Beneficiile profesorilor din Corpul de evaluatori pentru examenele și concursurile naționale – venit suplimentar și punctaje la gradația de merit


Ca urmare a vizibilei degradări a procesului de corectare a lucrărilor la examenele naționale, marcate de discrepanțe grave între evaluările inițiale și notele de după contestații, Ministerul Educației a luat inițiativa ca, începând cu 21 septembrie, să demareze procesul de selecție destinat cadrelor didactice care doresc să facă parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN).
 
CPEECN se constituie ca grup de profesori, organizați pe discipline de examen/concurs, care îndeplinesc criteriile stabilite la nivel național și urmează să evalueze, într-o manieră unitară și eficientă, lucrările elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor naționale (evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, bacalaureat, definitivare în învățământ și concursul național de ocupare a posturilor didactice - titularizare).
 
CPEECN are rolul de a funcționa ca o comunitate de învățare și de a se dezvolta ca organism subordonat inspectoratului școlar județean.
 

Program de formare între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021

  • Procesul de selecție a candidaților se desfășoară în perioada 21 septembrie - 1 decembrie 2020.
 
  • Prima etapă (21 - 30 septembrie 2020) este alocată înscrierii și încărcării dosarelor de înscriere pe platforma informatică dedicată.
 
  • Pentru a obține calitatea de membri ai CPEECN, se pot înscrie cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
 
a) au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare, în ultimii trei ani școlari încheiați, în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal;
 
b) au gradul didactic I, II sau titlul științific de doctor în specialitate;
 
c) au experiență de organizare și participare la evaluări, în cadrul examenelor și concursurilor naționale/internaționale.
 
  • Ulterior, în etapa a II-a (1 - 15 octombrie), va avea loc verificarea dosarelor de înscriere, etapă urmată de verificarea competențelor de evaluare și selecția cadrelor didactice care doresc să devină membri (16 octombrie - 1 decembrie).
 
  • Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai CPEECN după parcurgerea și absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate casele corpului didactic. Programul de formare este prevăzut a se desfășura între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021.
 
Membrii CPEECN sunt cadre didactice care își desfășoară activitatea de predare-învățare-evaluare atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal - filierele teoretică, vocațională și tehnologică.
 
Membrii CPEECN care desfășoară activități de evaluare vor încheia contracte de furnizare de servicii cu unitatea de învățământ în cadrul căreia este organizat centrul de evaluare. Plata acestora se realizează în baza contractului încheiat și în temeiul dispozițiilor ordinului de ministru care reglementează plata profesorilor evaluatori, emis anual.

 
În același timp, cadrele didactice din CPEECN care desfășoară activități de evaluare primesc, în cadrul fișei de evaluare pentru obținerea gradației de merit, un punctaj defalcat pentru calitatea de membru CPEECN, respectiv, pentru desfășurarea activităților de evaluare în fiecare sesiune a examenelor naționale.
 

Citește și:

Discriminările de la contestații, pe masa Avocatului Poporului „Se încalcă un principiu fundamental din Drept - situația unei persoane nu poate fi agravată după ce a depus o cale de atac”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului ar putea oferi răspuns la întrebarea Ce materie trebuie eliminată din programa de examen?

12 Jan 2021 1945

Editorial Se prefigurează un 2021 fără examene naționale. Ce loaze sunt de promovat?

30 Jul 2020 2574

Discriminările de la contestații, pe masa Avocatului Poporului „Se încalcă un principiu fundamental din Drept - situația unei persoane nu poate fi agravată după ce a depus o cale de atac”

08 Jul 2020 1868

Surprinzătoare schimbare în conducerea ISJ Constanța Prof. Floriana Petre devine inspector școlar general adjunct. Pe cine va înlocui?

19 Jun 2020 9289

Editorial Anonimizarea rezultatelor la examene anihilează o meteahnă neaoș românească

18 Jun 2020 10197

În premieră pentru învățământul românesc Rezultatele la examenele naționale nu vor mai apărea cu numele candidatului

17 Jun 2020 1477

Un ordin de ministru al Educației greșit și ambiguu Oficial, se recunosc probele susținute anterior de candidați, la prima sesiune de examen. Cum rămâne cu înscrierea la sesiunea specială?

12 Jun 2020 4142

Editorial „Dilemele Educației“. Generația de sacrificiu versus generația sacrificată.

04 Jun 2020 3270

Elevilor care nu pot participa la examenele naționale 2020, din motive medicale, li se mai oferă o șansă

04 Jun 2020 2282

Cu măști pe față și trasee bine delimitate Înapoi în bănci, cu stres și emoții atât pentru elevi, cât și pentru profesori

15 May 2020 2159

Primarii de orașe au discutat cu ministrul Educației pe tema măsurilor de protecție pe perioada organizării examenelor naționale

13 May 2020 677

Important! Ministerul Educației a publicat noi teste pentru examenele naționale 2020

30 Mar 2020 2460

Precizări de la ministrul Educației, cu privire la examenele naționale

24 Mar 2020 1911

Interviu online cu Gabriela Bucovală, inspector școlar general al ISJ Constanța „Îi îndemn pe elevi să muncească, să-și perfecționeze darul pe care l-au primit“

20 Jul 2019 3758

Notele de la Evaluarea Naţională 2019 Constanţa. Iată-i pe cei 24 de elevi din judeţ care au 10 pe linie la examene! De la ce şcoli provin

26 Jun 2019 6116