Concluzia primei săptămâni de școală în pandemie Șase luni de promisiuni deșarte și un nou stigmat, al infectatului cu Covid


 
Sătui de promisiunile de mai bine, cu atât mai mult cu cât toate se petrec în campanie electorală (și ne-am fi așteptat ca lucrurile să decurgă în favoarea învățământului, măcar acum!), părinții constănțeni nu aveau gânduri de mai bine în ceea ce privește debutul anului școlar 2020-2021, fapt ce avea să se dovedească real.
 
Luni, 14 septembrie, conform declarațiilor de presă oferite la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” de inspectorului general și prefectului situația, era mai mult decât promițătoare (vezi Anexa la hot 25 în secțiunea Documente): din cele 515 unități de învățământ din județul Constanța 223 reluau cursurile pe scenariul 1 (participarea directă, „față în față”); 285: scenariul 2 (atât participare directă, cât și on-line, alternativ: scenariul „hibrid”) și doar șapte pe scenariul 3 (participare numai on-line).
 
Subiectul predilect al primei zile a fost Școala Gimnazială Nr. 1 Cuza Vodă care era singura unitate cu debut în anul școlar pe scenariul roșu din cauza ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, conform datelor furnizate de DSP.
 
Dar nu trec 24 de ore, și intră în vizor Liceul Teoretic „Ovidius”, părinții fiind alarmați de informațiile care circulau legate de cazurile numeroase de cadre depistate pozitive. Și astfel intră și această unitate în scenariul 3, cu învățământ online începând de miercuri, 16 septembrie.
 
Următoarele 24 de ore aduc în discuție alte informații legate de un cadru didactic depistat pozitiv, care preda la două școli. Motiv pentru care în cursul zilei de joi, 17 septembrie, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a aprobat aplicarea scenariului 3 (roșu) pentru trei clase a III-a de la Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul” Constanța și două clase a II-a pentru Școala Gimnazială Nr. 8 Constanța.
 
Înaintea acestei decizii, însă, părinții de la Școala nr. 8 ne-au contactat alarmați de faptul că profesoara respectivă a intrat, totuși, în contact în cancelarie cu colegii ei și nu li se pare corect să fie aplicat acest scenariu doar pentru două clase. O mămică ne-a transmis conversația purtată cu diriginta, care încerca să-i liniștească pe părinți „o doamnă nouă de educație fizică, ce predă la două clase a II-a, este pozitivă. A fost prezentă doar ieri dimineață 2 ore, a făcut orele afară. Deci NU a intrat în contact cu vreun copil de la noi sau cu clasa noastră. Și nici acei copii. DSP și ISJ ne vor informa mâine ce au decis pentru noi”.
 
Între timp am aflat de la alți părinți că mai sunt instituții de învățământ în care unii elevi au fost depistați pozitiv, sunt asimptomatici, iar părinții celorlalți elevi se tem să nu cumva să le fie ascunse aceste cazuri, iar copiii lor să se transforme în „bombe biologice” și să transmită membrilor familiei acest virus.
 

Inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai, în declarația de miercuri, 16 septembrie, de la Liceul Teoretic „Ovidius” afirma că timp a fost suficient pentru pregătirea începerii anului școlar, dar că... „suntem într-o continuare adaptare și din punct de vedere al achizițiilor”.
 
De fapt, ar trebui trase la răspundere autoritățile locale care acționează în ceasul al 12-lea, când văd că deja dinamica infectărilor afectează procesul educațional, care nu se poate desfășura conform scenariilor asumate de consiliile de administrație. Din păcate, unele instituții de învățământ și-au asumat scenarii hibride fără a dispune de infrastructura necesară ducerii la îndeplinire a acestui proces educațional, astfel că și săptămâna aceasta unii elevi s-au aflat încă în vacanță. Sau părinții postează în mediul online că este un calvar lecția, întrucât fie nu este bun sonorul ori se pierde imaginea. Unii, pe bună dreptate, afirmă că „ne-am întors la aceeași situație de astă-primăvară, chiar dacă au trecut șase luni... de promisiuni deșarte”.

 
Stigmatizarea nu apare atâta timp cât populația se simte în siguranță. Iar prof. Sorin Mihai afirma că a purtat o discuții cu Direcția de Sănătate Publică... „pentru propria-mi informare” și a fost asigurat că nu este obligatoriu ca un contact de contact sau niciun contact direct să fie infectat cu COVID.
 
Citește și:

Aniversarea a 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța marcată de imensa dezamăgire a elevilor și părinților

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 514

Aqua Geoterma Resource SRL a semnat cu ISJ Constanța. Firma se va ocupa de cazarea și hrana participanților la Olimpiada Națională de Geografie (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 609

Inspectorul școlar de la Constanța, Irinela Nicolae pe locul 25 pe lista de europarlamentare a PSD

04 Apr 2024 588

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 689

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 674

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 841

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 1565

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 411

Inspectoratul Școlar Județean Constanța continuă proiectul de succes “Fii Avocat în Școala Ta!”

01 Apr 2024 750

Constanța a găzduit Concursul Național “Istoria și Tradițiile Turcilor din România” (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 463

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 616

Etapa județeană a Concursului naţional Educaţie pentru sănătate, desfășurată la Liceul Teoretic ”George Călinescu” Constanța (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 1017

Acțiuni de prevenire ale consumului de droguri, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța

28 Mar 2024 599

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 775

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 899