cu domnul primar se poate discuta, dar are dânsul acolo, o interpunere, o consilieră curioasă (n.r. administratorul public al municipiului Constanța, Felicia Ovanesian), care este mirată de ce se fac biserici, de ce există biserica Sfântul Mina. Cei care nu cred, care sunt foarte puțini sunt foarte agresivi împotriva celor care cred. Cine nu crede nu-și iubește semenii, ci doar interesul personal, trăiește doar pentru a muri.

Dacă ea are inima ferecată, degeaba ne rugăm. Ne rugăm și pentru ea, să-i lumineze Dumnezeu mintea. Nu știm când se va întâmpla asta, dar poate îi va da Dumnezeu un semn și-i va descătușa mintea și sufletul”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului. 
 
Urare către constănțeni cu prilejul Crăciunului și a Anului Nou
 
„Sunt păstorul dvs. Vă mulțumesc că sunteți oameni ai dragostei de Dumnezeu, că vă iubiți semenii, dar trebuie să îi iubiți și mai mult. Făcând voia lui D-zeu impliniți și folosul oamenilor.

Să uitați relele din acest an, și să fiți în pace unii cu alții, și să fiți mereu pozitivi.

Să nu vă dușmăniți pentru nimic.

Nu vă faceți prieten ai celui viclean. Rămâneți prietenii, robii lui Dumnezeu.

Sfintele slujbei să vă înmulțească lumina minții. Să fim folositori unii altora, să ne ajutăm! Crăciunul este sărbătoarea familiei, să împliniți dragostea fiecare în familia sa. 

Sărbători fericite!

Să nu ne temem de vremuri, pentru că noi suntem peste vremuri.

La mulți ani!” , a urat ÎPS Teodosie constănțenilor. 


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie „Avem în plan construirea unei Catedrale a Dobrogei“

ZIUA LIVE. Al doilea Crăciun în pandemie. Mai puţin poate însemna mai mult!

Interviul integral poate fi urmărit aici:


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 570

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 582

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 531

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 772

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 538

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 695

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 852

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 575

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1239

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 615

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 420

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 625

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 664

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1018

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1240