Invatamant

Câţi minori din Constanţa sunt internaţi la Centrul Educativ Tg. Ocna. Iată ce fapte au comis


Copiii sunt uşor de influenţat de anturaje sau grupuri de interese. Unii ajung să fie inspiraţi de alte persoane, iar alţii influenţaţi negativ. Aşa ajung tinerii constănţeni să devină infractori de la vârste fragede, iar cei care sunt deja cunoscuţi cu antecedente ajung la Centrul Educativ Tg. Ocna, unde îşi ispăşesc pedepsele. 

Poliţişti din cadrul Serviciului Investigații Criminale al I.P.J. Constanța au depistat duminică, 14 iulie, un minor, în vârstă de 16 ani, din municipiul Constanța, pe numele căruia Judecătoria Constanța a dispus măsura internării într-un centru educativ, pe o perioadă de un an și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la proxenetism. Minorul în cauză a fost escortat și introdus în Centrul Educativ din Tg. Ocna, județul Bacău.
De la acest caz, am solicitat Centrului Educativ din Tg. Ocna să ne prezinte situaţia la zi a minorilor care au comis infracţiuni pe raza judeţului Constanţa şi au fost internaţi la Bacău. 

Potrivit comisarului şef de penitenciare Aida Cristina Ciobanu, directorul Centrului Educativ Tg. Ogna, Bacău, 12 minori sunt internaţi pentru infracţiuni comise pe raza judeţului Constanţa, care au şi domiciliul în judeţul Constanţa. Şase dintre ei sunt pentru furt calificat, 3 pentru tâlhărie calificată, 1 pentru viol, 1 pentru complicitate la proxenetism şi 1 pentru lovire sau alte violenţe. 
La data scrierii acestui material, respectiv 19 iulie 2019, potrivit portalului centrului educativ, sunt 112 persoane private de libertate internate. Astfel, un procent de 11% dintre internaţi sunt de pe raza judeţului Constanţa. 
Centrul Educativ Tîrgu Ocna este destinat recuperării psihosociale a minorilor infractori, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, cărora instanţa de judecată le-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, în condiţii materiale şi morale care să asigure respectarea demnităţii umane şi ocrotirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale minorului.

Pe actualul amplasament al Centrului Educativ Tîrgu Ocna, timp de 40 de ani, în perioada 1916 – 1956, au funcţionat unităţi militare de artilerie şi jandarmi, ce au aparţinut Ministerului de Război şi Ministerului de Interne. Aceste unităţi au avut un statut de centru de instruire de trupe operative care au luptat în cele două războaie mondiale, realizând paza şi ordinea în zonă sau în alte centre din ţară.
Între 1956 şi 1997 centrul a purtat diferite denumiri:
Colonia de Minori (1956-1966);
Institutul Special de Reeducare a Minorilor (I.S.R.M.- 1966-1972);
Centrul de Reeducare a Minorilor (C.R.M. – 1972-1977);
Şcoala Specială de Muncă şi Reeducare a Minorilor (S.S.M.R.M. – 1978-1992);
Centrul de Reeducare (C.R. – 1992-1997);
Centrul de Reeducare Minori (C.R.M. – 2001-2003);
Centrul de Reeducare (C.R. – 2003-2016)
Centrul Educativ ( C.E. – 2016-prezent)

În anul 1997 Centrul de Reeducare şi-a suspendat temporar activitatea, aici fiind mutată Şcoala Militară de Pregătire şi Perfecţionarea Subofiţerilor de Penitenciare din Bucureşti.
Începând cu luna iulie a anului 2001, unitatea a redevenit Centru de Reeducare pentru Minori, iar din 2003 a fost denumită Centrul de Reeducare Tg.Ocna.
Din anul 2016, in conformitate cu H.G. nr 756 / 12 octombrie 2016 iși schimbă denumirea în Centrul Educativ Tg.Ocna.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tânăr de 19 ani, din Ovidiu, condamnat pentru furt calificat. Unde a fost închis

04 Apr 2019 475