Invatamant

Ca urmare a parteneriatului dintre ISJ Constanța și SNR RUMN Două licee constănțene implicate în proiecte-pilot


Astăzi a avut loc şedinţa de lucru în cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ Constanţa) şi Secretariatul Naţional Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (SNR RUMN).
Şedinţa a fost organizată ca parte a activităţilor care se derulează în baza acordului semnat la data de 15 ianuarie 2020, între ISJ Constanța şi  SNR RUMN. Astfel,  au fost definite trei domenii prioritare, respectiv: domeniul științelor exacte – STEM, domeniul „creșterea albastră” și domeniul coeziunii sociale.
La şedinţă, ISJ a fost reprezentat de doamna inspector prof. Mădălina Ivănescu, iar SNR – RUMN a fost reprezentat de un colectiv condus de prof.univ.dr. Eden Mamut.
De asemenea la şedinţă au participat directori de licee şi reprezentanţi ai mass-media.
Pe baza activităţilor derulate de la semnarea protocolului până în prezent au fost puse în discuţie propunerile pentru proiectele pilot, după cum urmează:
  • Realizarea în cadrul liceului din Eforie Sud a unui laborator pentru familiarizarea elevilor cu tehnologii satelitare. Laboratorul va include aplicaţii pentru urmărirea la sol a sateliţilor care survolează zona costieră a Mării Negre şi aplicaţii de utilizare a datelor satelitare pentru urmărirea eroziunii costiere, a poluării în apă şi pe uscat şi alte aplicaţii similare.
Laboratorul va fi realizat în coordonare cu centrul COSMOMAR - Centrul de Competenţe în domeniul Tehnologii Spaţiale pentru Regiunea de Sud-Est a  României.
  • Realizarea unui laborator de studiu destinat elevilor din gimnaziu şi liceu pentru măsurarea şi urmărirea datelor de monitorizare a apelor din zona costieră. Laboratorul va include o geamandură cu senzori pentru măsurarea curenţilor marini, a temperaturii apei, a vitezei vântului, variaţia salinităţii, parametrii dinamici pentru curenţii marini şi valuri.
          Proiectul va fi coordonat de către Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa.
  • Organizarea unei platforme online pentru materiale şi suporturi de curs, utilizând filme şi înregistrări din zona costieră, maritimă, etc.
Organizarea platformei se va realiza în directa coordonare a ISJ cu sprijinul SNR RUMN, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM „Grigore Antipa”), GeoEcoMar şi alte instituţii interesate.
 
  • Organizarea unei caravane mobile care să se deplaseze în localităţile din mediul rural situate în zona litoralului Mării Negre, în vecinătatea cursului Dunării şi în vecinătatea canalului Dunăre – Marea Neagră, pentru a face prezentări legate de importanţa cursurilor de apă, conservarea calităţii mediului marin şi costier, perspectivele şi implicaţiile dezvoltării durabile în zone costiere.
Caravana va fi organizată de colectivul SNR RUMN cu mijloacele din dotare  şi cu suportul INCDM „Grigore Antipa”, GeoEcoMar. ISJ Constanţa va coordona programul şi locaţiile în care se vor desfăşura activităţile caravanei.
 
  • În colaborare cu Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova se va organiza un proiect pilot de eveniment tip Hackathon.
Evenimentul tip Hackathon va avea ca scop implicarea tinerilor cercetători, doctoranzi sau masteranzi în rezolvarea problemelor de dezvoltare durabilă ale oraşului Hârşova, astfel cu sprijinul Universităţii din Bucureşti, RUMN, INCDM „Grigore Antipa”, GeoEcoMar, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, se va selecta un grup de tineri cercetători care în colaborare cu autorităţile locale vor formula propuneri pentru dezvoltarea durabilă, atragerea de investiţii şi promovarea oraşului Hârşova cu accent pe măsurile specifice din cadrul iniţiativei „creșterea albastră”.
 
Pe baza consultărilor cu ISJ Constanţa, se vor stabili în perioada următoare responsabilităţi şi termenele de implemetare ale proiectelor pilot propuse.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISJ Constanța a solicitat ministerului suplimentarea a 60 de posturi didactice și nedidactice

14 Oct 2020 2271

ISJ Constanța, despre copilului căzut joi de la etajul patru

09 Oct 2020 1337

Directorul Școlii 29 Constanța și inspectorul general al ISJ Constanța, declarații despre copiii luați de polițiști din curtea școlii

04 Oct 2020 3530

DSP Constanța a trimis o scrisoare către Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Ce se întâmplă cu școlile din Scenariul 2

02 Oct 2020 986

Beneficiile profesorilor din Corpul de evaluatori pentru examenele și concursurile naționale – venit suplimentar și punctaje la gradația de merit

22 Sep 2020 1169

Deoarece în politică „regim de urgență” poate fi și mai târziu pentru educație Abia de săptămâna aceasta o serie de unități de învățământ constănțene pregătesc începerea anului școlar

21 Sep 2020 1409

Concluzia primei săptămâni de școală în pandemie Șase luni de promisiuni deșarte și un nou stigmat, al infectatului cu Covid

19 Sep 2020 1574

ISJ Constanța a anunțat care sunt cele șapte unități care vor funcționa pe scenariul 3

11 Sep 2020 1668

„Mi-e teamă să-mi trimit copilul sănătos înapoi în bancă!”. Părinții reclamă libertatea de a alege pentru elevii din clasele terminale

09 Sep 2020 3275

Conform ISJ Constanța, școlile ar putea începe cursurile pe scenariul verde, cu excepția celei din Cuza Vodă

07 Sep 2020 2681

Recordul noii echipe a ISJ Constanța la ședința publică de ieri 12 ore decalaj față de programare. Profesorii mulțumesc organizatorilor

21 Aug 2020 5440

Conform organigramei aprobate de Ministerul Educației Din echipa ISJ Constanța pleacă un inspector școlar

21 Aug 2020 2524

ISJ Constanța a avizat conducerile unităților de învățământ pentru anul școlar viitor

17 Aug 2020 1636

La ședința publică de la Palatul Copiilor O eroare de comunicare a produs tensiuni între conducerea ISJ Constanța și candidații la posturile de educatori și învățători

14 Aug 2020 2379

UPDATE. Răspunsul inspectorului general la scandalul din timpul ședinței de la Palatul Copiilor Constanța

13 Aug 2020 6724