Au refuzat tabletele pentru că nu le puteau folosi pentru jocuri


Pe 2 februarie, în urma reevaluării situației epidemiologice la nivel național, se va lua decizia definitivă în ceea ce privește revenirea în clase din prima zi a semestrului II.
După cum se știe, s-au luat în calcul trei scenarii de reluare a cursurilor, însă se dorește revenirea fizică a elevilor din învățământul primar și a celor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, pentru a se putea recupera materia. Dar și pentru că s-a constatat o dificultate în ceea ce privește comunicarea pe cele două paliere – fizic și online. „Nu va mai exista scenariul hibrid, cu jumătate în clasă, jumătate online, putând rămâne să participe de acasă doar elevii care fac dovada anumitor afecțiuni ce nu le permit prezența fizică în școală”, a declarat, ieri, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.
 
În ceea ce privește distribuirea tabletelor, inspectorul școlar general a declarat că în județul Constanța au fost distribuite toate cele 5.689 de dispozitive prin programul „Școala de acasă”, precum și prin celelalte programe. Acolo unde au existat refuzuri din partea elevilor de a le prelua, acestea au fost aduse la cunoștința ISJ Constanța, iar unitățile de învățământ vor identifica alți beneficiari. „Au fost și refuzuri justificate de faptul că au descoperit că nu pot utiliza acele tablete decât strict pentru uzul școlar, întrucât sunt blocate înregistrările altor programe”, precizează prof. Mihai.
În cazul copiilor care au pierdut dispozitivele, este o situație similară pierderii unui manual „și de aceea trebuie să avem și o anumită responsabilitate personală din acest punct de vedere, ele fiind predate în baza contractului de comodat încheiat cu părintele”.
 
Întrebat în legătură cu bugetele alocate unităților de învățământ în această perioadă de pandemie, care nu au mai presupus o anumită cheltuială legată de plata utilităților, șeful ISJ Constanța a afirmat că au existat instituții care au achiziționat dispozitive din aceste surse.

„În perioada septembrie-noiembrie au fost adoptate diverse scenarii, care au ținut de incidența în care s-a aflat localitatea sau de cazurile de COVID care s-au înregistrat în unitățile de învățământ și care nu au asigurat o perspectivă de continuitate per județ, dată de prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice în unitatea de învățământ. Așadar, unii s-au confruntat cu această situație în care puteau să utilizeze anumite sume din economii și să solicite redirecționarea bugetară a acelor sume, alții au în continuare utilitățile plătite, pentru că au avut elevi în unitatea de învățământ. Dar sunt directori care au făcut achiziții din fonduri proprii și au gestionat bugetele proprii într-o manieră care le-a permis să achiziționeze dispozitive pentru elevi.
Dacă din martie până-n noiembrie și din fondurile unității de învățământ se achiziționau cinci dispozitive pe lună, ca să dau un exemplu, se rezolvau foarte multe dintre situațiile legate de cheltuirea banilor pe care i-au avut la dispoziție. Au fost directori care au înțeles situația și s-au implicat din acest punct de vedere și au rezolvat situațiile mai acute. Și chiar mulțumesc celor care într-adevăr s-au implicat și sunt convins că de acum încolo se vor implica și mai mult”, a conchis prof. Mihai.
 
Citește și:

Opiniile părinților legate de redeschiderea școlilor în sistem „semafor”, începând din semestrul II
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Debutează vaccinarea profesorilor la Constanța. Câte cadre didactice au solicitat imunizarea

24 Feb 2021 872

Cu toate că ISJ Constanța nu se implică Peste 1.000 de elevi constănțeni participă la Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, sprijinită logistic de UMC

20 Feb 2021 1191

Ministrul Sorin Cîmpeanu „În 10 ani, inspectoratele școlare nu-și vor mai avea rostul”

18 Feb 2021 16114

Șeful ISJ Constanța, precizări despre activitățile privind recuperarea orelor din online

12 Feb 2021 1188

Modificări propuse la înscrierea în clasa pregătitoare 2021 Inspectoratul Școlar va putea decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare

11 Feb 2021 2310

Apelul sindicatelor din învățământ „Trebuie să apară tragedii și în sistemul de educație, pentru ca lucrurile să fie luate în serios”

11 Feb 2021 1083

Se înființează Consiliul Consultativ al societății civile. Funcționează în subordinea Consiliului Județean Constanța. Cine face parte din el?

10 Feb 2021 767

Directorii unităților constănțene de învățământ s-au mobilizat „Normalitatea este la școală, iar respectarea regulilor și înțelegerea părinților vor sprijini eforturile noastre”

08 Feb 2021 2243

Prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului constănțean, despre ordinul comun „Lipsă de profesionalism atât din partea ministerului, cât și a Guvernului României”

06 Feb 2021 1400

Conform ratei de incidență publicate de Ministerul Educației În municipiul Constanța, școlile vor fi deschise în scenariul galben. Doar în Dumbrăveni se aplică scenariul roșu

06 Feb 2021 1785

Alianța USR PLUS organizează un proces de recrutare pentru un post neremunerat în CLDPS

05 Feb 2021 2282

În varianta modificată a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății Schimbări nuanțate, dar nu cele așteptate. Primordială - pasarea responsabilităților (Document)

04 Feb 2021 2522

În timp ce disputa pe deschiderea fizică a școlilor escaladează, ministrul Educației consideră că „Masca este mult mai importantă decât distanțarea impusă între elevi”

04 Feb 2021 4085

Ca urmare a noilor parteneriate semnate, în premieră națională, de ISJ Constanța Cursuri de limba chineză cu profesori nativi și examene de limba engleză la nivel superior

23 Jan 2021 1908

Ca urmare a scăderii drastice a cifrei de școlarizare în învățământul constănțean Normele profesorilor vor depinde de abilitățile manageriale ale directorilor

22 Jan 2021 2363