Invatamant

Conform evaluărilor ISJ Constanța Din cei peste 13.000 de absolvenți constănțeni ai anilor terminali, 70% revin la activitățile de pregătire a examenelor


Zilele acestea, în toate unitățile de învățământ constănțene sunt în toi pregătirile pentru reprimirea elevilor din anii terminali înapoi în bănci, începând de marți, 2 iunie.
Participarea elevilor la activitățile de pregătire prevăzute începând cu această dată a fost decisă de elevi împreună cu părinții și, conform unei evaluări oferite de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, realizată în urma discuțiilor purtate cu conducerile unităților de învățământ, din totalul de 13.105 absolvenți ai claselor a VIII-a (4.508 elevi), a XII-a (4.906 elevi), a XIII-a (824), respectiv cei 2.867 absolvenți ai învățământului profesional, vor reveni în bănci circa 70% (9.300 elevi).

În opinia prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, este irelevantă statistica privitoare la prezență: „În mod firesc, unitățile de învățământ trebuie să se pregătească pentru situația în care ar reveni absolut toți elevii. Și chiar dacă elevul a spus că nu va veni, e posibil să se răzgândească și evident că trebuie primit. Noi am trimis către Direcția de Sănătate Publică orarul și organizarea pe zile. O estimare a prezenței la cursuri a elevilor în intervalul 2-12 iunie este irelevantă. Pe de o parte, pentru că am comunicat directorilor că trebuie să se pregătească pentru situația în care prezența va fi de 100%. Iar pe de altă parte, nu ne putem calibra activitatea funcție de estimări, tocmai pentru că ar putea să vină mult mai mulți”, a mai spus prof. Mihai.
 

Reguli de desfășurare a cursurilor impuse și prin ordin de ministru

La intrarea în școală, un cadru medical va verifica temperatura tuturor celor care intră în unitatea de învățământ (elevi, personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic). Temperatura nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade. Elevii vor fi însoțiți de un cadru didactic de la accesul în unitatea de învățământ până la sala de clasă şi apoi, după finalizarea activităților, vor fi conduși până la ieșire.


„În situația în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi conduitei de tratament", prevede Ordinul.


La intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale şi echipamente de protecție (covorașe dezinfectate, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini), iar unitatea de învățământ va asigura săpun, prosoape de hârtie, dispensare cu dezinfectant pentru mâini.


„Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic vor purta mască de protecţie pe toată durata activităţilor şi îşi vor igieniza regulat mâinile cu substanţe dezinfectante sau săpun", prevede ordinul.


În sălile de clasă activităţile se vor desfăşura cu maximum 10 elevi, la circa 2 metri distanţă unul de altul, care vor purta mască pe tot parcursul desfăşurării activităţilor din unitatea de învăţământ.


În perioada 2-12 iunie, durata activităţilor petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de trei ore pentru elevii de liceu şi două ore pentru elevii de gimnaziu.


În situaţia în care unităţile de învăţământ vor realiza activităţi de pregătire în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de 2 ore pentru dezinfectarea, igienizarea cu substanţe biocide şi aerisirea sălilor pentru o perioadă de cel puţin o oră.


Totodată, colectarea măştilor se va face în locuri speciale semnalizate corespunzător, amenajate în unitatea de învăţământ, iar la sfârşitul activităţilor elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.


„Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică dintre elevi şi măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecţiei cu SARS Cov 2", se precizează în Ordin.


De asemenea, inspectoratele şcolare vor verifica respectarea de către unităţile/instituţiile de învăţământ a normelor instituite de autorităţile de resort privind asigurarea materialelor de igienă şi de protecţie sanitară necesare atât pentru elevi, cât şi pentru personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi respectarea măsurilor igienico sanitare, în contextul prevenirii şi combaterii cu SRAS-Cov 2.


Citește și:

Măsurile impuse prin ordin de ministru al Educației și al Sănătății pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii la reluarea cursurilor

Cu măști pe față și trasee bine delimitate Înapoi în bănci, cu stres și emoții atât pentru elevi, cât și pentru profesori
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISJ Constanța, învins în instanță de propriul inspector

01 Jul 2020 1722

Prof. Anca Dragomir, președintele Comisiei județene de Bacalaureat, despre fraudele de astăzi

22 Jun 2020 888

Astăzi, prima probă scrisă a Bacalaureatului și primele rezultate la Evaluarea Națională Adevărat tur de forță pentru prof. Anca Dragomir, președintele ambelor comisii județene

22 Jun 2020 1532

Surprinzătoare schimbare în conducerea ISJ Constanța Prof. Floriana Petre devine inspector școlar general adjunct. Pe cine va înlocui?

19 Jun 2020 7040

Oficial, de la Inspectoratul Școlar Județean La Constanța, nu au fost incidente la examenul de Matematică

17 Jun 2020 599

Bacalaureat 2020 Recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se încheie astăzi. Care este situația la Constanța

17 Jun 2020 917

Peste 5800 de absolvenți constănțeni ai clasei a VIII-a au participat la prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale

15 Jun 2020 661

VIDEO Un elev din Constanța, cu febră, nu a putut participa la Evaluarea Națională

15 Jun 2020 1630

Echipe de jandarmi și polițiști vor monitoriza centrele de Evaluare Națională și Bacalaureat din județul Constanța

11 Jun 2020 563

Atenție la modificările planului de școlarizare 2020-2021 Iată ce licee constănțene au mai primit clase de-a IX-a și ce specializări noi au apărut

08 Jun 2020 5634

ISJ Constanța a dat startul „Săptămânii Meseriilor” – ediție online

02 Jun 2020 1203

#ConstanțaEsteBine „Home Art” - Campanie de susținere și promovare a artei locale în contextul pandemiei

26 May 2020 2576

Interviu cu prof. Gabriela Carmen Neagu, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic „Numărul de clase a IX-a este mai mare, întrucât avem mai mulți absolvenți de-a VIII-a”

23 May 2020 4258

Noutăți pe final de an școlar de la ISJ Constanța Târgul ofertelor educaționale, ediție on-line. Liceele tehnologice intră în vacanță pe 12 iunie

21 May 2020 1642

În premieră pentru învățământul constănțean 235 de directori și inspectori școlari s-au aflat în direct, on line, cu ministrul Monica Anisie

14 May 2020 3079