ZIUA-n amiaza mare DGASP Constanța, sufocată de solicitări. S-a triplat numărul persoanelor cu boli mintaleDirecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) este instituția din subordinea Consiliului Județean Constanța care, în ultimul an, în contextul pandemiei, a fost expusă unor mari pericole. Deși mulți dintre salariați au fost infectați cu virusul periculos, au revenit și și-au continuat activitatea, având grija beneficiarilor, cum pompos li se spune persoanelor cu nevoi speciale, copii și adulți, internați în centrele direcției. Și, pe lângă amenințarea valului patru al pandemiei și perspectivele sumbre ale evoluției coronavirozei, cei peste 1700 de angajați au fost păliți, recent, și de vestea că nu au salariile asigurate pe lunile octombrie, noiembrie și decembrie.
 
Vestea bună a fost adusă de directorul DGASP Constanța, Carmen Răducu, la „Ziua-n amiaza mare”. Se pare că președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu a obținut deja de la guvern asigurări privind alocarea de fonduri pentru plata salariilor instituției pe ultimele trei luni ale anului. La această oră, nouă angajați ai DGASPC sunt confirmați cu COVID 19, șapte dintre ei fiind nevaccinați. Iar din rândul beneficiarilor, doar doi copii din centrele de plasament sunt infectați. Au sub 12 ani, nu sunt vaccinați.
 
 Acum că autoritățile au dat liber pentru a treia doză de vaccinare, și având în vedere că în centrele mari pentru persoanele adulte cu handicap sunt oameni vulnerabili, DGASPC Constanța așteaptă instrucțiunile de la Direcția de Sănătate Publică pentru  a se conforma. „Persoanele deplasabile vor fi însoțite de angajații Direcției la centrele de vaccinare. Pentru cei imobilizați, există echipe mobile, din partea DSP, care vin la sediile centrelor și vaccinează persoanele care și-a dat consimțământul”, a explicat Carmen Răducu.
 
În centrele DGASPC sunt instituționalizați 404 copii și 783 de adulți. Toate persoanele adulte sunt încadrate în grad de handicap. Alți 505 copii sunt în grija a 328 de asistenți maternali, plătiți de Direcție. Carmen Răducu își propune să extindă rețeaua de asistență maternală „pentru ca asigură acel mediul familial de care au copii nevoie”. În acest sens DGASPC va întări colaborările cu primăriile din județ care pot identifica doritorii ce pot contribui, astfel, la dezvoltarea serviciilor de asistență socială. „Este important să nu se piardă acest moment pentru că avem la îndemână proiecte europene de care putem profita. Doamne ajută să ne iasă”, și-a arătat, Carmen Răducu, optimismul.
 
Directorul DGASPC a vorbit și despre avalanșa de solicitări pentru instituționalizarea persoanelor adulte cu handicap. 130 de persoane sunt pe lista de așteptare. Este vorba de persoane care au probleme psihice, schizofrenie, demență timpurie, oligofrenie, alzheimer. La cauze, Carmen Răducu vede degradarea stării de sănătate a populatiei,„dar și anul pandemic și-a spus cuvântul deoarece s-a zdruncinat tot ce era siguranța unei familii”. Partea dramatică este că aceste persoane sunt pe liste de așteptare pentru că DGASPC a oprit intrările, „nu mai avem unde, centrele sunt sufocate”. In mod normal un centru ar trebui să aibă 50 de beneficiari, dar de exemplu, cel de la Poarta Albă are 98 iar cel de la Techirghiol, 128.  Direcția urmează să construiască 13 căsuțe in care beneficiarii vor fi relocați.
 
Pe lângă primării, DGASP ar fi vrut să colaboreze mai mult și cu ONG-urile, insă, spre deosebire de vestul țării, unde voluntarii chiar au preluat mai multe servicii sociale, externalizate de direcțiile de acolo, la Constanța nu-i așa. Nici măcar pe îngrijirea la domiciliu nu se pot pune bazele unor colaborari. Singurele parteneriate sunt cu Fotbal Club Farul Constanța și Fundația pacienților bolnavi de cancer.  „A venit conducerea Clubului, Gică Popescu, impreună cu jucătorii, la Căsuța de tip familial „Decebal”. Pe lângă faptul că au adus mingi, echipament sportiv, le-au spus copiilor cât de important este să nu renunțe la carte și să facă sport in același timp. Copiii au fost încântați, faptul că vor să selecteze din băieți, faptul că îi acceptă la antrenamente, este mai mult decât important pentru ei”, a povestit Carmen Răducu. Iar voluntarii celei de a doua fundații asigură consilieră psihologică adulților din centrele DGASPC.
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 27 noiembrie 2023. Lună plină în Gemeni

27 Nov 2023 1075

Pubelă de gunoi furată din fața unei curți, în plină zi. Totul s-a produs în cartierul Coiciu din Constanța (VIDEO)

02 Mar 2023 2661

ZIUA-n amiaza mare Doctorul misionar Emil Barbu - „A face bine este ca un drog. Chiar dacă obosești, ești fericit"

09 Jul 2022 3084

ZIUA-n amiaza mare. Medicul chirurg, Emil Barbu „Visul meu a fost să merg în țările sărace și să ajut acolo. Mi-am dorit să fiu medic“ (VIDEO)

08 Jul 2022 1665

Chirurgul Emil Barbu, salvatorul a mii de bolnavi din țări foarte sărace, la „ZIUA-n amiaza mare”

07 Jul 2022 1590

ZIUA-n amiaza mare Crescută de oameni de afaceri și politicieni, soție de academician. Dezvăluirile deputatei Cristina Dumitrache (VIDEO)

02 Jul 2022 2484

ZIUA-n amiaza mare Deputatul Cristina Dumitrache despre propunerea legislativă de legalizare a cannabis-ului medicinal (VIDEO)

01 Jul 2022 1362

Cristina Dumitrache, la ZIUA-n amiaza mare

30 Jun 2022 1485

ZIUA-n amiaza mare Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, despre implicarea instituției pe care o conduce în proiectul restaurării Cazinoului din Constanța (VIDEO)

24 Jun 2022 1720

Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Daniel Șandru la ZIUA-n amiaza mare

23 Jun 2022 1861

Chițac, despre lipsa toaletelor publice în Constanța. „Le-am reinventat pe cele care existau”

21 Jun 2022 1610

ZIUA-n amiaza mare Abandonat de partidele din coaliția locală, Vergil Chițac cere sprijinul constănțenilor. „Mi-am scos dopurile din urechi”

18 Jun 2022 5929

EXCLUSIV Vergil Chițac, despre parcările din Mamaia. „Eu sunt primarul turiștilor sau primarul constănțenilor?” (VIDEO)

17 Jun 2022 1941

EXCLUSIV! Ce spune Chițac despre soarta „bisericii de pe trotuar”. „Este un ordin primit!” (VIDEO)

17 Jun 2022 2407

ZIUA-n amiaza mare Primarul Vergil Chițac vorbește despre problemele constănțenilor

17 Jun 2022 2559