Bătaie pe locurile de cazare la universitățile din Constanța! Cât costă să locuiești într-un cămin studențesc. Alternative pentru studenți

Odată cu venirea lunii octombrie, începe și un nou an universitar, astfel că luni, 1 octombrie, studenții revin la cursuri. Pe lângă activitatea universitară propriu-zisă, studenții sunt preocupați, evident, și de cazarea pe perioada studiilor.
 
Căminele studențești ale universităților de stat din Constanța, respectiv Universitatea „Ovidius“ și Universitatea Maritimă sunt cele mai căutate din județ. Acestea oferă locuri de cazare pentru viitorii studenți.
 
În ceea ce privește Universitatea Maritimă din Constanța, aceasta dispune de trei locații pentru studenți, la sediul central din strada Mircea cel Bătrân, căminul studențesc A2, cu un număr de 33 de unităţi de cazare, căminul studențesc Far 3, cu un număr de 94 de unități de cazare, și căminul studențesc Lac Mamaia, cu 24 de unități. 
 
Potrivit directorului general-administrativ al UMC, Elena Ghiță, au fost depuse 567 de cereri de cazare care trebuie să fie în concordanță cu criteriile impuse de instituție.
 
Au fost validate și repartizate, în data de 24 septembrie și de către Liga Studenților, care se ocupă în mare parte de acest demers, 518 locuri, distribuite în cele trei locații ale instituției, urmând să se semneze acordurile și în 28 septembrie să se afișeze listele oficiale.
 
Cererile care au fost respinse de UMC nu au respectat toate criteriile cerute de instituție. La acestea se adaugă și  persoanele care au avut abateri disciplinare, întârzieri de plată sau chiar neachitarea la timp a taxelor. Prioritari pentru cazarea în cămine sunt studenții care au avut performanțe, cei care locuiesc pe o distanță mai mică de 50 m de locație, bursierii și cazurile sociale și medicale.
 
În ceea ce privește tarifele pe care le percep căminele Universității Maritime din Constanța, acestea variază în funcție de gradul de confort pe care îl au. La căminul de la sediul principal din strada Mircea cel Bătrân, prețul camerei este de 248 de lei, iar la căminul Far 3, camera costă doar 198 de lei. Condițiile cele mai bune pentru studenți se regăsesc la edificiul din Mamaia, sediul Lac, acolo unde studenții sunt nevoiți să scoată din buzunar 322 de lei lunar.
 
„Începând de mâine (astăzi - n.r.) studenții se vor muta în locurile care le sunt destinate de la sediul Lac Mamaia și camerele din căminul central de pe Mircea, urmând ca pe 28 septembrie să se ocupe și camerele de la Far“, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, Elena Ghiță.

Peste 1.000 de locuri de cazare la „Ovidius“

În ceea ce privește Universitatea „Ovidius“ din Constanța, aceasta dispune de un număr mult mai mare în comparație cu  Universitatea Maritimă, respectiv 1.327 de locuri la cele patru cămine pe care le deține. Astfel, la căminul C1, situat în bulevardul Mamaia nr. 124, sunt disponibile 166 de locuri; la căminul C2, tot din bulevardul Mamaia, sunt 198 de locuri. Cele două cămine situate în zona Pescărie, de pe aleea Studenților nr. 1, oferă 109 locuri la FN1 și 286 la FN2. Numărul total de locuri ce se repartizează conform criteriilor de ierarhizare în anul universitar 2018-2019 este de 756.

Peste 500 de locuri pentru bursieri și medicii rezidenți

Numărul de locuri rezervate pentru bursierii statului român, studenții familiști, medicii rezidenți, persoane cu dizabilități, mobilități studenți, cadre didactice și angajați ai Universității „Ovidius“ este de 576. Tot din totalul de 1.327 de locuri disponibile ale căminelor Universității Ovidius sunt rezervate 568 de locuri pentru bursieri, studenți Erasmus, cadre didactice.
 

