ZIUA-n amiaza mare Florin Albu, video jurnalistul pentru care vacanța înseamnă muncă


De peste zece ani, Florin Albu, fost realizator la Travel Mix Chanel, descoperă destinații turistice pe care le promovează în România, în toate formele posibile. De la articole în reviste de specialitate, până la materiale radio, video, foto. Proiectele sale sunt  finalizate în pachete de servicii turistice oferite vilegiaturiștilor. Are mai multe asemenea proiecte, și în România, și în străinătate. Un proiect drag sufletului lui este „Călător în România”, în care Florin și echipa lui prezintă circuite turistice ilustrate video și foto. „Facem un ghidaj specific turismului românesc în baza acestor imagini”, a explicat Florin la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
Florin și, „gașca mea de la Doctor Travel”, cum îi place să o numească, reușesc, de fapt, să aducă turiștii în locurile pe care ei le explorează în prealabil. Lucrează cu opt oameni, dar, de fiecare dată, la fiecare „expediție”, numărul persoanelor este cel puțin dublu, tocmai în ideea de a extinde prezentarea destinațiilor în toată țara. Mare parte din echipa sa este formată din membri ai Federației Internaționale a Jurnaliștilor de Turism, filiala România. Fiecare contribuie cu ce știe. Filmare, fotografie, montaj, scenariu, text, regie etc. Ultimul lor proiect este insula Ammouliani din Grecia. Este singura insulă locuită din peninsula Halkidiki. Un sat, un paradis verde, care, până în urmă cu 100 de ani,  era locuit doar de câțiva călugări de pe muntele Athos, aflat la o aruncătură de băț de insulă.
 
Florin Albu a povestit că s-a îndrăgostit de Ammouliani în urmă cu patru ani, când a pășit pentru prima dată pe micuța insulă, care are o lungime de doar 6 kilometri și numai 500 de locuitori.
 
„Impactul a fost șocant. Parcă m-am întors, undeva în trecut, în Grecia aceea clasică, satul acela vechi”, își amintește el. A fost fascinat de liniștea de pe insulă, de străzile pline de flori colorate, pensiunile cochete, hotelurile mici și elegante, tavernele de pe malul Mării Egee, care oferă mâncare tradițională grecească la prețuri accesibile. Ammouliani fiind foarte aproape de muntele Athos, are parcă o aură de protecție pe care o impune asupra insulei. De aceea, oamenii de aici sunt puțin mai altfel, mai calzi, mai plăcuți, mai frumoși, mai cu frica lui Dumnezeu.
 
De altfel, pe insulă nu există polițiști. „Nu se fură, nu există infracționalitate” a confirmat și președintele Asociației de Promovare Turistică a micuței insule grecești, Nikitas Martigakis.
 
Marea, de un turcoaz cristal, se vede din orice punct al insulei, care este înconjurată de 23 de plaje, amenajate sau sălbatice. În „golful algelor moarte” s-a format singura plajă cu nisip negru, care, în apa mării, se transformă într-un nămol terapeutic. „Am văzut că ușor, ușor, lumea caută genul acesta de plajă. Vor și altceva decât găsesc în toate celelalte insule din Grecia”, a spus Florin Albu la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
Insula nu este o destinație tocmai ieftină. O cameră costă între 50 de euro, cu mic dejun inclus, și cel mult 90 de euro, cu mic dejun inclus. Aici apare un model interesant. Unitățile de cazare nu au restaurant. Pe toată insula sunt taverne care oferă mâncăruri tradiționale savuroase. Tavernele și hotelurile împart cumva serviciile de turism. Să fie toată lumea, de pe insulă, mulțumită. 
 
Ammouliani este o destinație pentru familiile cu copii sau pentru cupluri. „Dacă  vrei să te bucuri de mare, de plajă, liniște, de un peisaj sălbatic și de un cadru geografic natural, alegi insula asta. Dacă vrei distracție, cluburi de noapte și petreceri până in zori, mergi în Mykonos, Rodos etc”, recomandă Florin.

