Invatamant

Ce a însemnat Ziua Euroscola, de la Strasbourg, pentru echipa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” (galerie foto)


Euroscola 2019-2020, ediţia a XII-a, este un concurs lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. În acest an, ediţia concursului s-a desfăşurat sub titlul generic „Educaţia schimbă vieţi”.  
 
Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Programul reuneşte periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcţionează Parlamentul European, de a se cunoaşte între ei, de a-şi împărtăşi viziunile şi aşteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg. Concursul porneşte de la cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale, „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020).
 
Principalul scop este de a sprijini statele membre în ceea ce priveşte dezvoltarea în continuare a sistemelor lor de educaţie şi formare. Aceste sisteme ar trebui să asigure tuturor cetăţenilor mijloacele necesare pentru a-şi atinge potenţialul, precum şi să asigure prosperitatea economică durabilă şi capacitatea de integrare profesională.  
 
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa a reprezentat România la Ziua Euroscola, la Parlamentul European Strasbourg, la finele lunii trecute. Delegaţia colegiului a fost formată din 24 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, însoţiţi de profesorii coordonatori, Claudia Portase şi Nicoleta Benchea.
 
Tinerii constănţeni, împreună cu peste 450 de elevi din alte 20 de state ale Uniunii Europene, au simulat o zi din programul unui europarlamentar: întâlnirea din plen, prânzul, lucrul în comisii, votul în plen, asupra rapoartelor finale din cadrul comisiilor.
 
Ziua a început cu prezentarea ţărilor, oraşelor şi a şcolilor participante de către vorbitorii desemnaţi, în sala „Louise Weiss” a Parlamentului European de la Strasbourg. Prima parte a zilei a continuat cu întrebări adresate vicepreşedintelui Parlamentului European, Mairead McGuinness, şi şefului Biroului de Legătură al Parlamentului European de la Strasbourg, Luis Martinez Guillen.
După prânz, elevii au primit 19 întrebări de cultură generală, în limbile ţărilor participante, în cadrul concursului Eurogame, despre istoria Uniunii Europene, ţările membre, cultură şi civilizaţie europeană.
 
Ziua a continuat cu lucrul în 6 grupuri multinaţionale, unde au dezbătut teme ce vizau priorităţile europene: mediul şi energiile regenerabile, securitate şi drepturile omului, tinerii, alcoolul şi drogurile, viitorul Europei, migraţiune şi integrare, locuri de muncă pentru tineri. Fiecare grup de lucru a realizat un raport final prezentat de raportori în plenul şedinţei finale, unde tinerii au votat rezoluţiile finale.
 

Ziua Euroscola s-a încheiat cu defilarea steagurilor ţărilor participante, în acordurile imnului Uniunii Europene, „Odă Bucuriei”.
O noutate a acestei ediţii a fost introducerea programului „Tânăr jurnalist pentru o zi”. Din partea colegiului a fost desemnată Daria Mardare, care a participat la o conferinţă de presă, a pus întrebări, a luat interviuri, a făcut poze. „Sunt fericită că am putut, pentru o zi, să fiu jurnalist, să îi cunosc pe ceilalţi colegi din ţările participante, să pun întrebări, să iau interviuri. Am căpătat încredere în mine, am aflat că pot face jurnalism. Acest concurs a însemnat pentru mine un minunat prilej de dezvoltare personală!”, a spus Daria Mardare.
„A fost o experienţă extraordinară! Elevii noştri au simţit că sunt importanţi, că pot schimba ceva, că vocea lor contează. Mulţumim Euroscola pentru această oportunitate!”, a spus prof. Claudia Portase.

„Programul Euroscola a contribuit la dezvoltarea spiritului de echipă, a bucuriei de a-şi descoperi noi competenţe «ascunse» şi nevalorizate. A fost o «aventură» minunată, ce nu va fi uitată”, a spus prof. Nicoleta Benchea.
 
Citeşte şi:
 
Elevii Colegiului Pedagogic au fost pentru o zi europarlamentari, alături de colegi din alte 21 de ţări (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Lupu a votat. Iată declarațiile sale

27 Sep 2020 761

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa angajează îngrijitor

17 Sep 2020 1580

Concurs pentru ocuparea unui post vacant la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Constanța

17 Jun 2020 1497

Campanie de promovare a carierei militare în cadrul Forțelor Aeriene Române. Care este perioada vizată

31 Jan 2020 755

Primăria Constanţa. Proiecte cu finanţare europeană aflate în mai multe faze de derulare

28 Dec 2019 2097

#DobrogeaDigitală 100 de ani ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” în 150 de pagini. De astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

23 Dec 2019 2515

„100 de ani de tradiție și performanță în educație - 1919-2019. Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța“ - Stelian Marinescu, Bianca Ibadula, Lucreția Claudia Portase, Nicoleta Benchea, Mihai Paris

22 Dec 2019 2950

„Viitorul vă aparţine“, proiect al DJST Constanţa, derulat în mai multe unităţi şcolare

21 Nov 2019 1385

Diplomă de onoare pentru Antoanela Manac Campioana, invitată în proiectul „Bibliotecile vii - Poveşti de succes“ (galerie foto)

16 Oct 2019 1466

Elevii din Constanţa, instruiţi de poliţişti

13 Sep 2019 681

Revista presei locale

20 Jun 2019 1309

La „Iorghiana 148“ Au fost acordate premiile „Gheorghe Dumitrașcu“ și „Virgil Coman“ pe anul 2018 (galerie foto+document)

16 Jun 2019 3164

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România „Iorghiana 148“, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa

07 Jun 2019 1183

Şase medalii de argint, obținute de elevi din România la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene/EUSO 2019

12 May 2019 787

Concluzia inspecţiei ARACIP Excelenţă în educaţie pentru Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa

23 Apr 2019 1387