Asociația Elevilor Constanța „Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor“

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) trag un semnal de alarmă cu privire la propunerea Ministerului Educației de a-și asuma plata tuturor burselor de la bugetul de stat!

Potrivit unui comunicat al AEC, luni, 31 ianuarie, Ministerul Educației a anunțat că își dorește ca, la proxima rectificare bugetară, să își asume plata tuturor burselor de la bugetul de stat. Astfel, vor fi restricționate atribuțiile autorităților locale, Consiliile Locale nemaiavând posibilitatea de a suplimenta fondurile pentru burse și de a mări cuantumurile. În acest sens, cuantumurile minime vor deveni cuantumuri fixe.

„Considerăm această propunere ca fiind una inoportuna, având în vedere faptul că sistemul de învățământ ar trebui încurajat să meargă într-o direcție a descentralizării, fiind susținută implicarea autorităților locale, în niciun caz limitată. Mai mult, această schimbare ar fi incorectă față de elevii ce provin din unități administrativ teritoriale care pun accentul pe propria dezvoltare prin intermediul educației. La momentul actual, în Sectorul 1, un elev cu media 10 poate beneficia de o bursă de merit de 600 de lei, însă prin această schimbare acesta ar ajunge să primească doar 200 de lei pe lună.
De asemenea, o asemenea schimbare ar putea fi făcută doar prin modificarea Legii Educației Naționale de către Parlament. În contextul în care Ministerul va dori să adopte o ordonanță de urgență în acest sens, aceasta va fi profund neconstituțională din cauza lipsei urgenței și din cauza afectării regimului unei instituții fundamentale, modificând atribuțiile autorităților locale.
Criticăm lipsa de transparență decizională de care Ministerul Educației a dat dovadă cu privire la subiectul burselor, acesta modificând criteriile de acordare a burselor prin ordinul 5870/2021 fără a respecta procedura de consultare publică din Legea 52/2003, refuzând să publice un anunț pe site-ul instituției, anterior adoptării lui.
Solicităm Ministerului Educației să nu adopte o astfel de ordonanță și să încurajeze implicarea în educație a autorităților locale pentru binele elevilor, nu să o restricționeze în mod abuziv!“ - au transmis reprezentanții AEC. 
 

  Sursa foto: Pixabay
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 862

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 469

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 703

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 694

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 729

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 698

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1352

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1133

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1291

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1498

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1372

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1201

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6216

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1944

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1534