Prețul unei astfel de camere nu variază în funcție de locație. Pentru un student care este încadrat la categoria fără taxă, acesta trebuie să scoată din buzunar 165 de lei pe lună, cei de la taxă - 280 de lei. În ceea ce privește cadrele didactice și personalul administrativ, aceștia vor plăti 290 de lei pe lună, respectiv 165 de lei.
 
Cererile au fost depuse de către viitorii studenți ai Universității Ovidius din Constanța online, pe site-ul universității, până la 20 septembrie.

 
Criteriile pentru studenții familiști diferă puțin față de cele ale studenților obișnuiți. Dacă un student trebuie să depună doar o cerere de aplicare și o copie după buletin, cei familiști trebuie să nu aibă restanțe la plata căminului din anii anteriori, să aibă domiciliul stabil la o distanță de 45 km și să fie încadrați la forma de învățământ „fără taxă”.

Apartament în chirie sau cameră la hotel

Însă există studenți mai pretențioși, cărora nu le sunt pe plac condițiile oferite de căminele universităților constănțene. Aceștia pot apela la hotelurile și pensiunile din oraș și din stațiunea Mamaia care, în extra sezon, sunt dispuse să închirieze camere, la prețuri mai mici, studenților.
 
Într-o zonă de lux a stațiunii Mamaia, studenții pot închiria un apartament cu două camere cu 300 euro pe lună. Și hoteluri din zonă au oferte pentru studenții universităților constănțene; un exemplu de tarif - 160 de lei pe noapte.
 
Cei care nu își permit o chirie atât de mare, dar aleg să nu stea în cămin, se pot orienta către alte zone ale Constanței. Astfel, cu doar 200 de euro se poate închiria o garsonieră în zona Baba Novac, sau o garsonieră în zona Delfinariu cu doar 79 de euro.
 
Un preț de mijloc îl au apartamentele din apropierea campusului universitar, astfel, chiria pentru un apartament cu două camere din zona Tomis Nord costă 215 euro. În zona Faleză Nord se pot închiria de către un grup de studenți camere duble într-o vilă cu 420 de lei. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1452

Universitatea „Ovidius” din Constanța, vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Atletism 2024 (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 811

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, în instanță cu Universitatea Ovidius! Când începe procesul

16 Feb 2024 1238

Proiectul ESPERO II, al Universității Ovidius din Constanţa a ajuns la final

28 Dec 2023 665

Procurorii acuză - delapidare la Universitatea „Ovidius” din Constanța! Dosarul se va rejudeca în parte

23 Dec 2023 7808

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, dă în judecată Universitatea Ovidius Constanța!

19 Dec 2023 13445

Universitatea Ovidius din Constanța a participat la evenimentul internațional „Higher Education European Networking Summit” (FOTO)

13 Dec 2023 827

Final de proces în dosarul privind presupusa delapidare a Universității „Ovidius” din Constanța! Când va fi luată decizia finală

24 Nov 2023 1082

Universitatea Ovidius Constanța a organizat un workshop internațional despre strategiile de cooperare în învățământul superior

24 Nov 2023 727

Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, termen la Tribunalul Ilfov! Cere revizuirea dosarului în care a fost condamnat

17 Oct 2023 1230

Studenții internaționali, întâmpinați de Universitatea Ovidius Constanța la evenimentul „Welcome Days in OUC”

09 Oct 2023 869

Afaceristul Liviu Mănăilă va asigura paza la Universitatea „Ovidius“ din Constanța! (DOCUMENT)

19 Sep 2023 1001

Studenți ai Universității Ovidius din Constanța generează soluții practice la Școala de vară de inovare și antreprenoriat – OIESS

18 Sep 2023 997

Universitatea Ovidius din Constanța Zeci de participanți internaționali au luat parte la un eveniment dedicat învățământului superior

05 Jul 2023 990

Constantin Cioroiu, la a 85-a aniversare Scriitorul originar din Constanța mărturisea că Biblioteca Județeană „a fost o a doua universitate”

30 Jun 2023 1393