ZIUA-n amiaza mare Rememorarea bombardării navei Fundulea, detalii de la supraviețuitori


 
  • În urmă cu 34 de ani, a avut loc tragedia prin care s-au stins din viață 30 de membri ai echipajului navei Fundulea, după ce au fost ținta rachetelor trase de iranieni.
  • Dumitrache Delicote, Dacian Botta, Adrian Mihălcioiu sunt invitații ediției de vineri, 26 noiembrie, ora 13.00, a emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“. 

Dumitrache Delicote, Dacian Botta povestesc cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în timpul bombardamentului și după, cum au reacționat autoritățile comuniste din țară, cum a fost viața lor după atacul terorist prin care au trecut.

„Eram la mine în cabină când s-a întâmplat. La primele rachete s-a dezmembrat patul. Am crezut, la prima impresie, că ne-a pus pe uscat. Mi-am dat seama apoi că suntem atacați“, a mărturisit Dacian Botta, Ofițer mecanic II.  

Primisem deja avertismente. A fost un semnal de avertisment pentru România. S-a tras către comandă și cabine. Scopul nu a fost scufundarea navei. Incendiul a fost instantaneu. E greu de uitat vreodată.“ a adăugat Dumitrache Delicote.


Deși au fost zvonuri conform cărora nava avea la bord arme, Dumitrache Delicote, șef mecanic a lămurit lucrurile.

„În acel moment, transportam marmură, nu arme. Am transportat arme cu alte ocazii. Totul era în regulă, legal. “

 

Dacian Botta: „Vreau ca acest eveniment să nu treacă în uitare. Am încercat să aflu câte persoane sunt încă în viață, am descoperit 15, 7 persoane încă nu le-am identificat. Unii au decedat din cauza vârstei, fiind atunci în pragul pensionării. Am încercat să văd dacă reușeșsc să găsesc copii, nepoți. Voi continua să încerc.“

 
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, prezintă pericolul permanent la care au fost și sunt supuși, în activitatea lor, marinarii, pe mările și oceanele lumii, mai ales în zonele de război sau în care pândesc pirații.  

„Zona în care am fost atacați a fost și a rămas în continuare periculoasă. Fenomenul pirateresc a fost acceptat destul de târziu, atunci când a fost luată ostatică o navă cu tot cu echipaj. Acest pericol s-a mărit în multe zone.

Există compensații pentru zonele periculoase în care intră navele. Oamenii au dreptul să refuze participarea în astfel de zone, dar dacă se întâmplă ceva, sumele se dublează.“


De altfel, Adrian Mihălcioiu a vorbit despre exportul pe cale navală care a crescut considerabil, astfel încât numărul de nave se mărește și nu există suficienți marinari pentru a ocupa toate posturile. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor a făcut apel și la doamne, sugerând că o femeie s-ar descurca la fel de bine pe mare, precum un bărbat.

Mai multe informații și detalii povestite de doi dintre supraviețuitorii atacului găsiți în videoclipul de mai jos.

 
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală, este realizată de jurnalista Feri Predescu și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Vasile Zelca, debut de mandat furtunos în fruntea Sindicatului Național al Polițiștilor - „Dacă am avea dreptul la grevă, nu știu pe unde ar mai scoate cămașa guvernele”

15 Jan 2022 5810

ZIUA-n amiaza mare” Președintele SNPPC, Vasile Zelca, despre lupta polițiștilor în prima linie a stării continue de alertă și activitățile de verificare a carantinaților și izolaților

14 Jan 2022 735

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la „ZIUA-n amiaza mare”

13 Jan 2022 842

ISU Bihor Incendii în două localități din județ, generate de coșurile de fum necurățate de funingine

13 Jan 2022 288

ZIUA-n amiaza mare Armenii și rușii lipoveni în sărbătoare. Crăciunul în pandemie

08 Jan 2022 1087

ZIUA LIVE Crăciunul pe stil vechi. „În prima zi de Crăciun, ca toți creștinii, ne adunăm cu familia”

07 Jan 2022 663

Crăciunul pe stil vechi. Liviu Merdinian și Nicolae Artion, liderii armenilor și rușilor lipoveni, la „ZIUA-n amiaza mare”

06 Jan 2022 820

ZIUA-n amiaza mare Urări pentru 2022 de la jurnaliștii ZIUA de Constanța

31 Dec 2021 959

ZIUA-n amiaza mare Gânduri la final de an cu jurnaliștii de la ZIUA de Constanța

30 Dec 2021 1021

ZIUA-n amiaza mare Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu, și vicepreședintele acesteia Nicolae Cușa, despre primele momente de libertate la Constanța

24 Dec 2021 762

ZIUA-n amiaza mare Revoluția la Constanța, după 32 de ani

23 Dec 2021 1148

ZIUA-n amiaza mare Liderii SLN - „Navigatorii, uitați de autoritățile române”

18 Dec 2021 1435

ZIUA LIVE Liderii SLN. „Ne face plăcere să avem membri de sindicat din toate zonele”

17 Dec 2021 631

Liderii SLN, invitați la ZIUA-n amiaza mare

16 Dec 2021 701

ZIUA-n amiaza mare Căsătoriile timpurii, mame minore, abandonul școlar- fenomenele care încă persistă în comunitățile de romi din Constanța. Ce spun mediatorii comunitari

11 Dec 2021 1158