50 de ani de la absolvirea liceului „Mircea cel Bătrân”. Întâlnire emoționantă a promoției 1973 (FOTO+VIDEO)


La împlinirea a 50 de ani de la absolvirea liceului de elită al Constanței, „Mircea cel Bătrân”, 55 de colegi ai promoției 1973 s-au reîntâlnit pentru a rememora frumoasa perioadă a adolescenței lor, pentru a răspunde „prezent” la citirea numelor lor din catalog. A fost promoția cu cei mai mulți olimpici la matematică, la acea vreme. A fost promoția cu cea mai mare rată de intrare la facultățile de atunci.

Oameni cu părul alb, acum, mulți dintre ei pensionari, bunici, absolvenții promoției 73 ai Liceului „Mircea cel Bătrân” au păstrat acea distincție pe care ți-o dă iubirea de carte, de studiu, anii indelungați de școală făcuți din pasiune. Sunt prima generație de absolvenți care a trecut prin mâna renumitului profesor de matematică Constantin Caragea. Cel care a creat și a fost primul diriginte al primei clase speciale de matematică din Constanța. Așa că domnul profesor Caragea a strigat, cu mare emoție, din catalog, numele celor care i-au fost elevi atunci. Au răspuns „prezent” 55 de foști colegi de promoție.

Cel care a reușit să îi adune și să îi organizeze a fost Dumitru Delicote, unul dintre cei mai cunoscuți ofițeri de marină ai României. „Mulțumită profesorilor noștri am fost în poziția de a reuși la orice facultate, lejer. Au avut darul de a ne învăța cum să învățăm și cât să învățăm, cum să ne dozăm eforturile în învățătură. Suntem ceea ce suntem, cu toții, mulțumită dumnealor. Acesta este gradul de excelență al profesorilor de la vremea noastră. Vă mulțumim!”, a spus Dumitru Delicote în sala de clasă in care s-au adunat foștii colegi. Actualul director al Colegiului Mircea cel Bătrân, Vasile Nicoară, nu a stat mult. „Vă mulțumim ca prin copiii și nepoții dumneavostră duceți mai departe tradiția liceului „Mircea cel Bătrân”, a spus, el, și s-a retras, discret.

Profesorul Constantin Caragea părea mai emoționat decât foștii săi elevi. „Pot să spun că a fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea de profesor. Cu elevi foarte buni, care puteau, oricând, să mă încurce. Toți ați făcut facultăți foarte bune, au devenit directori, conducători de companii, profesori de matematică,” a vorbit, domnul profesor, de la catedră. La citirea catalogului le-a recomandat „elevilor” să spună tot ce vor despre ei „pentru că oricum vă pun nota 10”. Așa că doamna Veronica Oprea, fost profesor de matematică, acum pensionară, și-a adus aminte că în prima zi de școală, pe 15 septembrie, profesorul de matematică Caragea a intrat in clasă și le-a spus „Scoateți o foaie de hârtie! Lucrare de control” și le-a dat exerciții cu mulțimiri. 

Pentru profesorul universitar Michael Chircor, din promoția 73 a liceului „Mircea cel Bătrân”, reîntâlnirea cu foștii colegi a fost copleșitoare: „Noi am terminat liceul în 1973 și am pășit în viață. Ne întâlnim după 50 de ani cu viața în spate. Și cu foarte puțin timp și resurse în față. Dar au fost ani frumoși și eu zic că tot ce am acumulat în liceu ne-a și desăvârșit educația, ne-a ajutat în viață”. Organizatorul întâlnirii, Dumitru Delicote, este mai mult decât optimist. Le-a dat asigurări foștilor săi colegi de liceu că se vor mai revedea: „Scopul meu principal este ca să fim cea mai în vârstă promoție a liceului, care celebrează un asemenea eveniment. Deocamdată este jubileul. Sperăm și pe centenar, dacă se poate”.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 713

Lucrări Termoficare Constanța pe strada Mircea cel Bătrân! A fost întreruptă furnizarea căldurii și apei calde

05 Mar 2024 483

Ion Marin Sadoveanu, scriitorul școlit la Constanța, oraș rămas veșnic în amintirile sale

01 Feb 2024 839

Născut la Constanța In memoriam Pericle Martinescu, dispărut dintre noi chiar în Ajunul Crăciunului

23 Dec 2023 959

Dionisie Șincan, reputat jurnalist în presa scrisă și audiovizuală, născut la Constanța

17 Dec 2023 1100

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1132

Marina Cap-Bun, nume important pentru învățământul din Dobrogea, la ceas aniversar

16 Oct 2023 1229

In memoriam Tașcu Gheorghiu, personalitate din Constanța, recunoscută pentru traducerile sale

15 Oct 2023 927

Originar din Constanța Vasile Fati, 79 de ani de la nașterea poetului și ziaristului

12 Oct 2023 773

Anca Doroșenco Ovanez, regizoarea „adoptată” de Constanța, iar mai târziu de francezi

28 Sep 2023 1081

Tudor Popescu, important dramaturg din Constanța cu studii în actorie

08 Sep 2023 1235

Personalități Constanța Hristu Nicolaide, actorul care a fost recompensat cu titlul de artist emerit pentru longevitatea scenică

01 Sep 2023 1236

Eugen Mazilu ar fi împlinit 74 de ani. Peste trei decenii puse în slujba Teatrului de Stat Constanța

09 Aug 2023 1463

Nicolae Țimiraș, scriitorul născut în București, școlit la Constanța și decedat în California

30 Jul 2023 1105

Personalități Constanța Traian Brătianu împlinește 82 de ani. Carieră împărțită între presă, literatură și pedagogie

09 Jun 2023 1359