 
In timpul sezonului estival, toți locuitorii insulei se ocupă cu turismul, iar în extrasezon, cu pescuitul.
 


Claudiu Vatau, coechipierul lui Florin Albu, este numit „omul cu drona”, pentru că filmează insula de sus. El este cel care, pentru a prezenta rezultatele muncii de echipă pe insulă, a venit cu ideea creării site-ului ammouliani.ro. Iar cel care îmbracă, frumos, în cuvinte, tot ceea ce echipa surprinde în imagini este scriitorul Mihai Gălățanu. Ultimul venit în echipă este Ovidiu Oprea, un fotograf de excepție, ale cărui creații le-ați văzut deja în interviurile cu Florin și colegii lui. 
 
 
Munca de patru ani a echipei de la Doctor Travel are deja rezultate. Numărul turiștilor români care ajung la Ammouliani este din ce în ce mai mare. Printre cei peste 10.000 de turiști bulgari, sârbi, germani sau francezi sunt, de la an la an, și mai mulți români, care, vorba lui Claudiu, se îndrăgostesc de „liniștea de aici și de spiritul familial al celor de pe insulă”. Iar Florin Albu nu și-a putut ascunde bucuria după ce mai mulți turiști români, care l-au văzut la recepția hotelului sau pe plajă, l-au recunoscut. „Ești omul din filmul cu Ammouliani, de acolo am aflat despre insulă”, i-au spus. Ba chiar i-au cerut să se pozeze cu el.
 
Citește și:

ZIUA-n amiaza mare Invitatul este Florin Albu, video jurnalist de turism

 
 
   
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Horoscop pentru marți, 02 aprilie 2024. Tensiuni în relațiile sentimentale pentru una dintre zodii

02 Apr 2024 833

#ConstanțaEsteBine 27 noiembrie 2023. Lună plină în Gemeni

27 Nov 2023 1209

Pubelă de gunoi furată din fața unei curți, în plină zi. Totul s-a produs în cartierul Coiciu din Constanța (VIDEO)

02 Mar 2023 2752

ZIUA-n amiaza mare Doctorul misionar Emil Barbu - „A face bine este ca un drog. Chiar dacă obosești, ești fericit"

09 Jul 2022 3375

ZIUA-n amiaza mare. Medicul chirurg, Emil Barbu „Visul meu a fost să merg în țările sărace și să ajut acolo. Mi-am dorit să fiu medic“ (VIDEO)

08 Jul 2022 1774

Chirurgul Emil Barbu, salvatorul a mii de bolnavi din țări foarte sărace, la „ZIUA-n amiaza mare”

07 Jul 2022 1676

ZIUA-n amiaza mare Crescută de oameni de afaceri și politicieni, soție de academician. Dezvăluirile deputatei Cristina Dumitrache (VIDEO)

02 Jul 2022 2634

ZIUA-n amiaza mare Deputatul Cristina Dumitrache despre propunerea legislativă de legalizare a cannabis-ului medicinal (VIDEO)

01 Jul 2022 1449

Cristina Dumitrache, la ZIUA-n amiaza mare

30 Jun 2022 1566

ZIUA-n amiaza mare Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, despre implicarea instituției pe care o conduce în proiectul restaurării Cazinoului din Constanța (VIDEO)

24 Jun 2022 1787

Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Daniel Șandru la ZIUA-n amiaza mare

23 Jun 2022 1953

Chițac, despre lipsa toaletelor publice în Constanța. „Le-am reinventat pe cele care existau”

21 Jun 2022 1708

ZIUA-n amiaza mare Abandonat de partidele din coaliția locală, Vergil Chițac cere sprijinul constănțenilor. „Mi-am scos dopurile din urechi”

18 Jun 2022 6037

EXCLUSIV Vergil Chițac, despre parcările din Mamaia. „Eu sunt primarul turiștilor sau primarul constănțenilor?” (VIDEO)

17 Jun 2022 2017

EXCLUSIV! Ce spune Chițac despre soarta „bisericii de pe trotuar”. „Este un ordin primit!” (VIDEO)

17 Jun 2022 2492