Activitate în cadrul proiectului Erasmus Șapte elevi de la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“, în vizită de lucru în Spania (galerie foto)



În a doua decadă a lunii mai, a avut loc prima activitate transnațională de învățare și predare pe termen scurt pentru elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica“. Acţiunea s-a derulat în cadrul proiectului european Erasmus+ intitulat „Invaders - How they shaped the Europe of today“, care se desfăşoară în perioada septembrie 2014 - august 2017, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

„Este vorba despre întâlnirea şcolilor din ţările partenere, Irlanda, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania, Italia şi România, pe pământ spaniol, la Şcoala CEIP Gloria Fuertes din Cobisa, în care învaţă elevi cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani. Şcoala constănţeană a participat cu o delegaţie formată din şapte elevi ai claselor a VII-a A şi a VII-a B, alături de coordonatoarea de proiect, prof. Dorina Şacu, respectiv Cici-Corina Vlad, directorul adjunct al instituţiei“, a declarat consilierul de imagine al unităţii şcolare, Veronica Hagi. După primirea caldă a elevilor români, în gara din Cobisa, şi instalarea în familiile gazdă, au urmat cinci zile de activităţi intense. Astfel, reuniunea a prilejuit implicarea elevilor în diverse ateliere precum „Comunicare prin artă“, „Hainele unui soldat roman“, „Pe urmele invadatorilor“, dar şi în dezbateri precum cea pe tema confluenţei celor trei culturi şi religii din Toledo: creştină, iudaică şi musulmană. De asemenea, elevii şi profesorii lor au participat la ore alături de şcolarii spanioli, ceea ce a favorizat cunoaşterea unor aspecte ale acestui sistem de învăţământ, dar s-au implicat şi în întreceri sportive. Unul dintre momentele cele mai frumoase ale acestei reuniuni a constat în efectuarea vizitelor de studiu. Prima dintre ele, intitulată „Pe urmele istoriei“, a însemnat observarea zidului cetății şi a porților de intrare în vechiul oraș Toledo, unde s-au purtat discuții despre apărarea împotriva invadatorilor. În cea de-a doua, de la Parcul Arheologic Segobriga, unul dintre cele mai bine păstrate orașe romane din Spania, elevii au putut vedea cum arătau un amfiteatru, un teatru și băile romane şi au audiat o prelegere despre importanța acestui oraș în cadrul Imperiului Roman, în secolul I. În sfârşit, vizita la Muzeul Prado a constituit un moment de reflecţie asupra istoriei transfigurate în operele marilor creatori, aşa cum a fost Francisco Goya. Astfel de întâlniri sunt extrem de motivante pentru elevi. Ele reprezintă atât un exerciţiu intelectual provocator, cât şi unul social inedit. Integrarea timp de o săptămână într-o familie de nativi înseamnă exersarea limbilor străine, observarea obiceiurilor gazdelor, studierea implicită a mentalităţilor şi practicarea multiculturalităţii. „Aceasta experiență este foarte folositoare pentru viitoarele călătorii, deoarece vom şti la ce să ne așteptăm. Familia la care am stat a fost foarte primitoare şi caldă. Mi-am dat seama de acest lucru de când ne-am întâlnit prima dată şi ne-au așteptat cu postere cu numele nostru. M-am simţit incredibil acolo“, a mărturisit una dintre elevele participante, Andra Dobrin. Următoarea mobilitate cu elevi va avea loc în mai 2016, la Școala Gimnazială nr. 30  „Gheorghe Țițeica“, elevii aşteptând-o cu maximum de interes, deoarece atunci își vor putea demonstra la rândul lor calitățile de gazde.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 775

Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța caută informatician. Îți trebuie minim șase luni de vechime

28 Feb 2024 714

Cumpărări directe Constanța Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“, achiziție de gazon sintetic și de articole sportive (DOCUMENT)

26 Feb 2024 786

Fost director de școală din Constanța, în proces cu Inspectoratul Școlar Județean! S-a fixat primul termen

19 Dec 2023 2897

Una dintre companiile familiei Calotă elaborează documentația de reabilitare și modernizare a școlii gimnaziale nr. 30 Gheorghe Țițeica din Constanța (DOCUMENTE)

10 Dec 2023 1068

Florentina Țigmeanu, directorul demis de la Școala 30 din Constanța, a dat din nou în judecată Inspectoratul Școlar

18 Oct 2023 1437

Fostul director de la Școala nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Constanța

05 Oct 2023 3844

Învățământ Constanța Directorul de la Școala 30 „Gheorghe Țițeica”, eliberat din funcție. Ce spune inspectorul general Sorin Mihai?

20 Sep 2023 3632

Situația containerelor utilizate ca săli de clasă de către Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica din Constanța

11 Sep 2023 1236

Un SRL din Capitală mai câștigă un contract prin atribuire directă de la Primăria Constanța (DOCUMENTE)

17 Jun 2023 1403

Elevi de la Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica" Constanța, în vizită la stația de sortare și reciclare din cadrul Polaris M Holding (GALERIE FOTO)

07 Jun 2023 1260

Acțiuni de combatere a bullying-ului în școlile constănțene. Autoritățile constănțene fac precizări (FOTO+VIDEO)

24 Apr 2023 1547

În urmă cu scurt timp! Curtea de Apel s-a pronunțat în dosarul deschis de Școala 30 Constanța (MINUTA)

21 Mar 2023 7920

Constanța Ce se va întâmpla cu elevii de la Școala nr.30 „Gheorghe Țițeica”, afectată de incendiu

10 Mar 2023 3207

Incendiu la Școala nr.30 „Gheorghe Țițeica” Viceprimarul Florin Cocargeanu face precizări importante despre activitatea în școală (VIDEO)

10 Mar 2023 1635