Colegiul Militar reia o tradiție și găzduiește Concursul de Matematică „Viceamiral Vasile Urseanu“


Asociația de cultură și educație marinărească Liga Navală Română organizează sâmbătă, 30 martie, cea de-a XXVII-a ediție a Concursului de Matematică „Vasile Urseanu“.
 
Concursul, la care participă 135 de elevi de clasa a VIII-a din municipiul și județul Constanța, se va desfășura pe 30 martie, de la ora 9.00, la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, din strada Dezrobirii nr. 80.

Conform informațiilor oferite de prof. Iuliana Negreț, directorul colegiului-gazdă, elevii sunt așteptați să sosească în intervalul orar 9-9,30, deschiderea festivă fiind prevăzută în aula Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Proba de concurs va începe la ora 10 și va dura trei ore, subiectele fiind alcătuite de profesorii catedrei de matematică a Colegiului Militar.

Rezultatele vor fi afișate pe site-ul colegiului în data de 5 aprilie, festivitatea de premiere urmând să aibă loc sâmbătă, 6 aprilie, la Muzeul Marinei Române din Constanța.

Fiecare școală participă cu un echipaj format din maximum cinci elevi. Se vor acorda trei premii și șapte mențiuni. Scopul competiției este acela de a-i stimula pe cei mai buni elevi la matematică și de a-i deprinde cu atmosfera de concurs, dar și de a cinsti memoria unui ilustru ofițer de marină care s-a afirmat în domeniul calculelor nautice și al astronomiei.

Din 1886, viitorul viceamiral Vasile Urseanu a fost primul comandant al bricului „Mircea” şi comandant al Inspectoratului Navigaţiei şi Porturilor, constituit ca un corp subordonat comandantului Flotilei. Pasionat de astronomie, după trecerea în rezervă a militat pentru înfiinţarea unei societăţi astronomice române, fondată în anul 1907, sub numele de Societatea Astronomică Română „Camille Flammarion”, fiind primul său preşedinte.

În 1908 a construit prin eforturi financiare proprii o clădire în Bucureşti, pe bulevardul Colţei (actualul bulevard Ana Ipătescu), unde a funcţionat primul Observator Astronomic Popular din România.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța premiază elevii participanți la concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

08 Dec 2023 1440

Trei elevi constănțeni, premiați la Concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu“, ediția XXIX (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Dec 2022 3421

Colegiul Național Militar Constanța organizează a XXVIII - a ediție a concursului de Matematică "Viceamiral Vasile Urseanu". Ce elevi pot participa

05 Apr 2022 1540

Concursul de matematică "Viceamiral Vasile Urseanu" la cea de-a XXVIII-a ediţie

04 Apr 2022 2765

Concursul de Matematică „Vasile Urseanu“ împlinește 26 de... ediții

15 Mar 2018 4140

Concurs de matematică pentru elevii de clasa a VIII-a organizat de Liga Navală Română

09 Mar 2017 3428

Organizat de Filiala Constanţa a Ligii Navale Române Concursul de Matematică „Viceamiral Vasile Urseanu”, la cea de-a XXIV-a ediţie

25 Mar 2016 3514