ZIUA-n amiaza mare Datoria morală a profesorul universitar doctor Tasin Gemil, a face cunoscute istoria și cultura tătară

  • Dat fiind că trecutul tătarilor este aproape necunoscut în România, inclusiv și îndeosebi cel al tătarilor dobrogeni, Tasin Gemil spune că a acordat prioritate problemei etnogenezei, prezenței tătarilor în Dobrogea și Bugeac.
 
Emisiunea „ZIUA-n amiaza mare“ de vineri, 20 august, a fost pentru profesorul universitar doctor Tasin Gemil un prilej în care a putut vorbi despre comunitatea tătară, din care face parte, cu aceeași plăcere de câte ori este invitat să o facă. Reputatul istoric, fost politician, diplomat și cadru universitar apreciat, a avut parte, în impresionanta  sa carieră, de numeroase aprecieri, titluri, distincții, premii, decorații. Cele mai multe, primite în urma unor minuțioase cercetări despre populația turco-tătară. Dar ceea ce își dorește cu ardoare, și pentru asta muncește de 50 de ani, este elaborarea unei istorii reale a tătarilor. Ultima sa lucrare științifică, „Tătarii: relații cu otomani și români”, contribuie major la împlinirea uriașei sale dorințe.
 

Chiar și „Pe drumurile istoriei“, unde profesorul Tasin Gemil își deapănă amintirile, prezentându-și apoi multiplele personalități, de profesor, cercetător științific, istoric, ambasador, deputat, este o carte în care transpare clar originea sa tătară și proveniența dobrogeană. De altfel, regretatul Virgil Coman, cel care a realizat mare parte din convorbirile cu profesorul  Tasin Gemil din „Pe drumurile istoriei,” a remarcat aceste aspecte.
 
 „Mulți cititori, nu numai tătari, ci și toți cei care nu îi cunosc pe tătarii din România, vor afla din această carte multe, foarte multe lucruri neștiute. Comunitatea tătară este privită aici din interiorul ei, de către un istoric, politician și diplomat cu experiență. În mare măsură, această carte este și una de istorie recentă, cu multe documente și informații noi, care vor întregi și nuanța imaginea de ansamblu a României din ultimele decenii”, spunea Virgil Coman  înainte de apariția cărții.
 
La „ZIUA-n amiaza mare“, profesorul Tasin Gemil a vorbit pe larg despre tătari și ultima sa creație științifică, „Tătarii: Relații cu otomani și români“. A inclus în ea studii redactate și publicate în ultimele trei decenii. Dat fiind că trecutul tătarilor este aproape necunoscut în România, inclusiv și îndeosebi cel al tătarilor dobrogeni, Tasin Gemil spune că a acordat prioritate problemei etnogenezei, prezenței tătarilor în Dobrogea și Bugeac. A scris despre raporturile Hanatului din Crimeea cu Poarta otomană și despre situația actuală și de viitor a comunității tătare din România.
 
Complexa problematică tătară nu este lămurită nici în această carte, susține profesorul Tasin Gemil. „Credem însă că apariția ei reprezintă un pas important pe calea lungă, extrem de dificilă a elaborării unei istorii reale a tătarilor. Este obiectivul final al activității mele de istoric pe care nu știu însă dacă îl voi putea atinge în timpul ce mi-a mai rămas”, a declarat respectatul om de cultură.
Dar deja s-a apucat de altă lucrare, este tot timpul ocupat. Are proiecte. „Cât îmi mai dă Dumnezeu să pot lucra, voi lucra fără să pierd o clipă”, a spus domnul profesor la „ZIUA-n amiaza mare”. 
 
 Citește și:

Profesorul universitar doctor Tasin Gemil, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”


 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Probleme la Recensământ. Navodari NU are recenzori

14 May 2022 718

„ZIUA-n amiaza mare” Cum au reușit constănțenii să se autorecenzeze online (VIDEO)

13 May 2022 645

ZIUA-n amiaza mare Despre Recensământ cu directorul DJS, Monica Eliana Constantin

12 May 2022 708

ZIUA-n amiaza mare. Pescuitul este în strânsă legătură cu turismul din Delta Dunării (VIDEO)

06 May 2022 491

ZIUA-n amiaza mare Delta Dunării și problemele ei de toate zilele

05 May 2022 591

ZIUA-n amiaza mare Delta Dunării are nevoie de turiști educați, respectuoși față de natură. Cu cât vor crește accesul și amenzile pentru „turiștii neprietenoși”

30 Apr 2022 803

ZIUA-n amiaza mare 1 Mai în Delta Dunării. Un paradis verde, respectat de iubitorii de natură

29 Apr 2022 676

ZIUA-n amiaza mare Minivacanța de 1 Mai în Delta Dunării

28 Apr 2022 793

Un bărbat amenința că se sinucide în ziua de Paște. De ce voia să se arunce de pe acoperișul unui bloc

24 Apr 2022 1436

„ZIUA-n amiaza mare” Tarifele pentru minivacanța de 1 Mai, dar și pentru sezonul estival, la malul mării

15 Apr 2022 711

ZIUA-n amiaza mare Cât de pregătit este litoralul pentru deschiderea sezonului estival

14 Apr 2022 909

ZIUA-n amiaza mare Ovidiu Cupșa despre lupta marinarilor pentru reînființarea flotei comerciale române

09 Apr 2022 1077

Ovidiu Cupșa, director CERNOAV, despre ceea ce înseamnă domeniul off-shore (VIDEO)

08 Apr 2022 620

Despre marinărie și nu numai, la „ZIUA-n amiaza mare”, cu Ovidiu Cupșa

07 Apr 2022 710

ZIUA-n amiaza mare Roberto Tortora, italianul optimist îndrăgostit de litoralul românesc

02 Apr 2022 893