Astăzi, 5.973 de absolvenți constănțeni de-a VIII-a Se vor confrunta cu dificultatea subiectelor la română versus stresul măștilor pe fețe. Ce se întâmplă dacă nu mai suportă masca?


Cu certitudine, pentru mulți dintre părinții care astăzi trăiesc emoțiile paroxistice ale primei probe scrise a admiterii în liceu 2020 - copiii lor fiind cu-adevărat generația de sacrificiu -, cea mai mare temere a devenit rezistența candidatului cu masca pe față timp de aproape patru ore și puterea lui de concentrare în atare situație.
Și aceasta pentru că subiectele la Limba și literatura română vor ajunge, teoretic, în clase, la ora 9, dar o parte dintre elevi sunt chemați în cele 121 de centre de examen începând cu ora 7,30, pentru a semna de luare în primire a măștilor, dar și pentru a preda bagajele aferente.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev, probele fiind monitorizate audio-video.
Așadar, între orele 9 și 11 durează proba scrisă, apoi recuperarea bagajelor, încă o jumătate de oră, deci s-au adunat patru ore de purtat mască pentru elevul chemat de la 7,30 în centrul de examen.

Am întrebat președintele Comisiei județene pentru Evaluare Națională, prof. Anca Dragomir, inspector școlar general adjunct, ce se va întâmpla în cazul în care un candidat simte că nu mai suportă masca pe față. „Unde există lege nu e loc de discuții! Evident că nu vom fi absurzi, conștienți fiind că în bănci sunt copii de 14-15 ani, unii dintre ei chiar purtători de ochelari, cu risc să se aburească, dar conform prevederilor în vigoare, elevii trebuie să poarte măști!”.

Săptămâna trecută, Luminița Barcari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că Ministerul Educației ia în calcul ca, în timpul examenului, elevii care participă la examenele naționale să-și poată da jos masca, dar acest lucru se va întâmpla la recomandarea Ministerului Sănătății. „În funcție de recomandările pe care le vom primi ulterior, noi putem, de exemplu, să fim de acord cu scoaterea măștii doar în momentul în care copilul stă în bancă și redactează lucrarea. Dar v-am spus, în funcție de ce recomandări vom primi de la Ministerul Sănătății. Luăm în calcul și această posibilitate, dar deocamdată noi respectăm ordinul comun și legea care spune că în spații închise persoanele trebuie să poarte mască”, a mai spus secretarul de stat.
 

Pentru proba de limbă maternă nu există candidați la Constanța

La nivelul județului Constanța, la Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 5.973 de absolvenți ai clasei a VIII-a.
Examenul continuă miercuri, 17 iunie cu proba la Matematică. Pentru proba de limba maternă nu s-a înscris niciun candidat.


Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.


Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie - 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Sursa foto: ISJ Constanța


Citește și:

Noi precizări de la Ministerul Educației legate de admiterea 2020 TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1159

Exclusiv Valul nou în magistratură! Cine sunt și de unde vin noii judecători din Constanța și Tulcea. Lista (DOCUMENT)

26 Mar 2024 2980

Iată „noul val“ al judecătorilor și procurorilor din România! Judecătoria Constanța, fruntașă la posturi libere pregătite pentru noii magistrați (DOCUMENTE)

14 Mar 2024 1513

Încep înscrierile pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior militar! Câte locuri sunt la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța?

24 Feb 2024 798

Originar din Tulcea Romulus Bărbulescu și destinul potrivnic al actorului de renume

26 Jan 2024 819

Admitere la Colegiul Național Militar din Constanța. Câte locuri sunt disponibile pentru anul 2024-2025

19 Jan 2024 1617

Admitere în magistratură! Încep interviurile pentru testarea psihologică (DOCUMENT)

10 Jan 2024 1035

IGSU În prag de sărbători, sute de tineri vor primi cel mai frumos dar- șansa de a deveni salvatori!

16 Dec 2023 731

Poliția Română Aproape 6.000 de candidați s-au înscris la școlile de poliție

06 Nov 2023 980

IPJ GiurgiuMai multe informații despre condițiile de recrutare

01 Nov 2023 516

IPJ Constanța Admitere la școlile de agenți de poliţie. Detalii despre recrutări în sesiunea octombrie-decembrie 2023 (VIDEO)

29 Oct 2023 1273

IPJ Tulcea recrutează candidați pentru concursul de admitere la instituțiile de învățământ postliceal

20 Oct 2023 992

Admitere la școlile de agenți de poliție recrutează! Iată detalii pentru sesiunea octombrie-decembrie

19 Oct 2023 1097

IPJ Buzău recrutează

19 Oct 2023 622

Anunț important de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, pentru tinerii care doresc să devină jandarmi

19 Oct 2023 1061