„AEC nu este o asociație împotriva profesorilor“

Pe data de 4 martie, în sala „Remus Opreanu“ a Consiliului Județean Constanța va avea loc predarea mandatului de președinte al Asociației Elevilor din Constanța (AEC) către mircistul Mihai Tănase (clasa a IX-a, științele naturii bilingv engleză), Alexandru Manda încheindu-și cele trei mandate în fruntea acestei organizații. De fapt, urmează să-și încheie și... viața de licean constănțean, fiind clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu“, cu ochii spre același parcurs precum cel al lui Alexandru Bajdechi... Facultatea de Drept a Universității din București.
 

„Am schimbat mentalități...“

 
Ieri însă a dorit să-și facă publice, din nou, meritele celor trei ani de mandate și, poate mai mult de atât, mândria de a fi reușit să transforme această asociație într-un vector onest al educației. „AEC nu este o asociație împotriva profesorilor, ci militează pentru o educație de calitate, în litera și spiritul legii“.
 
Dincolo de cei 90.000 de km parcurși, elevul Manda a reușit în cei trei ani de AEC să învețe mai mult decât a învățat în cei 12 ani de școală. „Cea mai importantă victorie pentru mine o constituie schimbarea de mentalități. În cei cinci ani de la înființare, AEC a dovedit că poate fi un vector al schimbării și că putem să schimbăm ceva dacă suntem uniți, onești, perseverenți și cu legea în mână! Predau mandatul de președinte al asociației într-o situație mult mai favorabilă, pentru că în ultimii ani am devenit un stakeholder (parte interesată - n.r.) de încredere la masa discuțiilor atât la nivel județean, cât și la nivel național“.
 
Nu s-a ferit să recunoască faptul că cea mai mare dezamăgire rămâne aceea că nu a reușit înființarea Federației Elevilor din România, dar nutrește speranța că succesorii săi vor putea duce la împlinire acest deziderat.
 
Cât despre colaborarea - sau nu - cu Consiliul Județean al Elevilor, Alexandru Manda mărturisea că atât timp cât pe sigla acestei organizații va exista Ministerul Educației Naționale, vor suferi de lipsa capacității organizaționale, fiind mereu... supuși. „Tocmai de aceea a și apărut AEC, în 2013, pentru că am realizat că nu ne putem reprezenta colegii cu demnitate și curaj atât timp cât suntem chemați... la raport!“, a adăugat același fost lider.
 
 
Cum vede elevul perindările în fotoliul de ministru al Educației? „În cei trei ani de mandat am colaborat cu șase miniștri, dintre care cel mai deschis dialogului mi s-a părut Sorin Cîmpeanu. Lipsa de predictibilitate este cruntă, iar un ministru, după instalare, are nevoie de cel puțin două luni de acomodare cu problemele din sistem“, a opinat Alexandru Manda.
 

În loc de bun-rămas

 
Trist, extrem de trist să ajungă să-i judece cei din bănci pe mai-marii ministerului care ar trebui să le ofere siguranță și stabilitatea zilei de mâine. Poate părea băgat prea mult în seamă, poate părea ridicat pe un soclu nemeritat, poate... sunt multe lucruri pe care profesorii și unii părinți și-ar dori să i le reproșeze celui care a reușit să adune drepturile elevilor într-o legislație cu care acum se mândrește. Unii l-au trimis înapoi în bancă, să-și vadă de lungul nasului și de temele pentru acasă... și totuși, Alexandru Manda a reușit să-și scrie numele în educația românească a secolului XXI. Ridicată ștachetă pentru Mihai Tănase!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3405

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 1045

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 880

Asociația Elevilor Constanța, la judecată cu Consiliul Județean Constanța! Ce a decis instanța

08 Feb 2024 835

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 721

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 746

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1387

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1145

Procesul pentru anularea ordinului privind transportul elevilor, suspendat la Constanța! De ce au luat judecătorii această decizie

12 Apr 2023 1139

Proces pentru anularea Ordinului MEC privind transportul elevilor, la Curtea de Apel Constanța. Judecătorii au decis deja că nu trebuie suspendat

09 Apr 2023 959

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1304

Ordin al Ministerului Educației, contestat la Constanța

25 Feb 2023 1122

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1384

Asociația Elevilor din Constanța, acționată în instanță de Consiliul Județean Constanța! Precizări

01 Sep 2022 1930

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1219