ZIUA-n amiaza mare DGASP Constanța, sufocată de solicitări. S-a triplat numărul persoanelor cu boli mintaleDirecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) este instituția din subordinea Consiliului Județean Constanța care, în ultimul an, în contextul pandemiei, a fost expusă unor mari pericole. Deși mulți dintre salariați au fost infectați cu virusul periculos, au revenit și și-au continuat activitatea, având grija beneficiarilor, cum pompos li se spune persoanelor cu nevoi speciale, copii și adulți, internați în centrele direcției. Și, pe lângă amenințarea valului patru al pandemiei și perspectivele sumbre ale evoluției coronavirozei, cei peste 1700 de angajați au fost păliți, recent, și de vestea că nu au salariile asigurate pe lunile octombrie, noiembrie și decembrie.
 
Vestea bună a fost adusă de directorul DGASP Constanța, Carmen Răducu, la „Ziua-n amiaza mare”. Se pare că președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu a obținut deja de la guvern asigurări privind alocarea de fonduri pentru plata salariilor instituției pe ultimele trei luni ale anului. La această oră, nouă angajați ai DGASPC sunt confirmați cu COVID 19, șapte dintre ei fiind nevaccinați. Iar din rândul beneficiarilor, doar doi copii din centrele de plasament sunt infectați. Au sub 12 ani, nu sunt vaccinați.
 
 Acum că autoritățile au dat liber pentru a treia doză de vaccinare, și având în vedere că în centrele mari pentru persoanele adulte cu handicap sunt oameni vulnerabili, DGASPC Constanța așteaptă instrucțiunile de la Direcția de Sănătate Publică pentru  a se conforma. „Persoanele deplasabile vor fi însoțite de angajații Direcției la centrele de vaccinare. Pentru cei imobilizați, există echipe mobile, din partea DSP, care vin la sediile centrelor și vaccinează persoanele care și-a dat consimțământul”, a explicat Carmen Răducu.
 
În centrele DGASPC sunt instituționalizați 404 copii și 783 de adulți. Toate persoanele adulte sunt încadrate în grad de handicap. Alți 505 copii sunt în grija a 328 de asistenți maternali, plătiți de Direcție. Carmen Răducu își propune să extindă rețeaua de asistență maternală „pentru ca asigură acel mediul familial de care au copii nevoie”. În acest sens DGASPC va întări colaborările cu primăriile din județ care pot identifica doritorii ce pot contribui, astfel, la dezvoltarea serviciilor de asistență socială. „Este important să nu se piardă acest moment pentru că avem la îndemână proiecte europene de care putem profita. Doamne ajută să ne iasă”, și-a arătat, Carmen Răducu, optimismul.
 
Directorul DGASPC a vorbit și despre avalanșa de solicitări pentru instituționalizarea persoanelor adulte cu handicap. 130 de persoane sunt pe lista de așteptare. Este vorba de persoane care au probleme psihice, schizofrenie, demență timpurie, oligofrenie, alzheimer. La cauze, Carmen Răducu vede degradarea stării de sănătate a populatiei,„dar și anul pandemic și-a spus cuvântul deoarece s-a zdruncinat tot ce era siguranța unei familii”. Partea dramatică este că aceste persoane sunt pe liste de așteptare pentru că DGASPC a oprit intrările, „nu mai avem unde, centrele sunt sufocate”. In mod normal un centru ar trebui să aibă 50 de beneficiari, dar de exemplu, cel de la Poarta Albă are 98 iar cel de la Techirghiol, 128.  Direcția urmează să construiască 13 căsuțe in care beneficiarii vor fi relocați.
 
Pe lângă primării, DGASP ar fi vrut să colaboreze mai mult și cu ONG-urile, insă, spre deosebire de vestul țării, unde voluntarii chiar au preluat mai multe servicii sociale, externalizate de direcțiile de acolo, la Constanța nu-i așa. Nici măcar pe îngrijirea la domiciliu nu se pot pune bazele unor colaborari. Singurele parteneriate sunt cu Fotbal Club Farul Constanța și Fundația pacienților bolnavi de cancer.  „A venit conducerea Clubului, Gică Popescu, impreună cu jucătorii, la Căsuța de tip familial „Decebal”. Pe lângă faptul că au adus mingi, echipament sportiv, le-au spus copiilor cât de important este să nu renunțe la carte și să facă sport in același timp. Copiii au fost încântați, faptul că vor să selecteze din băieți, faptul că îi acceptă la antrenamente, este mai mult decât important pentru ei”, a povestit Carmen Răducu. Iar voluntarii celei de a doua fundații asigură consilieră psihologică adulților din centrele DGASPC.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Mihai Lupu -„ Nu sunt mulțumit de activitatea mea pentru că mereu e loc de mai bine. “ (Video)

03 Dec 2021 330

ZIUA-n amiaza mare Invitații sunt șefii municipiului și județului Constanța

02 Dec 2021 649

Bombardarea navei Fundulea, la 34 de ani de la tragedie „Puțină lume știe ce înseamnă viața pe mare. Între noi și Dumnezeu nu mai e nimeni” (galerie foto+video)

27 Nov 2021 46491

ZIUA-n amiaza mare Rememorarea bombardării navei Fundulea, detalii de la supraviețuitori

26 Nov 2021 724

Bombardarea navei Fundulea, rememorată la „ZIUA-n amiaza mare“

25 Nov 2021 945

O femeie a fost violată ziua-n amiaza mare, pe o stradă din Bistrița. Unul dintre atacatori are 13 ani

22 Nov 2021 5215

Vergil Chițac, un primar neînțeles „Constănțenii trebuie să înțeleagă că oamenii dezvoltă comunitatea, nu primăria”

20 Nov 2021 2883

ZIUA-n amiaza mare Vergil Chițac, primarul Constanței, detalii despre spațiile verzi și circulația în zona Peninsulară

19 Nov 2021 1522

Primarul Constanței, Vergil Chițac, la „ZIUA-n amiaza mare“

18 Nov 2021 1033

ZIUA-n amiaza mare Indignarea managerului de la „Salvare” - „Certificatul verde trebuia legiferat din primăvară. Am fi scăpat de acest val patru, nimicitor, cu mii de decese”

13 Nov 2021 1622

Managerul SAJ Constanța, despre situația Covid Nu trebuia să ne relaxăm în vară. A fost o iluzie

12 Nov 2021 1291

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, dr. Ionuț Cealera, la „ZIUA-n amiaza mare”

11 Nov 2021 920

Noul USL, văzut de Septimiu Bourceanu (PNL) și Lucian Lungoci (PSD), parlamentarii „boboci” de Constanța

06 Nov 2021 1148

ZIUA-n amiaza mare Parlamentarii „boboci“ din PNL și PSD Constanța, despre primul lor an de activitate în Parlamentul României

05 Nov 2021 650

Parlamentarii „boboci“ din PNL și PSD Constanța, la „ZIUA-n amiaza mare“

04 Nov 2021 904