ZIUA-n amiaza mare Liderul SANITAS, Nicolae Manea - Personalul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, afectat de incendiu, cere amplasarea unui spital modular in curtea unității

  • Liderul SANITAS, Nicolae Manea: Personalul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, afectat de incendiu, cere amplasarea unui spital modular in curtea unității.
Tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde șapte pacienți au fost răpuși în urma unui incendiu izbucnit la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI), a lăsat în urmă o unitate nefuncțională, cu angajați răspândiți pe la alte spitale. Știind că spitalul nu va fi prea curând repus pe picioare, personalul medical, conștient că în plină pandemie este nevoie acută de paturi pentru bolnavii de COVID, cere autorităților amplasarea unei unități modulare în curtea unității. Vestea a fost adusă, la „Ziua-n amiaza mare” de președintele sindicatului SANITAS, Constanța, Nicoale Manea. Și tot el a spus că, rapid, spitalul va avea un manager interimar.   
 
Cei aproape 300 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase sunt priviți de președintele SANITAS, Nicolae Manea, ca niște eroi. Deși în ziua tragediei, când s-au chinuit din răsputeri, medici, asistenți, infirmiere, brancardieri,  studenți, să scoată din incendiu pacienții rămași în spital, au spus că și-au făcut datoria, liderul sindical consideră că, de fapt, și-au riscat viața. „Și, pe lângă devotament, personalul medical de la Spitalul de Boli Infecțioase își dorește să ajute în continuare”, a anunțat Manea. Detașarea cadrelor medicale către alte unități ar fi o soluție termporară, dar nu rezolvă problema gravă a pandemiei, nu rezolvă problema stringentă a paturilor, a îmbolnăvirilor care nu se mai opresc. 
 
De aceea, personalul medical a venit cu o idee. Reprezentanții spitalului au început să facă demersuri, la guvern, la Raed Arafat, că doar e șeful Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la autoritățile locale, să monteze un spital modular în curtea spitalului. „Această unitate modulară se poate monta extrem de ușor, se contectează la oxigen, s-ar face repede. Spitalul are oxigen, are specialiști, are loc unde să fie amplasat.Trebuie doar voință”, a argumentat Nicolae Manea. Chiar dacă saloanele și secția ATI a spitalului ar fi reabilitate de către primăria Constanța, așa cum de altfel a dat asigurări, nu vor putea deveni funcționale decât după obținerea autorizațiilor ISU, DSP etc. „Este un pericol foarte mare la Spitalul de Boli Infecțioase. Dacă nu se ține echipa aceasta unită, ar putea să se spargă” a avertizat liderul SANITAS
 
În altă ordine de idei, Nicolae Manea  a prezentat problemele din Sănătate, a vorbit despre lupta  sindicală, de peste 30 de ani, pentru drepturile cadrelor medicale din spitale și unitățile de asistență socială. SANITAS are, la Constanța, peste 5000 de membri activi. SANITAS Constanța este privit și apreciat ca cel mai bun sindicat din țară. Va continua să iasă în stradă, să protesteze, să depună memorii, până când Sănătatea va deveni un domeniu prioritar pentru guvernanți. „Acum, nici vorbă să fie, cel mai elocvent exemplu este că bugetul Sănătății a fost tăiat, in 2021, cu 12-13%”, a explicat liderul sindical. Plus că  miniștrii de la Sănătate au luat decizii fără consultarea sindicatelor din domeniu, oameni care știu exact ce se întâmplă în miezul problemelor din sistem.
 
Lupta sindicală continuă. „Niciodată nu vom înceta aceste acțiuni, niciodată nu o să lăsăm garda jos.  Am depus solicitări la guvernul României de  a rezolva problemele de finanțare , salarizarea personalului, de majorare a numărului personalului prin schimbarea normativelor, de plata tuturor drepturilor. Avem, pe lângă răbdare, multă voință”, dă asigurări președintele SANITAS Constanța, Nicolae Manea. Vorbește despre drepturi salariale neonorate de autorități incă de pe vremea stării de urgență. Nici acum nu s-a primit stimulentul de risc din perioada stării de urgență.  Potrivit liderului sindical „am ajuns să protestăm ca domnii guvernanți să respecte legile”.
 
