125 de ani de excelență în învățământ, marcați la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“

  • Astăzi va fi dezvelită o placă memorială la colegiu, menită să reprezinte un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, mircist la rândul său.
  • „În Grecia Antică, eroii erau înhumați în temple, pe care le numeau pantoane. Noi am vrut să creăm un astfel de panteon pentru eroii noștri, în jurul basoreliefului realizat de sculptorul Ion Jalea“, a precizat directorul Vasile Nicoară.
  • Acțiunea se înscrie în evenimentele dedicate aniversării a 125 de ani de existență a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.
Momente emoționante la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, din Constanța!
 
Astăzi, 22 mai 2021, va fi dezvelită o placă memorială la colegiu, menită să reprezinte un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, mircist la rândul său.
 
Informația a fost făcută publică ieri de către prof.dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat, de asemenea, directorul adjunct al instituției de învățământ, prof. Loredana Tănase, dar și consilierul de imagine al instituției, Florentina Gheorghe.


 
În ce privește placa memorială, peisajul transpus pe aceasta este unul preluat de pe acropole și este menit să creeze un panteon.
 
„În Grecia Antică, eroii erau înhumați în temple, pe care le numeau pantoane. Noi am vrut să creăm un astfel de panteon pentru eroii noștri, în jurul basoreliefului realizat de sculptorul Ion Jalea. Basorelieful recreează lupta cea mai importantă în Primul Război Mondial, în urma căreia România a devenit stat unitar național independent și a fost realizat de sculptorul Ion Jalea în amintirea elevilor și profesorilor noștri care au murit în timpul Primului Război Mondial. Printre aceștia se află și Vasile Tulbure, primul șef de promoție al nostru, care a murit la Mărășești, strigând, alături de ceilalți români, «Pe aici nu se trece!»“, a declarat directorul Vasile Nicoară.
 
Evenimentul se înscrie în perioada dedicată manifestărilor prilejuite de împlinirea a 125 de ani de existență a instituției de învățământ.
 

Premiul „Outstanding Science Mission“

 
Totodată, în cadrul conferinței de presă au fost prezentate și performanțele impresionante obținute, din nou, de liceenii mirciști.
 

Echipa Tomis VII, formată din elevii Alexandru Târhoacă, Irina Mîcnea, Arun Osman, Victor Dumbravă, Ștefan Solomon și Șerban Ionescu și coordonată de profesorul Ion Băraru, a câștigat premiul „Outstanding Science Mission“, în cadrul etapei naționale a Competiției CanSat.
 
Concursul oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor.

 
Provocarea tinerilor mirciști a fost cu atât mai mare cu cât întreaga pregătire a proiectului s-a făcut în timpul pandemiei de Coronavirus, aceștia neputând să se întâlnească fizic decât în puține situații, restul coordonării și a muncii de echipă fiin organizate în mediul online.
 
La conferința de presă au fost prezenți și reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, aceștia lansând proiectul „Dobrogea, mozaic cultural“, cu ocazia Zilei mondiale pentru Diversitate Culturală, pentru Dialog și Dezvoltare.
 
„Proiectul are drept scop îmbogățirea cunoștințelor elevilor despre diversitatea etniilor din Dobrogea și sporirea implicării în păstrarea identității culturale, dar și de a demonstra că diferențele ne unesc. Biroul Executiv, format din președintele Andreea-Augustina Constantin, secretarul executiv Olivia-Maria Murariu și vicepreședinții Luisa-Elena Vasile, Dima Nancu și Alin-Andrei Barna, a realizat un scurtmetraj în care atât elevii și profesorii, cât și personalități dobrogene, membri ale diverselor comunități, au transmis gânduri și informații despre grupul etnic din care fac parte“, au arătat reprezentanții CNMB.
 
Celebrarea celor 125 de ani de existență a instituției de învățământ continuă cu deschiderea Conferinței „Excelență prin educație“.
 
În continuare, pe parcursul zilelor următoare, vor avea loc prezentarea pieselor de teatru înscrise în concurs, lansarea numărului aniversar al revistei „Zări Alb Astre“, dar și un flash-mob și, respectiv, premierea concursului județean „Literatur@, lasă-ne să te citim“.
 
De asemenea, vor fi lansate lucrările „Cronica CNMB 2017-2020“, „Frumoasa și utila matematică“, urmând ca vineri, 28 mai 2021, să fie proiectat filmul aniversar și să aibă loc festivitatea de premiere a profesorilor și a invitaților.
 
Sâmbătă, 29 mai 2021, va fi organizată o excursie la cetatea Histria, iar pe 5 iunie 2021 se va desfășura Concursul de matematică „Mate la puterea 125“.
 
Pe data de 8 iunie 2021, vor fi prezentate rezultatele concursului județean „L’Homme et la mer“, fiind premiați câștigătorii acestuia.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

ZIUA LIVE. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța – o tradiție vie a excelenței în educație, ce dăinuie de 125 de ani

Sărbătoare la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei firme vor livra rechizite de birou și școlare pentru Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța. Detalii din contract (document)

23 Jul 2021 433

#DobrogeaDigitală Povestea detaliată a vizitei Regelui Carol I la Liceul „Mircea cel Bătrân“ din 1913 - „În ochii săi luceşte mulţumirea“

22 Jul 2021 1030

Ce societate se va ocupa de lucrări de reparații curente la Cazarma 1369 Constanța (document)

20 Jul 2021 1332

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța​, contracte cu o firmă din Valu lui Traian și una din București (documente)

20 Jul 2021 939

O firmă din București a obținut un contract cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța. Despre ce este vorba (document)

19 Jul 2021 1697

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța a cumpărat echipament sportiv. Detalii din contract (document)

15 Jul 2021 1516

#DobrogeaDigitală „Conferințele pe care le țineau elevii denotă o faustică dorință de cunoaștere” (Revista Zări Albastre 1996)

08 Jul 2021 1597

Avarie RAJA Constanţa. Unde a fost constatată defecţiunea. Consumatori afectați

07 Jul 2021 704

Anunţ RAJA. Se opreşte apa pe mai multe străzi din Constanţa

04 Jul 2021 1543

VIDEO Carambol pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța

29 Jun 2021 3801

Pieton accidentat pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța

26 Jun 2021 1347

Constanța Tragedii una după alta în familia profesoarei găsită decedată împreună cu fiul ei

25 Jun 2021 39633

Constanța Vizită francofonă, la Colegiul „Mircea cel Bătrân”

18 Jun 2021 1538

Constanța Pieton lovit de mașină, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga. Implicată, o șoferiță (video)

17 Jun 2021 2838

Sesiune de examene la Academia Navală „Mircea cel Bătrân"

15 Jun 2021 537