Asociația Elevilor din Constanța Grevă Japoneză pentru bursa de merit

  • Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că bursa de merit pentru elevi va fi oferită doar celor cu media minimă de 9,50, în loc de 8,50 cum a fost până acum.
  • Elevii au protestat în data de 6 ianuarie 2022, în fața Ministerului Educației, la București, în speranța că ordinul va fi revocat sau modificat astfel încât media de 8,50 să fie păstrată în scopul acordării burselor de merit.
  • Asociația Elevilor din Constanța recurge la Greva Japoneză.
  • Elevii au inițiat o petiție online cu scopul de a obține revocarea sau modificarea Ordinului Ministerului Educației nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 stabilește criteriile generale de acordare a burselor școlare. 
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat printr-un comunicat oficial că bursele de merit vor fi primite doar de câtre elevii ce au media generală cuprinsă între 9,50 și 10.
 
Până acum, elevii aveau nevoie de o medie generală minimă de 8,50 pentru a primi bursa de merit.
 
Pe site-ul oficial al Ministerului Educației, a apărut în data de 5 ianuarie 2022, un comunicat prin care este anunțată situația burselor de merit.
 
Prin urmare, elevii au luat atitudine pentru a-și apăra drepturile.
 
Pe rețeaua de facebook, Asociația Elevilor din Constanța a realizat o serie de postări prin care își exprimă nemulțumirile vizavi de deciziile Ministerului Educației și îndeamnă elevii să nu renunțe la lupta pentru dreptul la bursele școlare.
 

„Bursele școlare sunt un drept fundamental al elevilor pe care Ministerul Educației s-a gândit să îl modifice după 10 ani.
Criteriile de acordare ale burselor au fost stabilite de un deceniu, iar în urmă cu câteva zile cei din fruntea Ministerului au decis să le schimbe peste noapte, din pix.
 
Astfel, sute de mii de elevii rămân fără bursă din cauza unei decizii luate fără consultare și fără a fi gândită înainte.
 
Asociațiile de Elevi din țară au avut o acțiune de protest la Ministerul Educației, iar în viitor vom demara un proces în Instanță în acest sens.
 


Eforturile elevilor nu sunt răsplătite, iar întotdeauna când trebuie bani tăiați de undeva, cei  puși la zid, sunt și vor fi mereu elevii, adică viitorul acestei țări.
 
În acest sens transmitem un mesaj simplu: TĂIAȚI ȘPĂGILE, NU BURSELE ELEVILOR❗

 
Criticăm aspru această decizie și începem o grevă japoneză ce presupune legarea unei banderole albe de mână.
 
Dacă vrei și tu un Sistem de Educație echitabil, care să prioritizeze elevii și să acorde bani suficienți pentru aceștia, alătură-te inițiativei noastre.
 
Așteptăm pozele cu tine și colegii tăi despre greva japoneză, folosind #burselenuspagile și demonstrându-i Ministrului Sorin Cîmpeanu că nouă chiar ne pasă de învățământul din România!
 
Fii parte din schimbare!“

 
De asemenea, elevii au inițiat o petiție online cu scopul de de a obține revocarea sau modificarea Ordinului Ministerului Educației nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 stabilește criteriile generale de acordare a burselor școlare.
 

„Elevii din întreaga țară se unesc prin intermediul uneii petiții în urma deciziei de a crește criteriul de burse de la 8.50 la 9.50!
 
În data de 4 ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial un Ordin al Ministerului Educaţiei cu nr. 5870/2021 care modifică criteriile de acordare a burselor. Ordinul a fost modificat peste noapte, astfel, peste 700 de mii de elevi din România trezindu-se fără burse de merit. În urma acestui fapt, s-a creat o petiție pe site-ul Declic în care elevii își cer bursele înapoi.
 
Cum poți să ajuți? Intră pe link-ul petiției și completează câmpurile marcate cu steluță pentru a semna petiția. Apoi, începe să trimiți petiția mai departe pentru a ajunge la câți mai mulți elevi, dar și alte persoane care susțin cauza. Cu cât suntem mai mulți și mai vocali, cu atât mai bine! Alatură-te asociațiilor de elevi în demersul pentru bursele de merit!
 
https://campaniamea.declic.ro/p/burseelevi850“

 
De asemenea, Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că a propus Biroului Executiv a Consilului Național al Elevilor o colaborare pe demersuri comune legat de burse.
 

„Modificările aduse de Ministerul Educației privind criteriile de acordare a burselor școlare ne-a făcut să conștientizăm că este momentul unirii structurilor care reprezintă interesele elevilor pentru a putea reuși schimbarea deciziilor asumate de Sorin Cîmpeanu.
 
În acest sens, Asociațiile de Elevi din România au propus Biroului Executiv a Consilului Național al Elevilor o colaborare pe demersuri comune legat de burse.
 
Am fost gata să reparăm greșelile făcute în trecut pentru a ajunge la victorii  care să reprezinte interesele elevilor.
 
Suntem profund dezamăgiți de refuzul BEX CNE de a realiza demersuri comune ignorând părerea elevilor pe care și-a asumat să îi reprezinte!
 
Este nevoie de o puternică mișcare de reprezentare, dar nu putem realiza acest obiectiv atât timp cât Biroul Executiv al Consiliului Național al Elevilor refuză orice parteneriat în favoarea elevilor.“

 
Elevii nu se dau bătuți, astfel că acțiunile împotriva noului ordin vor continua.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Asociația Elevilor din Constanța
 
Citește și:
 
Din culisele protestului elevilor din Constanța pentru burse. Elevii nu se dau bătuți!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 396

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 5025

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1069

Meseria e brățară de aur! Harta școlilor profesionale și liceelor tehnologice din județele Constanța și Tulcea

31 Mar 2022 697

Elevii cer Senatului României respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021 și gestionarea în mod optim a transportului gratuit al acestora

02 Mar 2022 688

Asociația Elevilor din Constanța solicită IȘJ să o demită pe directoarea Liceului Teoretic Ovidius, după colectarea ilegală de fonduri

12 Feb 2022 1647

Precizările șefului IȘJ Constanța, cu privire la colectarea ilegală a fondului clasei la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”

07 Feb 2022 1791

Asociația Elevilor din Constanța, chestionar public despre bani pentru fondul clasei și cadouri. Ce liceu a fost raportat

07 Feb 2022 1319

Asociația Elevilor Constanța „Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor“

31 Jan 2022 1244

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită conducerii Liceului Callatis să nu mai ceară bani elevilor. Ce spun reprezentanții IȘJ despre fondul școlii

25 Jan 2022 1270

Asociația Elevilor din Constanța-Apel pentru Educație. Ce solicitări au fost făcute?

19 Jan 2022 774

Asociația Elevilor din Constanța solicită autorităților să ia măsuri după moartea adolescentului din Năvodari

15 Jan 2022 1060

Părinții vor ca ultima săptămână din semestrul I să fie online. Ce spune șeful IȘJ Constanța

11 Jan 2022 1461

Asociațiile de Elevi organizează grevă japoneză în această săptămână

10 Jan 2022 881

Din culisele protestului elevilor din Constanța pentru burse. Elevii nu se dau bătuți!

10 Jan 2022 1257