ZIUA-n amiaza mare Datoria morală a profesorul universitar doctor Tasin Gemil, a face cunoscute istoria și cultura tătară

  • Dat fiind că trecutul tătarilor este aproape necunoscut în România, inclusiv și îndeosebi cel al tătarilor dobrogeni, Tasin Gemil spune că a acordat prioritate problemei etnogenezei, prezenței tătarilor în Dobrogea și Bugeac.
 
Emisiunea „ZIUA-n amiaza mare“ de vineri, 20 august, a fost pentru profesorul universitar doctor Tasin Gemil un prilej în care a putut vorbi despre comunitatea tătară, din care face parte, cu aceeași plăcere de câte ori este invitat să o facă. Reputatul istoric, fost politician, diplomat și cadru universitar apreciat, a avut parte, în impresionanta  sa carieră, de numeroase aprecieri, titluri, distincții, premii, decorații. Cele mai multe, primite în urma unor minuțioase cercetări despre populația turco-tătară. Dar ceea ce își dorește cu ardoare, și pentru asta muncește de 50 de ani, este elaborarea unei istorii reale a tătarilor. Ultima sa lucrare științifică, „Tătarii: relații cu otomani și români”, contribuie major la împlinirea uriașei sale dorințe.
 

Chiar și „Pe drumurile istoriei“, unde profesorul Tasin Gemil își deapănă amintirile, prezentându-și apoi multiplele personalități, de profesor, cercetător științific, istoric, ambasador, deputat, este o carte în care transpare clar originea sa tătară și proveniența dobrogeană. De altfel, regretatul Virgil Coman, cel care a realizat mare parte din convorbirile cu profesorul  Tasin Gemil din „Pe drumurile istoriei,” a remarcat aceste aspecte.
 
 „Mulți cititori, nu numai tătari, ci și toți cei care nu îi cunosc pe tătarii din România, vor afla din această carte multe, foarte multe lucruri neștiute. Comunitatea tătară este privită aici din interiorul ei, de către un istoric, politician și diplomat cu experiență. În mare măsură, această carte este și una de istorie recentă, cu multe documente și informații noi, care vor întregi și nuanța imaginea de ansamblu a României din ultimele decenii”, spunea Virgil Coman  înainte de apariția cărții.
 
La „ZIUA-n amiaza mare“, profesorul Tasin Gemil a vorbit pe larg despre tătari și ultima sa creație științifică, „Tătarii: Relații cu otomani și români“. A inclus în ea studii redactate și publicate în ultimele trei decenii. Dat fiind că trecutul tătarilor este aproape necunoscut în România, inclusiv și îndeosebi cel al tătarilor dobrogeni, Tasin Gemil spune că a acordat prioritate problemei etnogenezei, prezenței tătarilor în Dobrogea și Bugeac. A scris despre raporturile Hanatului din Crimeea cu Poarta otomană și despre situația actuală și de viitor a comunității tătare din România.
 
Complexa problematică tătară nu este lămurită nici în această carte, susține profesorul Tasin Gemil. „Credem însă că apariția ei reprezintă un pas important pe calea lungă, extrem de dificilă a elaborării unei istorii reale a tătarilor. Este obiectivul final al activității mele de istoric pe care nu știu însă dacă îl voi putea atinge în timpul ce mi-a mai rămas”, a declarat respectatul om de cultură.
Dar deja s-a apucat de altă lucrare, este tot timpul ocupat. Are proiecte. „Cât îmi mai dă Dumnezeu să pot lucra, voi lucra fără să pierd o clipă”, a spus domnul profesor la „ZIUA-n amiaza mare”. 
 
 Citește și:

Profesorul universitar doctor Tasin Gemil, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 27 noiembrie 2023. Lună plină în Gemeni

27 Nov 2023 1148

Pubelă de gunoi furată din fața unei curți, în plină zi. Totul s-a produs în cartierul Coiciu din Constanța (VIDEO)

02 Mar 2023 2698

ZIUA-n amiaza mare Doctorul misionar Emil Barbu - „A face bine este ca un drog. Chiar dacă obosești, ești fericit"

09 Jul 2022 3213

ZIUA-n amiaza mare. Medicul chirurg, Emil Barbu „Visul meu a fost să merg în țările sărace și să ajut acolo. Mi-am dorit să fiu medic“ (VIDEO)

08 Jul 2022 1710

Chirurgul Emil Barbu, salvatorul a mii de bolnavi din țări foarte sărace, la „ZIUA-n amiaza mare”

07 Jul 2022 1627

ZIUA-n amiaza mare Crescută de oameni de afaceri și politicieni, soție de academician. Dezvăluirile deputatei Cristina Dumitrache (VIDEO)

02 Jul 2022 2556

ZIUA-n amiaza mare Deputatul Cristina Dumitrache despre propunerea legislativă de legalizare a cannabis-ului medicinal (VIDEO)

01 Jul 2022 1419

Cristina Dumitrache, la ZIUA-n amiaza mare

30 Jun 2022 1516

ZIUA-n amiaza mare Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, despre implicarea instituției pe care o conduce în proiectul restaurării Cazinoului din Constanța (VIDEO)

24 Jun 2022 1742

Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Daniel Șandru la ZIUA-n amiaza mare

23 Jun 2022 1904

Chițac, despre lipsa toaletelor publice în Constanța. „Le-am reinventat pe cele care existau”

21 Jun 2022 1661

ZIUA-n amiaza mare Abandonat de partidele din coaliția locală, Vergil Chițac cere sprijinul constănțenilor. „Mi-am scos dopurile din urechi”

18 Jun 2022 5981

EXCLUSIV Vergil Chițac, despre parcările din Mamaia. „Eu sunt primarul turiștilor sau primarul constănțenilor?” (VIDEO)

17 Jun 2022 1978

EXCLUSIV! Ce spune Chițac despre soarta „bisericii de pe trotuar”. „Este un ordin primit!” (VIDEO)

17 Jun 2022 2447

ZIUA-n amiaza mare Primarul Vergil Chițac vorbește despre problemele constănțenilor

17 Jun 2022 2616