Beneficiile profesorilor din Corpul de evaluatori pentru examenele și concursurile naționale – venit suplimentar și punctaje la gradația de merit


Ca urmare a vizibilei degradări a procesului de corectare a lucrărilor la examenele naționale, marcate de discrepanțe grave între evaluările inițiale și notele de după contestații, Ministerul Educației a luat inițiativa ca, începând cu 21 septembrie, să demareze procesul de selecție destinat cadrelor didactice care doresc să facă parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN).
 
CPEECN se constituie ca grup de profesori, organizați pe discipline de examen/concurs, care îndeplinesc criteriile stabilite la nivel național și urmează să evalueze, într-o manieră unitară și eficientă, lucrările elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor naționale (evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, bacalaureat, definitivare în învățământ și concursul național de ocupare a posturilor didactice - titularizare).
 
CPEECN are rolul de a funcționa ca o comunitate de învățare și de a se dezvolta ca organism subordonat inspectoratului școlar județean.
 

Program de formare între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021

  • Procesul de selecție a candidaților se desfășoară în perioada 21 septembrie - 1 decembrie 2020.
 
  • Prima etapă (21 - 30 septembrie 2020) este alocată înscrierii și încărcării dosarelor de înscriere pe platforma informatică dedicată.
 
  • Pentru a obține calitatea de membri ai CPEECN, se pot înscrie cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
 
a) au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare, în ultimii trei ani școlari încheiați, în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal;
 
b) au gradul didactic I, II sau titlul științific de doctor în specialitate;
 
c) au experiență de organizare și participare la evaluări, în cadrul examenelor și concursurilor naționale/internaționale.
 
  • Ulterior, în etapa a II-a (1 - 15 octombrie), va avea loc verificarea dosarelor de înscriere, etapă urmată de verificarea competențelor de evaluare și selecția cadrelor didactice care doresc să devină membri (16 octombrie - 1 decembrie).
 
  • Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai CPEECN după parcurgerea și absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate casele corpului didactic. Programul de formare este prevăzut a se desfășura între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021.
 
Membrii CPEECN sunt cadre didactice care își desfășoară activitatea de predare-învățare-evaluare atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal - filierele teoretică, vocațională și tehnologică.
 
Membrii CPEECN care desfășoară activități de evaluare vor încheia contracte de furnizare de servicii cu unitatea de învățământ în cadrul căreia este organizat centrul de evaluare. Plata acestora se realizează în baza contractului încheiat și în temeiul dispozițiilor ordinului de ministru care reglementează plata profesorilor evaluatori, emis anual.

 
În același timp, cadrele didactice din CPEECN care desfășoară activități de evaluare primesc, în cadrul fișei de evaluare pentru obținerea gradației de merit, un punctaj defalcat pentru calitatea de membru CPEECN, respectiv, pentru desfășurarea activităților de evaluare în fiecare sesiune a examenelor naționale.
 

Citește și:

Discriminările de la contestații, pe masa Avocatului Poporului „Se încalcă un principiu fundamental din Drept - situația unei persoane nu poate fi agravată după ce a depus o cale de atac”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației cere inspectoratelor școlare să implementeze măsuri privind participarea elevilor la examenele naționale

11 Jan 2024 870

Ministrul Educației „Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naţionale“

25 Sep 2023 746

Sondaj de opinie Considerați oportun ca profesorii să continue greva?

29 May 2023 1558

Simulările examenelor naționale, realitatea care arată dezinteresul elevilor față de aceste teste

23 Mar 2023 1686

Reformele și controversele noilor Legi ale Educației Naționale în dezbatere la ZIUA LIVE

03 Aug 2022 1647

Constanța Se pregătește prima simulare județeană a examenelor naționale

07 Apr 2021 3832

Iată testele de antrenament pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

22 Feb 2021 3068

ZIUA Live. Inspectorul școlar general Sorin Mihai „În cadrul examenului de Bacalaureat de anul acesta se vor susține și probele de competențe”

13 Feb 2021 3746

Iulian Cristache, președintele FNAP „Din 22 februarie încep testele de antrenament pentru examenele naționale”

12 Feb 2021 2819

Simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului ar putea oferi răspuns la întrebarea Ce materie trebuie eliminată din programa de examen?

12 Jan 2021 3307

Editorial Se prefigurează un 2021 fără examene naționale. Ce loaze sunt de promovat?

30 Jul 2020 3679

Discriminările de la contestații, pe masa Avocatului Poporului „Se încalcă un principiu fundamental din Drept - situația unei persoane nu poate fi agravată după ce a depus o cale de atac”

08 Jul 2020 3226

Surprinzătoare schimbare în conducerea ISJ Constanța Prof. Floriana Petre devine inspector școlar general adjunct. Pe cine va înlocui?

19 Jun 2020 12589

Editorial Anonimizarea rezultatelor la examene anihilează o meteahnă neaoș românească

18 Jun 2020 12124

În premieră pentru învățământul românesc Rezultatele la examenele naționale nu vor mai apărea cu numele candidatului

17 Jun 2020 2542