#citeşteDobrogea Comunismul, din literatură în viaţă. Dezbaterea elevilor Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“ (galerie foto)

Pentru un adolescent reprezentant al generaţiei Z, poveştile despre comunism par interesante în măsura în care părinţii au avut şansa unui trecut mai puţin marcat de vitregiile unei perioade negre din istoria României. Eventual, comparaţiile ajung să se rezume la... traiul zilnic, şi nu la concept.
 
Aceasta a fost şi tema celei de-a treia întâlniri din cadrul proiectului educaţional derulat de Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa în parteneriat cu cotidianul ZIUA de Constanţa, sugestiv intitulat Cercul de lectură „#citeşteDobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu”.
 
Dezbaterea despre comunism a plecat de la un fragment din cartea lui Pericle Martinescu „Jurnal intermitent 1945-1947. 1964-1984”, din debutul capitolului „Intermezzo - 2000”, dar şi de la un citat - sarcastic - aparţinând lui Gabriel Liiceanu - „Comunismul a întrebat seducător: nu vreţi să trăim cu toţii în paradis. Nu vedeţi? Veniţi să construim o societate în care toţi să fim egali, drepţi şi îndestulaţi. Fiecare va avea după pofta şi nevoia inimii sale, promisiunea paradisului aici, pe pământ. În această singură viaţă pe care o avem”.
 
Ei ştiau că cenzura era cel mai mare duşman al vieţii în comunism, cei mai slabi fiind promovaţi pentru a nu exista diferenţieri vizibile cu intelectualii. Din perspectiva elevului Luca, care trăit o perioadă în Italia, România se vede acum traversând o perioadă controversată. „La momentul instaurării comunismului, nu părea atât de grav pe cât avea să devină. Chiar dacă avea acest slogan paradisiac, oamenii erau suficient de deştepţi să-şi dea seama că nu avea cum un singur partid să ofere paradisul. Promisiunile le-au oferit însă suficientă speranţă să meargă mai departe. Întrebând-o pe mama cum a fost în comunism, mi-a povestit că lumea nu se gândea că poate exista o Românie diferită. Chiar dacă la radio Vocea Americii sau Europa Liberă se vorbea mult despre libertate, nu se gândea nimeni că poate fi îndepărtat comunismul”.
 
Întrebaţi care a fost cea mai mare oroare a comunismului, Georgiana a răspuns: mentalitatea. Pentru că toţi erau transformaţi în executanţi şi nu erau lăsaţi să-şi dezvolte independent aptitudinile”.
 
Şi, cu toate acestea, sunt colegi de-ai lor care consideră că în comunism românii au avut asigurată ziua de mâine, pentru că li se oferea stabilitatea unui loc de muncă, a unei locuinţe de la stat şi... „ne-a scăpat de datorii. La ce folos libertatea, dacă nu mai avem respect, morală...”.
 
În completare, acelaşi Luca a concluzionat: „Nimănui nu-i place să muncească până la extenuare pentru a atinge un anumit ţel. Iar comunismul îţi oferea o oarecare stabilitate, ceea ce nu te mai forţa să te autodepăşeşti. Poate că atunci românii aveau bani mai mulţi ca acum, dar nu aveau ce să facă cu ei”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Festivitate de absolvire pentru prima promoție a Colegiului Militar Național "Alexandru Ioan Cuza" Constanța (VIDEO)

09 Jun 2022 911

#Dobrogea143 Prof. dr. Adrian Ilie, director adjunct al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2021 2352

A fost lansată prima monografie a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (video)

03 Oct 2021 1518

Elevă a Colegiului Național Militar din Constanța, premiul al III-lea la Olimpiada internațională de eseuri, organizată de European Security and Defence College

10 Sep 2021 1431

Constanța Colegiul Național Militar „A. I. Cuza”, precizări importante despre candidații arondați colegiului

31 Aug 2021 1189

Georgiana Tărăboi, șefă de promoție la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța

24 Jun 2021 1622

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

05 Nov 2020 2093

De peste un secol, promoțiile anuale ale instituțiilor militare de învățământ poartă denumiri onorifice. Care au fost acestea în ultimii 10 ani

13 Jul 2020 2177

La Concursul național de reviste școlare, publicația Colegiului „Al.I. Cuza” a obținut premiul I

16 May 2020 4421

Weekend „asaltat” de olimpiade școlare la Constanța

16 Jan 2020 2714

ZIUA de Constanţa, partener cultural al Colegiului Militar „Al. I. Cuza“ Au sărbătorit Dobrogea prin cântec, joc şi evocări literar-istorice (galerie foto)

27 Nov 2019 4572

Liceenii militari au adus acasă Marele Premiu „Art Arm“

08 Nov 2019 2853

De Ziua Armatei Române, dr. Costin Scurtu, față-n față cu elevii Colegiului Militar „Al.I. Cuza” (galerie foto)

26 Oct 2019 2834

Două eleve ale Colegiului Național Militar „Alexandru I. Cuza” reprezintă Constanța la Concursul național de literatură de la Călărași

24 Oct 2019 3105

Emoţii pentru bobocii de la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanţa. Din ce colţuri ale ţării vin (galerie foto)

10 Sep 2019 3348