AEC se opune în continuare organizării „Zilei Copilului“ la Constanţa şi îl avertizează pe Decebal Făgădău



Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) se plâng că administraţia locală este dezinteresată de problemele tinerilor constănţeni şi de faptul că aceştia nici măcar nu sunt consultaţi atunci când se iau decizii care îi afectează.
 
În acest sens, organizaţiile de tineret au solicitat în luna ianuarie înfiinţarea în oraşul Constanţa a unui consiliu consultativ pe probleme specifice, în conformitate cu prevederile Legii Tinerilor. În aceeaşi cerere, cele două organizaţii au trimis chiar şi o propunere de regulament, după modelul consiliilor consultative din alte unităţi administrativ-teritoriale.
 
„Observăm că viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădau, eludează, cu bună ştiinţă, dispoziţiile Legii Tinerilor şi ale Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională. Astfel, aceste întâlniri «regulate» cu unele organizaţii neguvernamentale nu înseamnă respectarea procedurii de consultare publică, ci distrag de la aplicarea standardelor minimale pe care le impune legea. Tot aceste consultări distrag de la posibilitatea organizării unor consultări în grupuri restrânse, unde să se poată discuta tehnic şi concret asupra viitoarelor proiecte de hotărâre pe care administraţia municipiului doreşte să le înainteze“, se arată într-un comunicat de presă al AEC, remis cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Preşedintele AEC, Alexandru Manda, susţine că Municipiul Constanţa are obligaţia de a înfiinţa acest consiliu, pentru că tinerii trebuie să fie consultaţi cu privire la problemele lor. Astfel, AEC cere în mod public ca autorităţile locale să adopte hotărârea privind înfiinţarea consiliului consultativ pe probleme de tineret şi să respecte prevederile legii transparenţei decizionale, în sensul publicării proiectelor de hotărâre de pe site şi transmiterii acestora prin poştă electronică organizaţiilor neguvernamentale din domeniul respectiv. În caz contrar, cele două organizaţii, CTR şi AEC, ameninţă că vor acţiona în instanţă autorităţile locale şi că vor depune plângeri penale, pentru neglijenţă în serviciu.

Mai mult, cele două organizaţii precizează că se vor opune în continuare organizării evenimentului „Ziua Copilului“ în Constanţa şi susţin că neprezentarea niciunei organizaţii neguvernamentale pentru accesarea de fonduri nerambursabile demonstrează validitatea punctelor de vedere exprimate de acestea. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 874

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 474

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 707

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 699

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 733

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 700

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1359

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1137

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1299

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1499

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1378

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1207

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6220

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1949

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1535