Tragedii precum cea de la Spitalul de Boli Infecțioase se pot întâmpla oricând și oricum, avertizează Nicolae Manea, precizând că totul pleacă de la subfinanțarea sistemului de sănătate. Dacă dotările necesare ar fi fost rezolvate, nu s-ar fi ajuns aici. Abnegația personalului medical nu este suficientă. Iar spitalele sunt din ce în ce mai pline, personalul medical, extenuat. Și peste toate astea, apar și măsuri care se bat cap in cap, impuse de autorități. SANITAS se pronunță împotriva restrângerii drepturilor populației in pandemie, împotriva oricărei cheltuieli trecute in sarcina angajatului. „Este normal și firesc să existe testare, să existe obțiunea de vaccinare,  dar nu sunt pentru obligativitate. Dacă îi obligi pe oameni, reacția este de împotrivire. Trebuie să îi convigi, să fii credibil pentru ca oamenii să te urmeze”, este de părere Nicolae Manea.
 


Citește și:

Nicolae Manea, președintele sindicatului SANITAS Constanța, invitat la „ZIUA-n amiaza mare“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bombardarea navei Fundulea, la 34 de ani de la tragedie „Puțină lume știe ce înseamnă viața pe mare. Între noi și Dumnezeu nu mai e nimeni” (galerie foto+video)

27 Nov 2021 1224

ZIUA-n amiaza mare Rememorarea bombardării navei Fundulea, detalii de la supraviețuitori

26 Nov 2021 473

Bombardarea navei Fundulea, rememorată la „ZIUA-n amiaza mare“

25 Nov 2021 718

O femeie a fost violată ziua-n amiaza mare, pe o stradă din Bistrița. Unul dintre atacatori are 13 ani

22 Nov 2021 5138

Vergil Chițac, un primar neînțeles „Constănțenii trebuie să înțeleagă că oamenii dezvoltă comunitatea, nu primăria”

20 Nov 2021 2809

ZIUA-n amiaza mare Vergil Chițac, primarul Constanței, detalii despre spațiile verzi și circulația în zona Peninsulară

19 Nov 2021 1470

Primarul Constanței, Vergil Chițac, la „ZIUA-n amiaza mare“

18 Nov 2021 986

ZIUA-n amiaza mare Indignarea managerului de la „Salvare” - „Certificatul verde trebuia legiferat din primăvară. Am fi scăpat de acest val patru, nimicitor, cu mii de decese”

13 Nov 2021 1588

Managerul SAJ Constanța, despre situația Covid Nu trebuia să ne relaxăm în vară. A fost o iluzie

12 Nov 2021 1247

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, dr. Ionuț Cealera, la „ZIUA-n amiaza mare”

11 Nov 2021 877

Noul USL, văzut de Septimiu Bourceanu (PNL) și Lucian Lungoci (PSD), parlamentarii „boboci” de Constanța

06 Nov 2021 1112

ZIUA-n amiaza mare Parlamentarii „boboci“ din PNL și PSD Constanța, despre primul lor an de activitate în Parlamentul României

05 Nov 2021 637

Parlamentarii „boboci“ din PNL și PSD Constanța, la „ZIUA-n amiaza mare“

04 Nov 2021 884

ZIUA-n amiaza mare Profesorul tătarilor, Aledin Amet - „Noi trăim în limba română, dar trebuie să visăm în limba maternă“

30 Oct 2021 1030

ZIUA-n amiaza mare. Profesorul Aledin Amet (UDTTMR) Generațiile tinere nu mai sunt capabile să ducă o conversație în limba tătară

29 Oct 2021 1240